Kvasac je kiselo tijesto te je ključno za pečenje kruha jer potiče prirodnu fermentaciju. Osim kupovnih, tu su razne domaće verzije koje je lako napraviti
Kako napraviti domaći kvasac?
Kvasac se može napraviti u staklenci te se koristi kasnije kao i onaj kupovni. Tu su tri jednostavna recepta koje je lako pratiti.
Kvasac od voća
Sastojci: jabuka, 750 grama oštrog brašna i 520 mililitara vode.
POGLEDAJTE VIDEO:
Pokretanje videa...
Prvo jabuku prepolovite na pola, izvadite jezgru te naribajte. Zatim pola kilograma brašna pomiješajte s 350 mililitara vode, dodajte jabuku te sve dobro zatvorite u staklenku.
Nakon tri dana smjesa će dobiti mjehuriće te se napuhnuti.
Treba pola smjese baciti te drugu polovicu u zdjeli pomiješati s 250 grama brašna i 170 mililitara vode.
Zatim treba smjesu dobro zatvoriti u staklenku i ostaviti nekoliko dana na sobnoj temperaturi. Kad se mjehurići pojave, smjesa je gotova.
Kvasac od žitarica
Pomiješajte prvi dan 20 grama brašna i 20 mililitara vode u homogenu smjesu, a drugi dan umiješajte još 20 grama brašna i 20 mililitara vode. Tijekom dana dva puta dobro promiješajte smjesu. Treći dan dodajte još 30 grama brašna i 30 mililitara vode te opet tokom dana promiješajte dva do tri puta.
Četvrti dan maknite polovicu smjese te ponovite postupak od trećeg dana. Isto to treba napraviti peti i šesti dan.
Konačno, sedmi dan kvasac je gotov.
Kvasac od krumpira
Treba skuhati jedan krumpir te ga iscijediti te pritom sačuvati vodu od kuhanja.
Zatim krumpir treba pomiješati s jednom žličicom soli i jednom žličicom šećera.
Nakon toga valja ostaviti da se smjesa ohladi te dodati četvrtinu vode od kuhanja. Smjesu ostavite nekoliko dana da fermentira i to je to.