Zapravo ih je jednostavno napraviti ako u rukama imate dobar recept. Ne treba spominjati da će vam cijela kuća, a i susjedstvo, zamirisati kada krenete pržiti ove prefine slastice
Krafne, fritule i kroštule: Toliko su ukusne da ćete prste lizati...
Krafne
Sastojci: 350 g oštroga brašna, 1/2 dl ulja, pola limuna, 10 g vanilin šećera, jaje, 50 g šećera u prahu, ulje za prženje, 50 g šećera, 5 g soli, 3 žumanjka, 2 dl mlijeka, 150 g marmelade, 1/3 dl rakije, kocka svježega kvasca
Priprema: Kvasac razmrvite u malo mlakoga mlijeka, šećera i brašna. Načinite kvas i ostavite na toplome da uzraste. Pomiješajte brašno, ulje, šećer, malo soli, ribanu limunovu koricu, rakiju, vanilin šećer, jaje i žumanjke.
Umiješajte kvas i preostalo toplo mlijeko. Miješajući načinite glatko tijesto te ga ostavite da opet uzraste.
Tijesto razvaljajte na 1 cm i ostavite oko 30 minuta. Oblikujte ga čašom ili prstenom. Pržite ih s jedne pa s druge strane, izvadite na ubrus i uz pomoć štrcaljke napunite. (www.oblizeki.com)
Kroštule
Sastojci: 500 g brašna, 0,5 dl ulja, 100 g šećera kristal, sol, kora limuna, 0,3 dl rakije, ulje, šećer u prahu
Priprema: Ulje, šećer, sol, rakiju i naribanu koricu od limuna izmiješajte i dodajte u brašno. Umijesite tijesto, podijelite ga na tri ili četiri dijela.
Svaki dio tijesta posebno razvaljajte u tanku plohu, pa ih izrežite u trake i prutiće, koji se savinu, pa se krajevi preklope jedan preko drugog. Tako oblikovane kroštule pržite na vrućem ulju. Stavite na papirnate ubruse da upiju višak ulja i pospite šećerom u prahu.
Fritule
Sastojci: 500 g brašna, 20 g kvasca, 2 žutanjka, 80 g grožđica, 50 g šećera, šećer u prahu, 20 g maslaca, 1,5 dl jogurta, dl mlijeka, 0,25 dl rakije
Priprema: Izmiješajte brašno, sol, žutanjke, šećer, grožđice, rastopljen maslac, rakiju i naribanu koricu limuna. U drugoj posudi rastopite malo šećera i kvasac u dl mlijeka te ostavite na toplom.
Dodajte u brašno s jogurtom i dobro izmiješajte. Ostavite tijesto 30 minuta. Ulje zagrijte, žlicom uzimajte dio tijesta i stavljajte ga pržiti. Fritule okrećite da porumene sa svih strana.