Obavijesti

Lifestyle

Komentari 3

Katarina Velika je imala najluđi fetiš: Evo što je točno radila

Katarina Velika je imala najluđi fetiš: Evo što je točno radila

Mnogi vjeruju da je Catherine bila izrazito promiskuitetna. Povjesničarka Janet Hartley tvrdi da je imala najmanje 12 ljubavnika u životu, prije i nakon smrti svog supruga

VIDEO

Žena bez bioloških prava na prijestolje, legitimizirala je svoju autokraciju lukavim i nemilosrdnim strategijama, koje su često uključivale nadmudrivanje svojih neprijatelja i korištenje seksa kao političkog oružja. Bila je i prosvijećena vizionarka, htjela je postati nova vrsta liberalnog i milosrdnog vladara.

Njezino nasljeđe kao 'velike' vođe umotano je u dramatične skandale o osobnom životu, među kojima su i nagađanja da je umrla tijekom seksa s konjem i da je bila nimfomanka. Ipak, povijest otkriva činjenicu da je Katarina zasigurno uživala određeni stupanj seksualnog oslobođenja tijekom svoje vladavine, a povezuju je i s ubojstvom njezina supruga Petra III.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Britanska kraljica uskladila odjeću s Barbie 02:03

Bila je Njemica i nije imala izravnih prava na prijestolje

Rođena 1729. u gradiću Stettinu u Pruskoj (danas Szczecin, Poljska), potjecala je iz kneževske germanske obitelji koju su zadesila teška vremena. Iako je bila plave krvi, bila je relativno nepoznata aristokratkinja prije udaje za rusku kraljevsku obitelj.

Rođena je kao princeza Sophie Friederike Auguste von Anhalt-Zerbst-Dornburg. Nakon prelaska na rusku pravoslavnu vjeru radi  udaje, uzela je ime Catherine, koje je odabrano kako bi podsjetilo na nasljeđe Katarine I.

 

Njezin brak s Petrom III bio je katastrofa

Godine 1744. došla je u Rusiju u dobi od 14 godina, predodređena da bude skromna i lijepa nevjesta velikog kneza Petra, njezinog drugog rođaka koji će na kraju postati Petar III.

Njezin dogovoreni brak s Peterom bio je daleko od sretnog. U svojim je memoarima svog mladog supruga opisala kao 'nezrelog' i 'nevaljalog'. Poznato je da ga je smatrala posebno neprivlačnim, najvjerojatnije zbog unakaženosti lica, odnosno posljedice boginja. Zauzvrat, Peter je bio ravnodušan prema Catherine i više puta ju je ponižavao u javnosti te su se ubrzo udaljili jedno od drugog.

Katarina je godinama bila bez djece, što je potkopalo njezin položaj majke nasljednika ruskog prijestolja. Prema njezinim memoarima, to je bilo zbog muževljeve impotencije.

Uz pomoć svog ljubavnika vojnim je udarom uklonila Petra III

Katarinin ljubavnik, Grigorij Orlov, pomogao joj je da ukloni Petra III s vlasti u vojnom udaru u lipnju 1762. Odmah nakon toga, ona je sama postala carica Rusije.

U međuvremenu je Petar III uhićen i prisiljen abdicirati te je ubrzo preminuo pod sumnjivim okolnostima. Dok je njegova smrt predstavljena kao komplikacija uzrokovana hemoroidima, većina vjeruje da ga je ubio Aleksej Orlov, Grigorijev brat.

Njegova smrt bila je izuzetno pogodna za Katarinu, čiji je položaj jedine vladarice Rusije sada bio osiguran. Događaj je doveo do popularnog ruskog izraza: 'autokracija ublažena ubojstvom'.

Stari spisi otkrivaju i da je na na dvoru Katarine Velike postojala osoba koja je bila zadužena za - škakljanje nogu. Ta je osoba škakljala i masirala njezina stopala, dok bi ona pričala svoje priče s ljubavnicima. Osoba koja bi masirala uglavnom je bila neka od dvorskih dama, a ta se uloga smatrala privilegiranom.

Smatrali su je nimfomankom

Mnogi vjeruju da je Catherine bila izrazito promiskuitetna. Povjesničarka Janet Hartley tvrdi da je imala najmanje 12 ljubavnika u životu, prije i nakon smrti svog supruga.

Drugi sugeriraju da su je, budući da je Petar III bio impotentan, savjetnici poticali na seksualne odnose s drugim muškarcima, s ciljem dobivanja nasljednika.

Godine 1754. rodila je svoje prvo dijete, sina Pavla – koji je kasnije postao Pavao I. Do danas nitko ne zna je li on bio sin Petra III. ili sin njenog ljubavnika Sergeja Saltikova.

Nakon što je izgubila interes za Orlova, Catherine je započela vezu s general-pukovnikom Grigorijem Potemkinom, ratnim herojem koji je sudjelovao u puču 1762. Potemkin je bio deset godina mlađi od Katarine i zauzeo je Orlovljevo mjesto u carskoj spavaćoj sobi 1773. godine.

Iako mnogi vjeruju da je Potemkin volio Catherine, vjerojatno su je drugi prosci jednostavno koristili za preuzimanje moći i naklonosti. Znala je podići status svojih ljubavnika ili bi im prijetila da će ih sabotirati ako je izdaju.

Budući da nije mogla vjerovati nikome, Catherine je često mijenjala ljubavnike, povlačeći političke konce kroz seks, ali i kako bi osigurala da nijedan muškarac ne postane previše moćan.

Bila je prijateljica s Voltaireom

Filozofija prosvjetiteljstva zahvatila je Europu u vrijeme kad je Katarina preuzela vlast.

Bila je poznata u dopisivanju s francuskim filozofom Voltaireom, čijim se idejama i duhovitošću jako divila. Zauzvrat, Voltaire je hvalio Katarinine svjetovne reforme i bio je posebno zainteresiran za Rusiju, zemlju za koju je vjerovao da je najciviliziranija nacija u Europi osamnaestog stoljeća.

Iako je bio fasciniran Rusijom, Voltaire nikada nije tamo putovao, niti je upoznao Katarinu.

Bila je velika pokroviteljica umjetnosti

Katarina je bila strastvena pokroviteljica umjetnosti, osobito kazališta, književnosti, slikarstva i kiparstva. Njezina kolekcija umjetnina postala je osnova muzeja Ermitaž u Zimskom dvorcu u Sankt Peterburgu, koji je nedvojbeno jedna od najimpresivnijih zbirki na svijetu.

Njezine zbirke uključivale su djela Rembrandta, Fransa Halsa, Rubensa, Tiziana, Raphaela, Van Dycka i Élisabeth Vigée Le Brun, francuske portretistice koja je slikala Mariju Antoanettu.

U svojim memoarima Vigée Le Brun ispričala je kako je posjetila caricu: - Pogled na ovu slavnu ženu toliko me se dojmio da mi je bilo nemoguće bilo što misliti: samo sam zurila u nju. Prvo, bila sam vrlo iznenađena njezinim malim rastom, zamišljala sam je velikom, kao i njezina slava. Također je bila vrlo debela, ali lice joj je i dalje bilo lijepo, nosila je svoju bijelu kosu podignutu.

Prema dijelovima lica i prstiju odredite veličinu vagine ili penisa potencijalnog partnera
Prema dijelovima lica i prstiju odredite veličinu vagine ili penisa potencijalnog partnera

Dok je bila u Rusiji, Vigée Le Brun naslikala je caričine unuke, no ne i samu Katarinu jer je umrla prije nego je stigla stati pred umjetnicu.

Umjetnost je bila važno oruđe za Katarinu, jer joj je omogućila da propagira slike nje kao apsolutne vladarice, kako u Rusiji tako i u inozemstvu.

Godine 1779. Catherine je razgrabila zbirku prvog britanskog premijera Sir Roberta Walpolea, čija je golema kolekcija od preko 200 slika morala biti rasprodana kada su se njegovi potomci našli u dugovima. Od originalne 203 slike, 163 se još uvijek čuvaju u Ermitažu.

'Vodila sam ljubav i s mlađim i sa starijim muškarcima. Evo koja je razlika i tko je bolji'
'Vodila sam ljubav i s mlađim i sa starijim muškarcima. Evo koja je razlika i tko je bolji'

Možda iznad svega, popularizacija umjetnosti bilo je najvažnije političko i diplomatsko oruđe za Katarinu.

Naručila je mnogim ruskim i francuskim umjetnicima da naslikaju i naprave njezine portrete i biste, koje se sada mogu pronaći u zbirkama diljem Europe.

Zloglasna glasina da je umrla dok je imala seks s konjem vjerojatno je nastala zbog mnogih konjaničkih skulptura i slika koje je naručila.

Dok je Catherinino nasljeđe bilo 'veliko', povijest je bila daleko od toga da joj bude naklonjena. Njezin ukaljani ugled – kao žene koja je uživala u seksu, moći pa čak i ratovanju – pratit će je stoljećima. Naravno, to je bilo neporecivo zato što je bila žena, ponašala se kao muškarac, u nesumnjivo još uvijek muškom svijetu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 3

VIDEO

'Milijarder je platio tisuće eura da me pretvori u svoju ženu iz snova, a onda je - nestao'
PROMIJENILA TIJELO

'Milijarder je platio tisuće eura da me pretvori u svoju ženu iz snova, a onda je - nestao'

Upoznala je gospodina X četiri godine ranije, nakon što joj je poslao e-mail u kojem je rekao da je želi rezervirati na sat vremena. Iako više nisu u kontaktu, jako mu je zahvalna