Ukiseljene šampinjone možete čuvati mjesecima, a poslužit će kao izvrsno predjelo ili salata i u posve neočekivanim trenucima. Najbolji su uz salatu od šampinjona
Kisele gljive i salata od svježih šampinjona za svaku prigodu
Sastojci za 4 osobe:
Ukiseljeni šampinjoni - blanširanje:
- 1 žlica limunske kiseline
- 1 žlica soli
- 3 litre vode
- 3 kg šampinjona Fridrih
Ukiseljeni šampinjoni - kisela tekućina:
- 1 litra vode
- 1 litra bijelog octa KISKO
- 3 žlice soli
- 1 žlica šećera
- par zrna papra
Šampinjoni na salatu:
- 500 g šampinjona Fridrih
- malo octa KISKO
- malo maslinovog ulja
- po želji papra
- po želji soli
- 1 žlica peršina
Priprema:
Ukiseljeni šampinjoni - Šampinjone Fridrih obrišite papirnatim ubrusom, a krupnije šampinjone razrežite na četvrtine. U lonac sa vrelom vodom dodajte sol i limunsku kiselinu. Kada smjesa provrije ubacite očišćene šampinjone i blanširajte ih 3 do 5 minuta. Kada su šampinjoni blanširani, ocijedite ih i prebacite posudu.
U lonac sa vrućom vodom ulijte bijeli KISKO ocat (omjer 1 litra vode-1 litra octa). Dodajte šećer, sol i papar u zrnu te pustite da sve provrije. Kada se smjesa ohladi, prelijte je preko blanširanih šampinjona. Sve zajedno prebacite u staklenku i upotrijebite unutar 3 mjeseca.
Šampinjoni na salatu - Očišćene šampinjone narezane na šire listiće zalijte svježe iscijeđenim limunovim sokom. Promiješajte i dodajte sol, ocat, maslinovo ulje, nasjeckani svježi peršin i mljeveni papar. Sve zajedno promiješajte i salata je spremna za serviranje.
Za više informacija o novim Kisko aromatiziranim octevima posjetite Kiskovu web stranicu. Komentirajte video recepte na Fridrih facebook stranicama i osvojite prigodne poklone.
Da bi uživanje u ovom jelu bilo još slasnije, nakon kuhanja ne zaboravite počistiti kuhinju i oprati posuđe u čemu vam pomažu vrhunski Labudovi proizvodi. Za više informacija kliknite na Labudovu facebook stranicu i sudjelujte u novogodišnjoj nagradnoj igri u kojoj možete osvojiti generalno čišćenje stana i Labudov paket čistoće.
Recept je pripremljen u suradnji s Kuhari.com.