Ukusni ragu s junećim mesom možete poslužiti kao svakodnevni obrok za obitelj, ali i kao svečano jelo za goste. Uz prilog od riže, pire krumpir ili domaće njoke, jamčimo da će svi za stolom oblizati prste
Kako spremiti juneći ragu? Ovaj 'tajni' sastojak jelo pretvara u pravo remek djelo
U hladnijim mjesecima nema ništa bolje od toplog ragua, variva, gulaša i ostalih delicija koje se poslužuju u zdjelici. Složena mješavina začina, metode kuhanja i bogatstvo sastojaka nude utjehu, ali i gotovo dekadentno uživanje u okusima.
POGLEDAJTE VIDEO: Savjeti za kuhanje jaja
Pokretanje videa...
Među takvim je jelima i juneći ragu. Svatko ima svoj način pripreme, a Food52 donosi recept sa tajnim sastojkom koji će od ovog jela napraviti pravo malo remek djelo. S obzirom na količinu, ovaj recept namijenjen je za veću obitelj ili društvo, ili pak skuhajte ragu, podijelite ga na manje porcije i zamrznite za kasniju uporabu.
Sastojci:
2,3 kg junećeg mesa izrezanog na kockice
sol i svježe mljeveni papar
1/3 šalice miješanog maslinovog ulja i ulja kanole
1 velika glavica luka sitno nasjeckana
4 rebra celera, sitno nasjeckana
2 mrkve, sitno nasjeckane
2 poriluka dobro oprana i tanko narezana
8 režnjeva češnjaka, sitno nasjeckanog
120 gr šampinjona
1/4 šalice paste od rajčice
2 inćuna
1 šalica crnog vina
1 šalica konzerviranih cijelih rajčica
1/2 šalice crvenog vinskog octa
3 šalice (ili više) goveđeg temeljca
3 lista lovora
3/4 žličice suhe majčine dušice
1/3 šalice nasjeckanog peršina
POGLEDAJTE VIDEO: GRŠE JE SIGURAN DA PLAZIBAT NEMA ŠANSE PROTIV NJEGA
Priprema:
Kod kupnje junetine, birajte meso prošarano bijelim trakicama jer će biti sočnije. Potom ga narežite na kockice, posolite i paprite s obje strane. Na ulju popržite meso i zapecite ga sa svih strana, a potom prebacite u zdjelu. Na preostalom ulju na srednjoj vatri dinstajte luk, celer, mrkvu, poriluk, češnjak i gljive. Dinstajte uz povremeno miješanje 5 do 10 minuta dok ne omekša. Umiješajte pastu od rajčice i inćune te kuhajte da se inćuni otope i povežu.
Zatim vratite govedinu u lonac zajedno sa sokom koji se ocijedio u zdjeli. Dodajte vino, konzervirane rajčice sa sokom i ocat te zakuhajte. Dodajte temeljac u količini dovoljnoj da pokrije sve sastojke. Dodajte lovorov list i majčinu dušicu, a po potrebi još soli. Pirjajte na srednje laganoj vatri, djelomično poklopljeno, dva do tri sata dok meso ne omekša. Neka se ohladi na sobnoj temperaturi. Kad se ohladi, skinite masnoću s vrha. Ponovno zagrijte na laganoj vatri, pustite ragu da se kuha još 30 do 45 minuta prije posluživanja. Umiješajte polovicu peršina, a zatim ukrasite preostalim peršinom. Ragu poslužite kao samostalno jelo ili servirajte uz rižu, pire krumpir ili domaće njoke.