Obavijesti

Lifestyle

Komentari 67

Kako se kuhaju jaja - u hladnoj ili pak vrućoj vodi? Evo što kažu i profesionalni kuhari

Kako se kuhaju jaja - u hladnoj ili pak vrućoj vodi? Evo što kažu i profesionalni kuhari

Nakon što skuhate jaja, tajna je u tome da ih odmah prebacite u ledenu kupelj, odnosno zdjelu napunjenu ledom i s malo hladne vode, kako biste zaustavili daljnje kuhanje u jajetu

Ako u Googleovu tražilicu ukucate 'tvrdo kuhana jaja', pronaći ćete više od 28 milijuna članaka koji govore o tome kako ih skuhati ili pripremiti, s tim da su savjeti za kuhanje različiti: od toga da ih treba samo ubaciti u kipuću vodu i kuhati tri do pet minuta, pa do toga da ih je bolje staviti u hladnu, pa kuhati polako desetak minuta.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Jaja 01:11

Ni brojne tiskane kuharice oko toga što je bolje, ako želite pripremiti baš tvrdo kuhana jaja, ne nude jednoznačno rješenje. Tako, na primjer,  jedan od autora kuharice, Mark Bittman, kaže da jaja treba staviti u lonac s vodom na sobnoj temperaturi, upaliti vatru i pustiti vodu da zavrije. Potom isključiti štednjak i poklopiti lonac te ostaviti jaja da odstoje desetak minuta.

Običaji na Veliku subotu: Palio se oganj, a goreće drvo se ne bi smjelo ugasiti na putu do kuće
Običaji na Veliku subotu: Palio se oganj, a goreće drvo se ne bi smjelo ugasiti na putu do kuće

S druge strane, J. Kenji López-Alt, dobitnica nagrade The Food Lab preporučuje da jaja spustite u već kipuću vodu na 30 sekundi, pa odmah u tu vodu dodate kockicu leda, kako bi se smanjila temperatura. Potom treba smanjiti temperaturu i kuhati jaja još 11 minuta. 

Kako ih vi kuhate?

 

 

 

Dakle, kako zapravo skuhati jaja da budu tvrda?

Evo što kažu dvojica profesionalnih kuhara - Nick Korbee (suosnivač Egg Shopa i autor knjige 'Egg Shop') te Jason Hua (holandski 'chef de kitchen') iz New Yorka: obojica su se složili da jaja treba spustiti u lonac s kipućom vodom. 

- Primijetio sam da se jaja zalijepe za ljusku kad ih ubacim u hladnu vodu, kaže Hua. I López-Alt u svojoj knjizi kaže da se bjelanjci koji se kuhaju u hladnoj vodi jače vežu s membranom s unutarnje strane ljuske jajeta, pa to možda i nije najbolji izbor ako ih nakon kuhanja želite očistiti tako da ostanu u komadu.

Korbee kaže da ih je važno kuhati i u dovoljno vode da pokrije sva jaja, tako da je voda barem centimetar iznad njih. Dodaje kako on osobno pomalo praznovjerno dodaje malo alkoholnog octa, sol i prstohvat sode bikarbone u vodu prije nego što se zagrije, kako bi bio siguran da će se jaja bolje moći oljuštiti. 

Jednom kad ih spustite u vruću vodu, pustite ih da se kuhaju 10 do 11 minuta, ovisno o veličini, savjetuje Hua, dok Korbee predlaže snižavanje temperature i kuhanje 8 minuta. 

Nakon što skuhate jaja, tajna je u tome da ih odmah prebacite u ledenu kupelj, odnosno zdjelu napunjenu ledom i s malo hladne vode, kako biste zaustavili daljnje kuhanje u jajetu i što prije ih ohladili. 

Znate li zašto tradicionalno na Uskrs jedemo šunku i mladi luk?
Znate li zašto tradicionalno na Uskrs jedemo šunku i mladi luk?

- Ovo je jako važno da biste jaja lakše očistili, a da zadrže konzistenciju, kaže Korbee, koji jaja ostavlja u ledenoj kupelji barem pet minuta prije nego što ih počne čistiti. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 67
Blagdanska tradicija: Evo što je Badnjak i zašto tada kitimo bor
OBIČAJI U SVIJETU I HRVATSKOJ

Blagdanska tradicija: Evo što je Badnjak i zašto tada kitimo bor

Badnjakom se nazivao veliki panj ili pak velika zelena grana, koju se obično prislanjalo uza zid, bilo s vanjske, bilo s unutarnje strane doma. Kad bi otac obitelji unosio badnjak, čestitao bi svim ukućanima
Spremate li puricu pogrešno?
SUPER TRIK

Spremate li puricu pogrešno?

Jedna greška može dovesti do suhog, bezukusnog ili, što je još gore, nedovoljno pečenog mesa. Provjerite savjete majstorice kuhinje i pripremite adventski ručak kojemu će se svi diviti