Nekim ljudima palo je napamet da na oči stave naočale za plivanje ili masku i dihalicu za ronjenje, što vjerojatno pomaže, ali postoje i druga, praktičnija, rješenja kako rezati luk bez suza
Kako nasjeckati luk bez suza? Top deset jednostavnih trikova
Koliko puta ste plakali režući luk, a što je jačeg okusa, više je i suza. Razlog tomu je plin koji se oslobađa tijekom rezanja, a u doticaju s okom stvara se sumporna kiselina koja iritira oči. Suze poteku jer pokušavaju isprati kiselinu iz očiju.
Pomozite si uz neki od ovih deset savjeta:
- Ohladite luk u zamrzivaču - iz hladnijeg luka izlazit će manje plina koji iritira oči. Prije rezanja držite ga u zamrzivaču 15 minuta.
- Pustite vruću vodu u blizini rezanja - para pomaže da se plin iz luka rasprši prostorijom što znači da ga manje završi u očima.
- Dišite kroz usta i isplazite jezik - na takav način ćete udisati više plina pa će ga manje doputovati do očiju. Osim toga, disanjem kroz nos plin iz luka dolazi blizu suznih žlijezdi.
- Fućkajte dok ga režete - tako ćete otpuhivati zrak, a njime i plin iz luka pa neće doći do očiju.
- Koristite oštar i tanak nož - tako ćete luk manje oštetiti pa će iz njega izlaziti manje iritantnog plina.
- Namažite limunom dasku - prije rezanja iscijedite sok od limuna na dasku jer on neutralizira enzime iz luka.
- Ne sjeckajte korjenast dio luka - u njemu je koncentracija enzima zaslužnih za plin i iritaciju oka najveća. Režite okolo ili ga izdubite i izvadite prije rezanja.
- Upalite svijeću - postavite je pokraj daske za rezanje jer će plamen uvlačiti plin iz luka u sebe.
- Upalite ventilator - usmjerite ga prema luku i dasci, ali da puše u suprotnom smjeru od vašeg lica.
- Hladite nož pod vodom - nakon svakog poteza rezanja nož nakratko stavite pod hladnu vodu. Tako će manje plina izlaziti iz luka.
Izmislili su luk kod kojeg nema suza
Nakon dugog niza godina istraživanja znanstvenici iz SAD-a su konačno dobili luk od kojeg vam suze ne naviru na oči. Hrskav je i sladak, a nazvali su ga The Sunion.
Ovaj luk ne ispušta sumpornu kiselinu zbog koje plačemo. Oči stvaraju suze jer pokušavaju isprati tu kiselinu iz očiju. Znanstvenici tvrde da se ne radi o genetskoj modifikaciji već o prirodnom procesu križanja koji je trajao nekoliko desetljeća. Na projektu su počeli raditi još 80-ih godina.
Pokretanje videa...