Ovaj desert pojavio se u vrijeme vladavine britanske kraljice Elizabete I. Smatrao se luksuzom i jeo samo u posebnim prigodama. Slastičari su ga do danas doradili karamelom i čokoladom
'Kolač milijunaša': Od prhkog tijesta, karamele i čokolade
Nekada se ovaj kolač pripremao od mljevene zobi, a danas se najčešće radi od pšeničnog brašna. Nastao je u Škotskoj u u vrijeme 'zlatnog elizabetanskog doba' tijekom vladavine kraljice Elizabete I. (živjela je od 1533. do 1603.).
Tad je to bio vrlo jednostavan desert izrađen od mljevene zobi, šećera i maslaca (tri dijela brašna, dva dijela maslaca i jedan dio šećera) - od toga su se pekli keksići koji su se smatrali luksuzom i jeli su se samo u posebnim prilikama, poput vjenčanja.
Nalik današnjem ovaj desert je postao negdje u 19. stoljeću kad se pojavila čokolada i zaslađeno kondenzirano mlijeko. Iako, i dan danas se na tržištu prodaju keksići nalik staroj originalnoj verziji i mnogi ih rado grickaju, ovaj 'moderni' desert s karamelom i čokoladom jako je popularan diljem svijeta.
Nazivaju ga i 'kolačem milijunaša' (millionaire shortbread).
Donosimo vam jednostavan recept za 'millionaire shortbread' desert:
Sastojci:
za podlogu:
- 250 g brašna
- 75 g šećera
- 175 g maslaca, omekšanog
za karamelu:
- 100 g maslaca ili margarina
- 100 g smeđeg šećera
- 397 g kondenziranog mlijeka
za glazuru:
- 200 g tamne ili mliječne čokolade
Postupak:
Zagrijte pećnicu na 170 stupnjeva. Protvan veličine 20 do 22 centimetra premažite masnoćom. Najprije napravite prhko tijesto za podlogu - pomiješajte brašno sa šećerom pa dodajte maslac. Mijesite dok ne dobijete fino tijesto koje potom utisnite u protvan.
Izbodite ga vilicom na više mjesta i pecite 20 minuta ili dok ne dobije lagano rumenu boju i na dodir postane tvrdo. Ostavite neka se hladi pa krenite s izradom karamele.
U tavu stavite maslac, šećer i kondenzirano mlijeko. Lagano zagrijte dok se šećer posve ne otopi. Stalno miješajte kako se šećer ne bi zalijepio za dno. Zatim pojačajte vatru, prokuhajte, pa opet smanjite. Nek se krčka na štednjaku pet do deset minuta ili dok se smjesa za karamelu lagano ne zgusne. Kad je gotova, prelijte je preko tijesta i ostavite neka se ohladi.
Na kraju napravite čokoladni preljev. Otopite čokoladu na pari pa rasporedite po ohlađenoj karameli. Ostavite da se kolač stegne pa ga režite na kockice ili prutiće vrućim nožem, prenosi BBC.