Napravili ste večeru i nagomilalo se dosta suđa, no prekasno je da biste ga sada išli prati samo kako biste očistili sudoper. No takav je pristup pogrešan
Kako pravilno očistiti sudoper
Naime, stručnjaci ističu kako je u kuhinji jedino na kuhinjskoj spužvici za posuđe više bakterija nego na sudoperu kojeg stoga valja što češće čistiti i dezinficirati.
POGLEDAJTE VIDEO: Domaći dezinficijensi
Pokretanje videa...
Mikrobiologinja Lisa Yakas za Healthyguide istaknula je da dezinfekcija cijelog sudopera treba postati tjedni zadatak u svakom kućanstvu.
No ako sirovo meso stavljate u sudoper, onda ga treba očistiti odmah. Za najbolje rezultate sudoper valja najprije dobro oprati i očistiti, a potom i dezinficirati. Ovo su kratke upute uz pomoć kojih ćete spriječiti razvoj štetnih bakterija u kuhinjskom sudoperu u samo dva koraka.
1. Operite sudoper sapunom i vodom
Kako biste odstranili ostatke hrane i druge prljavštine, najprije dobro izribajte površinu sudopera koristeći sapun i vruću vodu. Svakako nosite rukavice, a radi zaštite ekosustava izvan vašeg doma najbolji odabir je ekološki sapun koji ne sadrži otrovne kemikalije.
Provjerite jeste li dobro očistili sve dijelove sudopera, uključujući i odvod. Tek ako je odgovor potvrdan, možete pristupiti drugom koraku.
2. Dezinficirajte površine
Kod korištenja dezinfekcijskog sredstva također obratite pažnju na to da je riječ o ekološkim proizvodima koji ne sadrže štetne kemikalije.
Takve proizvode možete bezbrižno koristiti i u blizini djece ili kućnih ljubimaca. Vlažne maramice za dezinfekciju su vrlo učinkovite, no možete koristiti i obični ocat razrijeđen vodom. Dezinficirajte cijeli sudoper, ne samo dno bazena nego i odvod.