Dobre navike skladištenja prženih zrna kave osiguravaju vam uživanje u najboljoj šalici kuhane kave, a to je nešto svi zaslužuju. Kako biste očuvali aromu pazite kako i gdje zrna čuvate
Kava vam je bljutava? Pravilno skladištenje čuva okus i aromu
Iako se čuvanje i priprema kave čini jednostavnima, postoji mnogo varijabli koje ulaze u izradu savršene šalice za vaše individualne preferencije, od načina kuhanja i jačine do temperature. Međutim, jedan je univerzalni način na koji se trebaju čuvati zrna kave, a ako to ne radite ispravno, vjerojatno nećete imati svježi i aromatični okus kuhane kave.
POGLEDAJTE VIDEO: Koliko stvarno znate o kavi?
Pokretanje videa...
Kako pohraniti cijela zrna kave
Idealan način pohranjivanja cijelih zrna kave je u neprozirnoj, hermetički zatvorenoj posudi, daleko od izravnog sunca i bilo kojeg izvora topline.
Zrna kave osjetljiva su na zrak, svjetlost, temperaturu i vlagu, pa za najbolje rezultate smanjite izloženost svim tim elementima. Potražite tamni, hladni kutak svoje kuhinje ili policu u ormaru ili smočnici. Ne ostavljajte staklenku sa zrnima kave pored štednjaka ili bilo kojeg drugog izvora topline.
Nadalje, dok će kava biti sasvim u redu u zatvorenoj vrećici na polici nekoliko tjedana nakon prženja, čim je izložena zraku gubi svježinu. Zato je također najbolje kupovati male količine - ne više od onoga što ćete popiti za tjedan ili dva.
Imajte na umu da ako su stvarno svježa (prodaju se u roku od nekoliko dana nakon pečenja) zrna kave mogu nastaviti s procesom otplinjavanja čak i nakon što otvorite vrećicu i prebacite ju hermetički zatvorenu posudu.
Pržionice općenito upravljaju otplinjavanjem i pakiranjem zrna s jednosmjernim ventilom, tako da je vrlo mala vjerojatnost da bi pritisak razbio staklo, ali to treba uzeti u obzir ako sami pržite kavu i odmah je spremate.
Nemojte zamrzavati zrna kave
U teoriji, zrna kave se mogu čuvati u zamrzivaču do mjesec dana, ako su zrna prethodno razdijeljena na porcije i dobro zatvorena (ali nikako nemojte stavljati cijelu maloprodajnu vrećicu u zamrzivač i kopati po njoj svako jutro).
Konačno, velik dio ovoga temelji se na ideji da kupujete svježa, cjelovita zrna kave i da vam je jako stalo do okusa. Ako to radite sa starijim zrnima ili prethodno mljevenom kavom, ili jednostavno mislite da je kava - kava, takva kakva je, vaša metoda skladištenja vjerojatno neće napraviti veliku razliku u vašem iskustvu ispijanja kave, piše Lifehacker.