Obavijesti

Lifestyle

Kako pravilno održavati i čistiti sudoper

Kako pravilno održavati i čistiti sudoper

Održavanje funkcionalnosti i estetike vašeg sudopera zahtijeva minimalan trud ako se pridržavate ovih jednostavnih smjernica

Pravilno održavanje sudopera 

Pravilno održavanje sudopera ključ je za higijenu kuhinje i očuvanje funkcionalnosti sustava odvodnje. Sudoper je jedan od najvažnijih elemenata kućanstva, a redovita njega sprječava nakupljanje kamenca, naslaga te razvoj bakterija, čime se produžava vijek trajanja ovog važnog dijela kuhinje. Bez obzira imate li granitni sudoper ili onaj od nehrđajućeg čelika, osnovna pravila održavanja jednaka su za sve materijale. 

Odabir prikladnih sredstava za čišćenje 

Ispravnim izborom sredstava za čišćenje sudopera možete izbjeći oštećenja i produžiti njegov vijek trajanja. Preporučuje se redovito korištenje blagih deterdženata i sprejeva na bazi sode bikarbone i octa. Agresivne kemikalije koje mogu oštetiti površinu sudopera svakako treba izbjegavati. Neabrazivni čistači idealni su za svakodnevno održavanje, dok posebno formulirani proizvodi za uklanjanje kamenca mogu biti korisni za periodična čišćenja. 

Kod kupnje novog sudopera, važno je odabrati pravi model koji će ne samo estetski odgovarati vašoj kuhinji već će i biti jednostavan za održavanje. Inox sudoperi zahtijevaju drugačiju njegu od granitnih, pa je izbor materijala ključan faktor prilikom ugradnje. 

Tehnike za uklanjanje kamenca i naslaga 

Kamenac i naslage česti su problemi kod svih vrsta sudopera. Učinkovito uklanjanje kamenca može se postići korištenjem smjese bijelog octa i vode koju treba nanijeti na zahvaćena područja te ostaviti da djeluje nekoliko minuta prije brisanja. Za tvrdokornije naslage, preporučuje se pasta napravljena od sode bikarbone i vode. Lagano trljanje s neabrazivnom spužvom ili krpom pomoći će ukloniti naslage bez oštećivanja površine. Najpoznatiji savjeti za održavanja sudopera su upravo oni koji se odnose na inoks sudopere. Iako se mogu primjenjivati i za čišćenje granitnih (kompozitnih) sudopera, smatramo da je za održavanje granitnih sudopera potreban malo drugačiji pristup. 

Granitni sudoperi ne trebaju posebnu pažnju kako bi se izbjegla oštećenja površine pri normalnom svakodnevnom korištenju; stoga je važno koristiti nešto drugačije metode čišćenja, ali to nikako ne znači zanemarivanje njege, ili pak korištenje izuzetno agresivnih industrijskih čistila i sličnih supstanci. 

Pri kupnji novog sudopera u specijaliziranim trgovinama, educirani trgovci znat će vas savjetovati i uputiti vas u tehnike održavanja koje će smanjiti potrebu za hitnim intervencijama. 

Sprečavanje neugodnih mirisa 

Neugodni mirisi u sudoperu mogu biti izrazito neugodni te stvoriti neugodne uvjete u kuhinji. Kako bi ih spriječili, važno je redovito ispirati odvod kipućom vodom te korištenje prirodnih dezinficijensa poput sode bikarbone i limunova soka. Periodično čišćenje sifona i cijevi ključno je u eliminaciji trulih ostataka hrane koji mogu uzrokovati neugodne mirise. 

Kvalitetan sudoper te pravilan izbor cijevi pri ugradnji može značajno smanjiti nastanak ovih problema. 

Redoviti pregled cijevi i odvoda 

Redoviti pregled cijevi i odvoda ključan je za otkrivanje potencijalnih problema poput začepljenja ili curenja koje mogu dovesti do većih kvarova. Preventivno održavanje omogućuje pravovremeno djelovanje i sprječava skupe popravke te osigurava nesmetan rad sustava odvodnje. 

Savjeti za očuvanje sjaja 

Kako biste očuvali sjaj svog sudopera nakon svakog korištenja, preporučljivo je obrisati površinu suhom krpom kako bi se spriječilo stvaranje vodenih mrlja. Upotreba specijalnih poliranja za inox ili blagog octa može pomoći u održavanju visokog sjaja. Izbjegavajte upotrebu abrazivnih sredstava i spužvi kako ne biste oštetili finiš svog sudopera. 

Pravilnim izborom materijala pri kupnji novog sudopera također možete olakšati njegovo čišćenje i očuvanje sjaja kroz dugi niz godina. 

Održavanje funkcionalnosti i estetike vašeg sudopera zahtijeva minimalan trud ako se pridržavate ovih jednostavnih smjernica. Pravilno čišćenje, redovito održavanje cijevi i pažljivo biranje materijala učinit će vaš kuhinjski prostor urednijim, ugodnijim i dugotrajnijim. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

VIDEO

Kako rade trgovine u nedjelju
DETALJAN POPIS

Kako rade trgovine u nedjelju

Trgovine smiju raditi 16 nedjelja u godini, a trgovine i šoping centri sami biraju koje će to nedjelje biti. Radno vrijeme trgovina i trgovačkih centara nedjeljom pogledajte u našem detaljnom vodiču

Veliki tjedni horoskop: Djevice netko silno priželjkuje, a Vage će konstantno biti u pokretu
od 6. do 12. listopada

Veliki tjedni horoskop: Djevice netko silno priželjkuje, a Vage će konstantno biti u pokretu

Od Rakova se očekuje veća odgovornost, a nadređeni im povjeravaju poslove za koje su inače zaduženi drugi. Bit će nezamjenjivi i izvrsno će se snalaziti u trgovačkim i administrativnim poslovima
Dokažite svoje znanje u novom kvizu! Pitanja nisu baš lagana
TESTIRAJTE ZNANJE

Dokažite svoje znanje u novom kvizu! Pitanja nisu baš lagana

Samo za čitatelje 24sata donosimo zabavan i izazovan kviz od 25 pitanja u kojem se testira vaše znanje iz filma, zemljopisa, povijesti, glazbe...