Nezdrava prehrana je vodeći uzrok smrti na globalnoj razini. Prekomjerna upotreba soli je najveći krivac, a procjenjuje se da je ona u 2017. godini odnijela više od tri milijuna života, upozorio je dr. Norm Campbell
Kao na duhanu: Upozorenja o štetnosti uskoro stižu i na sol
Skupina liječnika iz cijeloga svijeta traži da se poduzmu hitne mjere kako bi se ljude upozorilo na opasnosti prekomjerne upotrebe soli.
Smatraju da bi kuhinjska sol i soljenke u trgovinama trebale imati etiketu sličnu onoj koja se nalazi na kutijama duhanskih proizvoda. Na njoj bi pisalo da ‘ograničite upotrebu’ i da: ‘Prekomjerni unos natrija uzrokuje visoki krvni tlak i povećava rizik od raka želuca, moždanog udara, srčanih i bubrežnih bolesti’. Nadaju da bi upozorenja mogla spasiti milijune života.
- Nezdrava prehrana je vodeći uzrok smrti na globalnoj razini. Prekomjerna upotreba soli je najveći krivac, a procjenjuje se da je ona u 2017. godini odnijela više od tri milijuna života - upozorio je dr. Norm Campbell, bivši predsjednik Svjetske lige za hipertenziju.
Svjetska zdravstvena organizacija postavila je cilj zemljama da do 2025. smanje unos natrija za 30 posto.
Pokretanje videa...
Mitovi o soli koji 'ne drže vodu'
JA NE PRETJERUJEM Ako ne dosoljavate hranu na tanjuru, ne znači da ne pretjerujete s konzumacijom soli. Naime, više od 75 posto soli nalazi se u prerađenoj hrani.
KUPUJEM POSEBNU SOL KOJA NIJE ŠTETNA Svaka sol je štetna, neovisno o tome je li morska ili kamena, sitna ili krupna, je li to cvjetna sol ili solni cvijet, odnosno koristimo li Himalajsku ili neku drugu vrstu soli.
SOL (MI) JE POTREBNA JER SADRŽI JOD Smanjenjem unosa soli na 5 grama dnevno unos joda bio bi 125 mikrograma dnevno, nešto manji od preporučenih 150 mikrograma za odrasle.
SOLIM JER JE HRANA INAČE BLJUTAVA Loši kuhari kuhaju slano da prikriju propuste, dobri okus dotjeruju začinima. Kad počnete smanjivati unos soli, vašim osjetilima trebat će nekoliko dana ili koji tjedan da se naviknete.
IMAM NORMALAN TLAK, NE MORAM PAZITI Osjetljivost krvnog tlaka na sol povećava se starenjem, a prekomjernim unosom soli u mladosti povećavamo rizik za razvoj bubrežnih i srčanožilnih bolesti u budućnosti.
Top 5 namirnica s puno soli:
Kruh i pekarski proizvodi
Kruh je namirnica koju svakodnevno jedemo, nekad i više puta dnevno. U jednom kilogramu kruha nalazi se prosječno 13,5 g soli, a samo dvije kriške kruha sadrže već 1 gram soli. Pojedini pekarski proizvodi, poput peciva, lisnatih peciva i pereca, sadrže i do 4,7 g soli.
Trokut miješane pizze
Sadrži 4,5 grama soli. Ta brojka može biti samo veća ako je umjesto šunke na pizzi kobasica ili pršut
Suhomesnati proizvodi i masni sirevi
Nekad su se nazivali i delikatese te se tako trebaju i konzumirati - povremeno i vrlo umjereno. Svakodnevna prehrana ne bi trebala sadržavati nareske i mesne prerađevine.
Tartar, senf ili kečap
Sto grama kečapa sadrži 3 grama soli, ista količina tartar umaka 3,25 grama, kao i senfa. U to se ubraja i soja umak, kao i kocke za juhe i juhe u vrećicama te svi dodaci jelima uz koje se navodno bolje jede.
Grickalice
Štapići, ribice, čips, pereci, koštice, kokice - sve to sadrži puno soli uz koju se piju slatki napici ili pivo, što dodatno utječe na prekomjerno debljanje.
POGLEDAJTE NOVI SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:
Pokretanje videa...
PRINC HARRY ŠOKIRAO JAVNOST OVIM POTEZOM: 'Ne želim da Meghan završi kao moja majka'