Procjenjuje se da svaki četvrti stanovnik Zemlje tijekom života ima problema s alergijama na pelud, te da oko 15 posto stanovnika Hrvatske redovno ima taj problem
Kišete i svrbe vas oči? U tijeku su alergije na travu i ambroziju
Zanima vas ova tema? Pročitajte onda i ovu temu: Alergija se može maskirati u običnu ljetnu prehladu
Ako se ovih dana pojavi osjećaj nadraženosti grla te potreba za kašljanjem i kihanjem, ne treba odmah sumnjati da je riječ o znakovima korone, pogotovo ako uz njih dolaze i svrbež, suzenje i crvenilo očiju, te otežano disanje dok ste na otvorenom. Riječ je, vjerojatno, o peludnoj alergiji. Procjenjuje se da svaki četvrti stanovnik Zemlje u nekoj fazi života ima problema s alergijama na pelud. Procjene za Hrvatsku pokazuju da neke simptome peludne alergije u vrijeme sezone cvjetanja ima oko 15 posto građana, kažu stručnjaci Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. 'Andrija Štampar'.
POGLEDAJTE VIDEO:
Pokretanje videa...
Dok su početkom sezone probleme stvarali pelud lijehe, johe i čempresa, te breze, koja je alergen vrlo visoke koncentracije i smeta vrlo velikom broju ljudi, u travnju se obično javljaju alergije na trave, koprivu i ambroziju. U gradovima su općenito glavni izvor alergena drvenaste biljke, topole, platana, vrba, pitomog kestena, lijeske, breze i johe, te trave.
Osim što se savjetuje izbjegavati izlazak u vrijeme kada je koncentracija peludi u zraku najviša (za vrijeme sunčanog suhog i vjetrovitog vremena), pripreme za sezonu alergije treba započeti barem mjesec, dva prije nego se simptomi javljaju. Dakle, ako se prvi simptomi kod vas javljaju krajem travnja, lijekove za ublažavanje alergije trebali ste početi piti u veljači ili ožujku. No, za to, kao i za jačanje imuniteta koji je presudan u borbi s alergijama nikad nije kasno.
Raznovrsna i svježa prehrana je jedan od najbitnijih preduvjeta za to, jer se njegovi dijelovi obnavljaju upravo kroz kvalitetne nutrijente iz kvalitetnih namirnica. Najbolji izbor su svježe sezonske namirnice, pripremljene tako da se izgubi što manje vrijednih nutritivnih sastojaka, kaže Goran Smirčić, nutricionist i fitoaromaterapeut iz Rijeke.
Za to su potrebne posebno kvalitetne aminokiseline, od kojih se sastoje mnogi imunološki spojevi, kao i vitamini, minerali, omega3 i bioflavonoidi. Oni služe kao antioksidansi, kofaktori i gradivo u nebrojenim imunološkim procesima.
Povremeno, imunitet možemo jačati i konzumiranjem vitamina i minerala u obliku dodataka prehrani, ili biljnih preparata, no oko toga se treba konzultirati s ljekarnikom ili fitoaromaterapeutom. Naime, za zdravi imunitet važna je ravnoteža svih nutrijenata, pa na temelju simptoma treba dobro procijeniti koji vitamin ili mineral organizmu nedostaje, kako uzimanjem dodataka ne biste narušili ravnotežu, savjetuje Smirčić.
Savjeti za ublažavanje problema s peludnom alergijom
- redovno pijte propisanu terapiju, odnosno lijekove za ublažavanje simptoma
- ograničite izlaske za vrijeme toplih, suhih i vjetrovitih dana i izlazite u vrijeme kad je koncentracija peludi manja
- ne otvarajte prozore, odnosno ne zračite prostorije u vrijeme kad je koncentracija peludi visoka
- izbjegavajte šetnje u prirodi, odnosno birajte vrijeme nakon kiše, jer je koncentracija peludi u zraku tada najmanja
- po povratku izvana se presvucite i otuširajte se, a po potrebi operite kosu
- koristite lijekove za ublažavanje simptoma te kapi za nos po potrebi
Namirnice koje jačaju imunitet i pomažu u ublažavanju simptoma
Citrusi
Odličan su izvor vitamina C koji ublažava alergijske simptome. Naranča sadrži blizu 100 mg, a veći grejp preko 110 mg ovog vitamina. Preporučuju se i limun, limeta i mandarina.
Bobičasto voće
Kvercetin ublažava simptome alergija tako što blokira oslobađanje histamina. Ima ga u voću i povrću, osobito u citrusima, jabukama, luku, peršinu, grožđu, bobičastom voću, maslinovom ulju...
Jogurt i kefir
Namirnice s probioticima potiču tijelo na proizvodnju određenih bijelih krvnih stanica i antitijela, kao i mnogih čimbenika rasta koji su važni za sprečavanje pretjeranih reakcija tijela na alergene. Ljudi su jeli dvije šalice (500 mililitara) jogurta na dan tijekom četiri mjeseca, imali su upola manju razinu histamina u krvi i manje simptoma peludne groznice, pokazalo je talijansko istraživanje. Također, ako trudnice redovito jedu hranu koja sadrži probiotike, kao što je jogurt, njihova će djeca biti manje podložna obolijevanju od alergija.
Kivi
Vitamin C iz kivija poboljšava aktivnost enzima koji razgrađuje histamin, što može pomoći ljudima s blažim oblicima histaminske intolerancije. Uz kivi i citruse, odlični izvori vitamina C je i paprika.
Ananas
Istraživanja su dokazala protuupalni učinak bromelaina iz ananasa te smanjenje iritacije na alergijske bolesti kao što je astma. Uključite ga u prehranu, primjerice u obliku voćne salate.
Masna riba
Mnoge namirnice koje pomažu ublažiti simptome alergija djeluju tako što smanjuju upalne procese ili smiruju imunosni sustav. Jedna od njih je masna riba, koja sadržava velike količine omega-3 masnih kiselina. Istraživanja su pokazala da su djeca koja rano počnu jesti ribu u kasnijoj dobi manje podložna alergijama. Osmogodišnjaci koji su jeli ribu najmanje jedanput na tjedan bili su 80 posto manje podložni alergijama na pelud, pokazalo je jedno australsko istraživanje. Ako ne vole ribu, djecu treba navići da jedu 30 grama ili sedam do osam oraha kroz dan. Dobar si izbor i sjemenke lana, koje također sadrže omega-3 masne kiseline.
Češnjak
Jača imunitet i smanjuje broj slučajeva peludne groznice. Najbolje je rabiti svježi češnjak kao začin, a možete ga izrezati na manje dijelove i gutati ih kao tablete. Želučana kiselina razgradit će komadiće, a antioksidansi će se oslobađati cijelo vrijeme.
Luk
Bogat je kvercetinom, koji pomaže smanjiti upalu i spriječiti oslobađanje histamina. Pospješuje i iskorištavanje vitamina C, a čak stabilizira i stanične membrane, pa manje reagiraju na alergene.
Bademi i zeleno lisnato povrće
Ljudi koji su jeli namirnice bogate vitaminom E (od 10 do 13 mg vitamina na dan) 30 posto su rjeđe obolijevali od alergija. Samo 30 g badema ima 7 mg, šalica (250 ml) kuhanog špinata pruža 2 mg vitamina E, a 2 žlice (25 mililitara) pšeničnih klica pružaju 2,5 miligrama vitamina E.
Začinsko bilje
Mravinac, matičnjak, ružmarin, kadulja i mažuran u listićima imaju ružmarinsku kiselinu. Japansko istraživanje pokazalo je da ta kiselina, ekstrakt iz ružmarinova ulja, djeluje protuupalno i pomaže smanjiti simptome. Svježe začine obilno upotrebljavajte u jelu kako biste iskoristili najviše njihovih blagodati. Mravinac i ružmarin dodajte u jela od tjestenine, a kadulja i mažuran izvrsno idu uz meso peradi i ribu.
Zanima vas ova tema? Pročitajte onda i ovu temu: Trikovi kako ublažiti simptome alergije kad je najviše peludi
POGLEDAJTE VIDEO: #ZAJEDNO24SATA sa Robertom Knjazom:
Pokretanje videa...