Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Kelj, juha od kostiju i ledena kava bili su hitovi u 2010-ima

Kelj, juha od kostiju i ledena kava bili su hitovi u 2010-ima
1

Od 2010. godine kultura prehrane se mijenjala do danas i gotovo svakodnevno na sceni su se pojavljivali novi trendovi. Stručnjaci su objasnili koja je to hrana obilježila proteklo desetljeće

Početkom 2010. godine veliki hit u svijetu postao je pršut i slične sušene mesne delicije, piše Insider. Na Instagramu autori fotografija najčešće su ih smještali u pladnjeve sa sirom, a visoku poziciju popularne hrane zadržali su do danas. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:11


A zatim je 2011. godine glumica Gwyneth Paltrow objasnila u televizijskoj emisiji kako napraviti čips od kelja. Od tog je trenutka zeleno zeljasto povrće naglo postalo popularno. Popularnost je rasla do te mjere da su pojedinci počeli nositi majice sa natpisom "Kale" (Kelj) te je postao tema mnogih razgovora o zdravoj i uravnoteženoj prehrani. 

Mnogi 2012. godinu nazivaju godinom kimchija. Riječ je o tradicionalnom korejskom jelu koje se sastoji od fermentiranog sezonskog povrća poput kupusa ili radiča. Nutricionistica Keri Glassman ističe kako je ukiseljena i fermentirana hrana općenito dobila na važnosti tijekom te godine zahvaljujući spoznajama o važnosti probiotika u prehrani. 

Može li mediteranska prehrana utjecati na mentalno zdravlje?
Može li mediteranska prehrana utjecati na mentalno zdravlje?

Zdrava prehrana u 2013. godini temeljila se na hladno prešanim sokovima. Glassman se prisjeća kako su u velikim svjetskim metropolama na svakom koraku nicali ulični juice barovi u kojima su posluživali upravo takve sokove. 

Kelj je tijekom 2014. godine dobio ozbiljnog konkurenta koji ga je zbacio s trona supernamirnice, a riječ je o cvjetači. Kulinarska stručnjakinja Christine Couvelier kazala je kako je te godine cvjetača postala novi kelj. Uz prehranu baziranu na povrću, ljudi su počeli cijeniti steakove, više vrsta riže te drugačije načine spravljanja pizze. Trend se nastavio do danas, a u prodaji su se pojavili i zamrznuti njoki od cvjetače.

Blagdanska prehrana: Pojedite toplu juhu prije glavnog jela
Blagdanska prehrana: Pojedite toplu juhu prije glavnog jela

Top hrana za 2015. godinu je juha od kostiju, tvrdi Glassman pojašnjavajući kako su je mnogi proglasili eliksirom mladosti uz zelene sokove i vodu kokosa. Nastavila je kako benefiti koji dolaze iz juhe od kostiju počivaju na kolagenu, aminokiselinama i mineralima koje se nalaze u životinjskim kostima. Te su godine bila popularna topla pića.

To se promijenilo sljedeće, 2016. godine, kad je svoj vrhunac doživjela hladna kava. Osim što se posluživala u kafićima, brendovi su izbacili pripravke koje su ljudi mogli napraviti i sami kod kuće. Umjesto da vruću kavu preliju preko leda, dobili su mogućnost da zrna kave usipaju u hladnu vodu i tako ostave nekoliko sati ili čitav dan kako bi dobili ledeno osvježenje. Direktor Specialty Coffee Association of America, Peter Giuliano, kazao je da mnogi ledenu kavu doživljavaju vrlo ozbiljno te da je ovakav tip pripreme pića mnogima zanimljiviji, a napitak ukusniji.

Tijekom 2017. godine kurkuma je postala iznimno popularna. Riječ j o korijenastoj biljci za koju mnogi vjeruju da ima ljekoviti učinak. Glassman tvrdi kako su se fotografije korijena kurkume proširile društvenim medijima kao značajnog sastojka kave ili u obliku mlijeka. Dodavali su je desertima, pa čak i proizvodima za ljepotu. Biljku koriste u indijskoj kuhinji, a čak su je koristili i kao boju za tkanine te dio kulturoloških rituala u toj zemlji. Dodatno, pojavile su se kapsule koje sadrže kurkumu, pa su ih mnogi počeli konzumirati kao dnevni dodatak prehrani. No znanstvenici još nisu sigurni koji je točno dio biljke onaj s ljekovitim svojstvima.

Kvalitetna prehrana temelj je za dobro zdravlje i energiju
Kvalitetna prehrana temelj je za dobro zdravlje i energiju

Skromni slanutak postao je top namirnica 2018. godine. Počeo se pojavljivati u raznim kombinacijama hrane, od tradicionalnog humusa do maslaca ili sladoleda. 

Fotolia

No zato je 2019. godinu obilježio pokret prehrane temeljene na povrću te traženje alternative mesu, tvrdi Glassman. Čak su i pojedini svjetski proizvođači mesa počeli proizvoditi biljne alternative mesu, a fast food restorani poznati po svojim burgerima u ponudu su uvrstili vegetarijanske odreske. Nutricionisti vjeruju kako je riječ o trendu koji će se nastaviti i tijekom 2020. godine, no neki ističu kako će se tak va inicijativa ubrzo ugasiti jer su proizvodi koji služe kao zamjena mesu zapravo procesirana hrana. 

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Pokretanje videa...

13:40
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 1
Osam činjenica o nevjeri: Tko, zašto i kako postaje varalica
MANJE POZNATO

Osam činjenica o nevjeri: Tko, zašto i kako postaje varalica

Preljubnici su najčešće zadovoljni svojim odnosom, ako žena vara to je češće kraj odnosa, a većina varalica će uslijed afere sve češće voditi ljubav i s partnerom