Kao ljekovitu biljku ponajviše ga koristimo kod probavnih smetnji i kašlja, osobito u liječenju djece, a katkad i za ljekovite pripravke kod očnih bolesti. Komorač i njegovo hlapivo ulje djeluju slično kao anis
Komorač pomaže kod grčeva u dišnim i probavnim organima
Komorač, koromač ili morač... kako god je nazivali, ovu biljku vrijedi upoznati te uključiti u redovitu prehranu ili čajne mješavine.
Duž cijele jadranske obale komorač često beru i priređuju od njega različita aromatična jela.
POGLEDAJTE VIDEO:
Pokretanje videa...
Miješaju ga najčešće s drugom zeleni, za salate, umake i variva. Jako aromatični plodovi služe kao začin u kuhinji, a često i za kruh, umjesto kima. Rabe se i u medicini u obliku različitih čajeva. U primorju se uzgaja posebna vrsta komorača s odebljalim lisnim bazama, koji se jede svjež, u salati ili pirjan kao ukusno povrće.
Kao ljekovitu biljku ponajviše ga koristimo kod probavnih smetnji i kašlja, osobito u liječenju djece, a katkad i za ljekovite pripravke kod očnih bolesti. Komorač i njegovo hlapivo ulje djeluju slično kao anis. Opuštaju grčeve u dišnim i probavnim organima, rastjeruju vjetrove, djeluju antibakterijski i potiču izlučivanje žlijezda dišnih organa.
Komorač se smatra najboljim biljnim lijekom u dječjoj medicini. U ljekarnama se mogu nabaviti pripravci od komorača protiv kašlja, a i narodna medicina poznaje cijeli niz načina njegove uporabe. Utjecaj na bolesti dišnih organa izraženiji je nego kod anisa. Kod probavnih tegoba manje djece koje su povezane s grčevitim bolovima čaj pouzdano ublažava grčeve, otpušta vjetrove i stabilizira bakterijsku floru crijeva.
Kod upale očiju pomažu oblozi od čaja od komorača
Vatu ili tkaninu namočimo u topli čaj, stavimo preko zatvorenih očiju i pokrijemo suhom krpom da se ne ohlade. Još je bolje držati zatvorene oči iznad pare komoračeva čaja. Pritom se trebamo pokriti ručnikom ili plahtom i tako ostati dvadeset minuta. Ovo osobito pomaže kod upala izazvanih iritacijom.
Čaj od komorača vrlo je ukusan uz dodatak mlijeka
Svježe izmrvljene ili mljevene plodove komorača prelijemo vrućom vodom i ostavimo pokriveno od tri do pet minuta. Za odrasle stavljamo po dvije žličice, za djecu jednu. Čaj se pije dva do tri puta na dan. Umjesto s vodom, možemo ga napraviti s mlijekom te zasladiti medom. Zbog opuštanja dišnih organa također ga koristimo u obliku inhalacija kod grčevitoga kašlja.