Kava sadrži i trigonelin, kemijski spoj koji se pod utjecajen topline (odnos kod kuhanja) pretvara u niacin, vitamin iz skupine vitamina B
Kava je jača od poljupca i potrebnija od mobitela
Polovica ljudi koji piju kavu prije bi se odrekla mobitela nego omiljenog pića, a četvrtini je važnija kava od prvog jutarnjeg poljupca, pokazala je američka studija. A da za njom nisu samo Amerikanci ludi, pokazuje i golemo tržište kave. Nakon nafte kava tekućina oko koje se “vrti” najviše novca, pa bi se naziv “crno zlato” mogao koristiti i za taj napitak. A baš kao i nafta, kava dolazi u mnogo varijanti. Još otkako su etiopski pastiri uočili kako su ovce koje su pasle bobice kave živahnije, a potom i sami spravili prvu šalicu, nalaze se načini kako kavu prilagoditi svačijem ukusu. Kako su priprema i ispijanje takve kave pravi ritual, dolaskom užurbanog stila života ljudi su poželjeli uživati u kavi, ali da na to ne izgube popodne. Zato je 1901. Luigi Bezzera patentirao espresso uređaj koji je, umjesto namakanjem u kipućoj vodi, kavu kuhao tjerajući paru preko mljevenih zrnaca. Ubrzo je osvojila svijet. I počela se prilagođavati ukusima. Latte, macchiato, cappuccino, doppio kave su s većim ili manjim omjerom mlijeka, a koje u osnovi koriste espresso.
Para 'izvlači’ više kofeina
Iako se espresso može napraviti od bilo koje, najčešće se koristi jače pržena kava. Također, ona je sitnije mljevena od zrnaca za crnu kavu. Kako se kuha na pari, a ne u vodi, ima znatno veći udio kofeina od bilo koje kuhane kave.
Cappuccino uzima najbolje
Cappuccino je napitak sastavljen od jednakih omjera espressa, vrućeg mlijeka i pjene koja se stavlja na vrh. Takvu kavu omogućli su Talijani Achilles i Gaggia, koji su usavršili espresso aparat koji je pomoću pare mogao izvući masnoću i bjelančevine iz mlijeka i pretvoriti ih u pjenu.
“Uradi sam” espresso
Iako se aromom neznatno razlikuje od strojnog espressa, moka espresso se kuha prema istom principu. U donjem dijelu lončića nalazi se voda, a nakon što zavrije, para prolazi kroz srednji dio u kojem su sitno mljevena zrnca i na vrhu izlazi gotova kava.
“Uprljani” espresso
Macchiato na talijanskom doslovno znači “uprljan”, a naziv je dobio po bijeloj “mrlji” mlijeka ili malo pjene. Dok se za “kavu s mlijekom” koristi više hladnog mlijeka, za macchiato se u pravilu koristi tek nekoliko kapi zagrijanog.
Kava koja je gotova u tren
Instant-kava nastaje putem tehnoloških procesa koji iz zrnaca uklanjaju vodu. Granule se otapaju u vodi a Dobiveni napitak je samo donekle sličan kavi. Za izradu se koriste zrnca slabije kvalitete. No poklonike je dobila zahvaljujući brzini pripreme.
Sačuvali okus, uklonili kofein
Nakon što je njemački trgovac Ludwig Roselius poklonio znanstvenicima oštećena zrnca koja nije mogao prodati, oni su razvili postupak kojim su iz njih uklonili 97 posto kofeina. Sirova zrnca se pare na slanoj vodi i potom stavljaju u otapalo.
Irski kremasti topli napitak
Kako bi ugrijao putnike koje su čekali odgođeni let, kuhar restorana u Irskoj dodao je u kavu malo viskija. Piće je ubrzo postalo popularno i dobilo današnji oblik: kava s viskijem te s debelim slojem tučenog ili običnog slatkog vrhnja na vrhu.