Mirisni božićni začini koriste se i u pripremi ljekovitih čajeva i tinktura. Anis je od velike pomoći u liječenju bronhitisa, dok se plodovi borovice koriste u liječenju reume i upale mjehura
Klinčić zaustavlja zubobolju, a cimet pomaže sniziti kolesterol
Mirisni začini koje u ovo doba godine dodajemo božićnim kolačima ili raskošnim jelima od mesa imaju i brojna ljekovita svojstva.
Anis (Pimpinella anisum) već se stoljećima rabi za olakšavanje probave, dojenačkih kolika, napuhnutosti, podrigivanja i plinova u trbuhu. Zbog sposobnosti olakšavanja grčeva smatra se da može olakšati i menstrualne bolove. Anis također povećava izlučivanje sokova u crijevima pa time potiče rad probavnog sustava. Pospješuje iskašljavanje te je vrlo pogodan za liječenje bronhitisa, a liječnici biljem katkad ga rabe i protiv astme. Sjemenke anisa u narodnoj se medicini rabe za olakšavanje porođaja, poticanje stvaranja majčina mlijeka te za reguliranje mjesečnice. Mljevene anisove sjemenke miješale su se s ribanom mrkvom kad bi se u djece pojavile gliste. Sjemenke anisa treba zdrobiti neposredno prije uporabe kako bi se oslobodili hranjivi sastojci čije razine opadaju duljim izlaganjem zraku. Također je na glasu kao afrodizijak koji djeluje i na muškarce i na žene. Za poboljšanje okusa anis se dodaje pastama za zube i tekućinama za ispiranje usta.
Od anisa se proizvode alkoholna pića, kao što su grčki uzo i francuski pernod. Također se često rabi za začinjanje kruha, kolača i slastica. Eterično ulje anisa ima antibakterijska, antigljivična i insekticidna svojstva. U vanjskoj uporabi nerazrijeđeno se ulje upotrebljava protiv ušiju, a kao mast za liječenje svraba. Sjemenke anisa prikupljaju se u jesen nakon cvatnje, suše se, a zatim ih treba spremiti na suho i tamno mjesto. Želite li uzgojiti anis u vrtu, posijte sjeme u vrijeme kad biljka cvjeta, odnosno u kasno proljeće. Anis je otporna biljka kojoj najviše odgovara bogata i dobro drenirana pjeskovita zemlja. Najbolje će uspijevati na sunčanu ili blago zasjenjenu mjestu.
Borovica (Juniperus communis) još se od davnina cijeni kao sredstvo protiv zaraznih bolesti. Vjerovalo se da štiti od kuge i kolere, pa čak i za liječenje ugriza zmija. Plodovi borovice (klekinje, brinje ili smrekinje) beru se od početka jeseni do zime. Svježe klekinje nisu ukusne ni prikladne za jelo. Rabe se osušene, kao lijek i začin (za marinade, riblje juhe, kiseli kupus i divljač). Poželjno ih je dodavati teško probavljivoj hrani. Služe za liječenje nadutosti i drugih poremećaja probavnog sustava. Imaju diuretičko i antiseptičko djelovanje pa se rabe u liječenju manjih problema mokraćnih putova. Godine 1987. talijanski su istraživači dokazali njihovo protuupalno djelovanje.
Borovica djeluje i protiv virusa. Pomaže u liječenju tuberkuloze i drugih zaraznih plućnih bolesti. Smanjuje izlučivanje bronhijalnih žlijezda, što je važno u liječenju bronhijalnih bolesti kod kojih se stvara velika količina sluzi. Američki Indijanci klekinjama su liječili dijabetes, a novija istraživanja potvrđuju taj učinak. Ipak, potrebna su dodatna istraživanja kako bi se utvrdile točne terapijske doze. Vanjska primjena kod reumatskih bolesti u obliku masaža pojačava prokrvljenost tkiva i olakšava bolove. Eterično ulje borovice rabi se u liječenju neuralgija i reumatizma, a kupka s čajem borovice ima blagi opuštajući učinak koji olakšava upalu tetiva i bolove u mišićima. Stabalce borovice može poslužiti i kao božićno drvce.
20 LJEKOVITIH RECEPATA
1. Rogač protiv proljeva
Pomiješajte 20-30 grama rogačeva brašna s malo mlijeka i brašna te uzimajte kod proljeva.
2. Cimet uklanja prištiće
Pomiješajte jednaku količinu meda i cimeta te smjesu nanesite na prištiće prije nego što legnete. Kad se probudite, operite smjesu s lica.
3. Za jačanje srca
Pomiješajte 1 žličicu cimeta sa žličicom meda i uzimajte tu smjesu svakoga jutra dok ne osjetite poboljšanje. Ova kombinacija pomaže u sprečavanju srčanih udara, smanjuje kolesterol i pomaže u jačanju srca. Za zdravo srce potrebna je i redovita tjelovježba.
POGLEDAJTE VIDEO:
Pokretanje videa...
4. Đumbir olakšava mršavljenje
Čaj od đumbira ubrzava metabolizam i pomaže pri mršavljenju. Jača imunološki sustav i pomaže u detoksikaciji jetre. Kod prehlade je odličan čaj od đumbira koji se pije dva puta dnevno po jedna šalica od pola žličice sitno narezanog đumbira koji pustite da odstoji deset minuta u vrućoj vodi. Učinkovit je i protiv jutarnjih mučnina u trudnoći.
5. Čaj od anisa
Žličicu zdrobljenih sjemenki anisa stavite u šalicu kipuće vode (za djecu pola žličice anisa). Pokrijte i ostavite da odstoji deset minuta pa procijedite. Pijete li ga kao lijek za bolesti dišnih organa, zasladite ga medom, a kod probavnih tegoba pijte ga nezaslađenog. Anis se može kuhati i u mlijeku. Čaj se pije od dva do tri puta na dan, nakon jela.
6. Mješavina protiv kašlja
Potrebno vam je 30 g anisovih sjemenki, 40 g listova kadulje i 30 g paprene metvice. Pomiješajte sve sastojke i stavite u staklenku. Kod pripreme čaja od dvije do tri žličice mješavine prelijte šalicom vruće vode, ostavite da odstoji desetak minuta i procijedite. Ispirite usta ili grgljajte nekoliko puta na dan kod upale usne šupljine i upale krajnika. Ukoliko stalno kašljete, to trebate shvatiti ozbiljno.
POGLEDAJTE VIDEO:
Pokretanje videa...
7. Čaj od klekinja
Žličicu zdrobljenih klekinja stavite u šalicu kipuće vode. Pokrijte i ostavite da odstoji deset minuta, a zatim procijedite. Pijete li ga kao lijek za bolesti dišnih organa, zasladite ga medom, a kod bolesti mokraćnih puteva ne. Pijte šalicu na dan.
8. Masažna tinktura od klekinja
Potrebno vam je 100 g klekinja te 500 ml 70-postotnog alkohola ili kvalitetne domaće rakije. Klekinje dobro usitnite, prelijte alkoholom i ostavite da se namaču dva tjedna. U međuvremenu više puta promućkajte. Procijedite kroz gazu u staklenku. Tinktura se koristi za utrljavanje u kožu ili razrijeđena za obloge kod bolova mišića i zglobova te neuralgija.
9. Protiv gihta
Uzmite dva rogača, natrgajte ih na komade i kratko prokuhajte u 3 dl vode. Ostavite da odstoji neko vrijeme, najbolje tijekom noći. Procijedite i popijte na prazan želudac. Ponavljajte postupak 20-25 dana i trebali biste primijetiti značajna poboljšanja.
10. Jačanje pluća
S litrom crnog vina skuhajte šaku suhih samljevenih smokava, šaku mljevenog rogača, malo šećera i od 2 do 3 klinčića. Nakon kuhanja procijedite i pijte po šalicu tri puta na dan za jačanje pluća i protiv kašlja.
11. Ekstrakt od vanilije
Za domaći ekstrakt potrebne su vam dvije uzduž prerezane mahune vanilije i šalica votke. Zatvorite sastojke u staklenu posudu i pustite da odstoje dva mjeseca na tamnome mjestu. Povremeno protresite. Čuvajte na tamnome mjestu u dobro zatvorenoj staklenoj bočici. Dobiveni ekstrakt možete koristiti u jelima, dodavati omiljenoj kozmetici ili napraviti ekološki osvježivač zraka – promiješajte žličicu ekstrakta vanilije s vodom u boci s raspršivačem.
12. Čaj od komorača
Svježe izmrvljene ili mljevene plodove komorača prelijemo vrućom vodom i ostavimo pokriveno
od tri do pet minuta. Za odrasle stavljamo po dvije žličice, za djecu jednu. Čaj se pije od dva do tri puta na dan. Umjesto s vodom, možemo ga napraviti s mlijekom te zasladiti medom. Zbog opuštanja dišnih organa također ga koristimo u obliku inhalacija kod grčevitoga kašlja i hripavca.
13. Klinčić protiv zuboblje
Kod zubobolje žvačite klinčić od tri do četiri puta na dan ili stavite 3 kapi eteričnog ulja na pamučnu tkaninu te pritisnite na bolni zub dva-tri puta na dan. To će privremeno ublažiti bol, no svejedno što prije posjetite stomatologa.
14. Prašak protiv nadutosti
Pomiješajte jednake količine mljevenih plodova ljupčaca, anisa i komorača, šećera i cimeta. Prije uporabe namočite žličicu ove mješavine u čašici vina te popijte kako biste se riješili nadutosti. Ovaj pripravak uzima se jedanput na dan, a također djeluje protiv nervoze, jača želudac i regulira probavu.
15. Liker od rogača
Potrebno vam je 200 g domaćeg rogača, 150 g šećera, korica neprskanog limuna, vanilin šećer i litra domaće rakije. Operite rogač i nasijecite ga na krupnije komade, bez odvajanja koštica. Limun operite i narežite koricu, najbolje nožem za guljenje krumpira. Sve sastojke stavite u bocu široka grla i ulijte litru domaće rakije. Dobro zatvorite i ostavite da odstoji na suncu četrdesetak dana. Jednom na tjedan dobro protresite da bi se šećer bolje otopio. Procijedite kroz sitno cjedilo ili gazu te ulijte u tamnu bocu.
16. Čaj za žensko zdravlje
Uzmite 2 štapića cimeta, 16 zrnaca kardamoma, 12 klinčića, 24 zrnca crnog papra, 1 kolut đumbira te nasjeckanu mahunu vanilije. Stavite začine u 7 dl vode i kuhajte ih 20-30 minuta u poklopljenoj posudi. Na kraju dodajte dvije šalice mlijeka. Pustite da se malo ohladi i zasladite medom.
17. Đumbirom protiv grlobolje
Uzmite dva limuna i dva korijena đumbira veličine vašeg srednjeg prsta i kažiprsta zajedno te malo meda. Limun i đumbir narežite na kriške. U staklenku slažite red limuna pa red đumbira. Lagano ulijevajte med u staklenku. Čvrsto zatvorite i spremite u hladnjak. S vremenom smjesa će postati želatinasta. Kad vam zatreba napitak za bolno grlo, uzmite od dvije do tri jušne žlice želatine s komadima đumbira i limuna i stavite u lončić s vrelom vodom. Ostavite 3-4 minute i procijedite.
18. Vanilija protiv stresa
Već sam miris vanilije snažno djeluje na psihu tako što istodobno opušta i stimulira. Ako ste izloženi stresu, nosite sa sobom mahunu vanilije te je po potrebi pomirišite.
19. Crni papar pomaže kod prehlade
Čaj od crnog papra ublažava kašalj i prehladu. Od 10 do 15 zrna papra prelijte sa 150-200 ml vode i kuhajte dok ne zavrije. Procijedite i ostavite da se malo ohladi. Kad postane mlak, dodajte žlicu meda. Pijte nekoliko puta tijekom dana.
Prehladu možete uspješno ublažiti i masažom.
POGLEDAJTE VIDEO:
Pokretanje videa...
20. Sirup od đumbira
Veliku šalicu oguljenog đumbira, dvije šalice šećera i dvije šalice vode stavite kuhati na laganu vatru. Kuhajte 15-20 minuta i potom ostavite da se sirup dobro ohladi. U ohlađeni sirup dodajte sok limete. Procijedite kroz gazu i ulijte u sterilnu bocu. Ako želite malo gušću konzistenciju sirupa, kuhajte ga malo dulje od preporučenog vremena. Pijte razrijeđeno vodom.