Mi ćemo dio jabuka pojesti svježe, dio ću naribati i spremiti u zamrzivač za neke buduće pite od jabuka, a dio je završio u ukusnom pekmezu, kaže Karmela
Karmela Vukov Colić jabuke iz vrta iskoristila je za pekmez
Stablo jabuke u našem dvorištu moj djed nije nikad prskao. Ono naizgled nije tako lijepo, ali zato daje najbolje plodove, kaže o pripremi zimnice omiljena televizijska voditeljica Karmela Vukov Colić koja se u posljednje vrijeme posvetila kulinarstvu.
Karmela i njezina prijateljica Jasminka Ćavarušić zasukale su rukave i obrale zrele jabuke.
- Mi ćemo dio jabuka pojesti svježe, dio ću naribati i spremiti u zamrzivač za neke buduće pite od jabuka, a dio je završio u ukusnom pekmezu - kaže Karmela te dodaje da su kasnije, po Jasminkinu receptu, pripremile ukusan pekmez od jabuka, mrkve i naranče, što je idealna kombinacija za jesen. Prijateljice inače zajedno pripremaju i kuharicu.
Za pekmez će vam trebati 2 kilograma jabuka - oguljenih, očišćenih od sjemenki i narezanih na kockice, pola kilograma mrkve - očišćene i narezane na kolutiće, pola kile naranči (ili mandarina) - oguljenih i narezanih na komadiće, 500 g šećera, vanilin šećer, po želji malo đumbirova korijena, oguljenog i naribanog, sok od pola limuna i želin.
Piprema: Jabuke, mrkvu i naranče stavite u lonac. Dodajte šećer i kuhajte na srednjoj vatri dok voće ne omekša. Stalno miješajte. Kad voće počne mekšati, dodajte đumbir i sve usitnite štapnim mikserom. Dodajte vanilin šećer i želin pa limunov sok. Miješajte da zavrije, a onda smanjite vatru i kuhajte još tri minute. Kuhanim pekmezom punite vruće staklenke i poklopite. Zamotajte ih u krpe i ostavite da se hlade preko noći.