Obavijesti

Lifestyle

Komentari 4

Što učiniti s ostatkom kupusa? Stavite ga u roladu ili varivo

Što učiniti s ostatkom kupusa? Stavite ga u roladu ili varivo
1

Slatki kupus začinite mljevenim kimom, octom, sezamovim ili bučinim uljem te pomiješajte s kuhanim grahom itd. Ukiseljeni je dovoljno samo začiniti maslinovim uljem i kimom

Ostatke kiselog i svježeg kupusa možete “zamotati” u slanu savijaču ili biskvitnu roladu s gljivama ili u kombinaciji s mljevenim mesom nadjenuti slane knedle od krumpirova tijesta. Višak iskoristite za nadjev u domaćim jastučićima od tijesta, kineskim rolicama, za tartove i druge slane pite, poput “alzaške”, te domaće štrukle.

Svjež kupus ublažit će kiselkasti okus sira i dati potreban balans svakoj savijači. Između ploški kruha, bifteka i umaka “tisuću otoka”, u jednom od najpoznatijih sendviča “Reuben” neizostavan je tanko narezani kupus, a višak možete staviti u svaki sendvič, burger i hot-dog ili ga pripremiti kao salatu.

Slatki kupus začinite mljevenim kimom, aromatičnim octom, sezamovim ili bučinim uljem te pomiješajte s kuhanim grahom, ribanom mrkvom i drugim sezonskim povrćem, dok je ukiseljeni dovoljno samo začiniti maslinovim uljem i kimom. Povrtni temeljac s aromom listova kupusa posebno je ukusan za “zalijevanje” kuhanih jela od janjećeg, telećeg i ovčjeg mesa.

Staro tradicionalno jelo krpice ili “flekice” sa zeljem pripremiti se mogu s četvrtinom glavice kupusa, pa i nekoliko listova. Pirjani sjeckani kupus karamelizirajte sa žličicom šećera, a posebno ukusan će biti pripremate li ga na svinjskoj masti. Višak kiselog i svježeg kupusa iskoristite i za pripremu drugih popularnih jela: bosansku kalju, mađarski sekeli gulaš, poljski bigos i bosanski lonac.

Kuhajte listove na laganoj vatri s raznim vrstama mesa te začinite ostacima zelenog povrća, rajčicama, mahunama i sušenim mesom. Musaki od mljevenog mesa i krumpira posloženi red listova kupusa dat će sočnost i posebnu aromu. Pomiješajte ih u gratinirana jela i složence od riže, krumpira, tjestenine i starog kruha. 

  • Kupus u čaši bilda imunitet Od svježeg kupusa pripremite zdrav sok, a rasol, sok od kiselog kupusa, koristite kod mamurluka. Osim toga, saveznik je i kod mršavljenja te bildanja imuniteta. 
  • S valjušcima ili okruglicama Kombinirajte kiseli kupus s prosom, kus-kusom, kvinojom i drugim žitaricama u varivima ili s mesom. Odličan je i u kombinaciji s valjušcima te okruglicama od krumpirova tijesta.
  • Slaže se i s ljutim papričicama Višak kiselog kupusa nasjeckajte pa skuhajte u krepkoj juhi od ječma, kuhane šunke, teleće jetre i vrganja. Začinite je sjeckanim koprom, a ubaciti možete i sitno sjeckane papričice.  
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 4
Osam činjenica o nevjeri: Tko, zašto i kako postaje varalica
MANJE POZNATO

Osam činjenica o nevjeri: Tko, zašto i kako postaje varalica

Preljubnici su najčešće zadovoljni svojim odnosom, ako žena vara to je češće kraj odnosa, a većina varalica će uslijed afere sve češće voditi ljubav i s partnerom
Oči su ogledalo duše, a evo što otkrivaju o vašoj osobnosti
CRNE, PLAVE, SIVE...

Oči su ogledalo duše, a evo što otkrivaju o vašoj osobnosti

Iako boju očiju prvenstveno određuje količina i raspodjela pigmenta melanina, od davnina se boju očiju povezuje i s osobnošću. Otkrijte što vaše oči govore o vama...