Korejske palačinke popularna su ulična hrana, a izvrsno punjenje je mješavina orašastih plodova, cimeta i smeđeg šećera koji se rastopi prilikom pečenja. Zato ih je najbolje jesti vruće...
Korejske palačinke: Mekane i sočne, punjene, a i brzo se rade
Hotteok, korejske slatke palačinke jedna su od najpopularnijih korejskih uličnih poslastica. Posebno su popularne zimi jer se jedu vruće. Palačinke su izuzetno ukusne, a vi je kod kuće možete napraviti, recimo za nedjeljni doručak. Ne samo da ćete uživati u njihovoj mekoći, već će vas osvojiti njihova aroma i miris koji će se šititi svugdje.
Pokretanje videa...
Hotteok (Hoddeok ili Hodduk) su slatke palačinke, a u Koreju su ih donijeli kineski imigranti početkom 1900-ih. Obično se pune tamno smeđim šećerom, cimetom u prahu i mljevenim orasima ili lješnjacima, ali u novije vrijeme dostupne su i u slanoj varijanti (punjene povrće, kimchijem, mesom ili sirom), piše na blogu Mykoreankitchen.com.
Sastojci za šest Hotteok palačinki srednje veličine (šalica 250 ml):
- 1 i 1/4 šalice brašna
- 1/2 žlice sitne morske soli
- žličica bijelog šećera
- žličica instant suhog kvasca
- 1/2 šalice (125ml) mlakog mlijeka
- malo ulja
Za nadjev:
- 1/4 šalice tamno smeđeg šećera
- 1/4 žlice cimeta u prahu
- 2 žlice samljevenih orašastih plodova po vašem izboru (orasi, no možete staviti i kikiriki, bademe ili sjemenke suncokreta)
Postupak:
1. Prosijte brašno u veliku zdjelu, a zatim dodajte sol, šećer, kvasac i mlako mlijeko. Dobro ih umijesite u tijesto i zdjelu prekrijte plastičnom folijom. Ostavite na sobnoj temperaturi dok se tijesto ne udvostruči (približno jedan sat na sobnoj temperaturi od 26°C).
2. Nakon što se tijesto digne, premijesite ga rukama pa ponovno ostavite da se diže još 20 minuta.
3. Razdijelite tijesto na šest dijelova.
4. Stavite jedan dio tijesta na ruku, spljoštite tako da na njega možete dodati žlicu punjenja. Potom tijesto zamotajte u lopticu skupljajući rubove, a zatim tu lopticu lagano razvaljajte s valjkom na radnoj površini.
5. Zagrijte tavu na srednje jakoj vatri i dodajte tanki sloj ulja.
6. Stavite tijesto u tavu i pecite na srednje jakoj vatri dok donja strana ne postane svijetlo zlatno smeđa (oko 30 sekundi). Preokrenite ga i malo pritisnite. Pecite još minutu. Ponovno vratite na početnu stranu, ali smanjite toplinu i pokrijte poklopcem te držite na tavi još minutu dok se šećer iznutra ne otopi.
Savjeti:
Palačinka je najbolja pojedete li je dok je još uvijek "podnošljivo" vruća. Budite oprezni s punjenjem koje može biti jako vruće, posebno kad palačinke dajete maloj djeci. Za izradu možete koristiti i svježi kvasac. Ako ste alergični na mliječne proizvode, umjesto mlijeka možete koristiti i vodu.
Palačinke pojedite odmah nakon pečenja, iako će i podgrijane biti ukusne. Jedino ne zaboravite da će punjenje što dulje stoji, postati gumenasto i upiti se u tijesto, dok je sočno punjenje ipak najbolji doživljaj.
POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:
Pokretanje videa...