Kako napraviti tofu kajganu? | 24sata
Obavijesti

Lifestyle

Komentari 7

Kajgana bez jaja: Savjeti kako napraviti ovaj veganski obrok

Kajgana bez jaja: Savjeti kako napraviti ovaj veganski obrok

Baš kao što ljudi pripremaju jaja na način koji najviše vole, tofu koji kupite trebao bi ovisiti o tome preferirate li tvrdu ili mekšu teksturu. Ipak, ako se nadate istom okusu i teksturi kao s kajganom od jaja, zaboravite

VIDEO

Tofu kajgana može biti previše suha, previše mekana ili preblaga, a to nije kombinacija koju želite na tanjuru. Valja znati kako koristiti tofu kao namirnicu i iz nje dobiti maksimum.

POGLEDAJTE VIDEO: Jaja su bogata nutrijentima

Pokretanje videa...

01:51

Ako se nadate istom okusu i teksturi kao s kajganom od jaja, zaboravite. Blok zgrušanog sojinog mlijeka jednostavno se ne ponaša kao jaje. Dakle, koliko god očito zvučalo, prvi korak u pravljenju boljeg tofua je prisjetiti se da se s tofuom i jajima ne možete ponašati na isti način, piše Epicurious.

No ukusna tofu kajgana nije projekt koji je nemoguće ostvariti. Autorica veganske kuharice Genu Hamshaw savjetovala je kako napraviti bolju verziju veganskog klasika.

Koristite ekstra čvrsti ili čvrsti tofu

Baš kao što ljudi pripremaju jaja na način koji najviše vole, tofu koji kupite trebao bi ovisiti o tome preferirate li tvrdu ili mekšu teksturu. Hamshaw preferira ekstra čvrst tofu, iako joj ne smeta nešto mekša tekstura čvrstog tofua.

Soja ima puno proteina u sebi pa u prehrani može zamijeniti namirnice kao što su meso i sir
Soja ima puno proteina u sebi pa u prehrani može zamijeniti namirnice kao što su meso i sir

- Tekstura i čvrstoća važni su ako se doista pokušava dočarati kajgana, tako da ne preporučujem mekani ili svilenkasti tofu za kajganu jer su nježni i teško zadržavaju oblik tijekom kuhanja. No, ako ste zainteresirani za baršunastu teksturu umaka za špagete u francuskom stilu, onda bi mekani ili svilenkasti tofu mogao biti najbolji izbor za vas - savjetuje Hamshaw.

Osušite tofu, ali ne previše

- Tofu valja držati pod pritiskom nekoliko sati ili duže kada ga planirate peći na roštilju, pržiti ili peći. Prešanjem tofua, pa čak i zamrzavanjem, uklanja se vlaga i pomaže mu da zadrži oblik dok se kuha, a rezultira čvršćim i oštrijim zalogajem. Ali nemam ništa protiv da tofu bude malo mekan, pa ga obično samo kratko pritisnem 15 do 30 minuta - savjetuje Hamshaw.

Prekomjerno pritiskanje može rezultirati suhim i mrvljivim tofuom što bi nekima moglo biti neukusno u hrani. Dovoljno je nježno pritisnuti tofu između papirnatih ručnika i tanjura koji ćete opteretiti većom limenkom graha.

Začinite izdašno

Tofu dobro začinite solju i paprom dok ga pečete, ali nemojte se bojati koristiti i začine. Češnjak u prahu i kala namak ili crna sol odličan su izbor zbog kojeg će jelo dobiti dubok, pikantan okus. Hamshaw se zaklinje u tamari za umami, kao i u prah senfa, zajedno s malo limunovog soka za kiselinu. Ako stvarno želite da kajgana vizualno podsjeća na jaja, mljevena kurkuma tofuu će dati živu žutu boju.

Tofu sa vučikom, zaboravljenom namirnicom koja obogaćuje jelo
Tofu sa vučikom, zaboravljenom namirnicom koja obogaćuje jelo

Crna sol je vaš prijatelj

- Crna sol ima karakteristični sumporni okus nalik jajima. Preporučujem da počnete s ¼ čajne žličice i odatle prilagodite vlastitom ukusu - - napominje Hamshaw. Kala namak aromu dobiva kemijskom reakcijom koja se razvije prilikom termičke obrade. Halit, sol iz sjeverne Indije i Pakistana, zagrijava se nekoliko sati zajedno s amlom (indijski ogrozd) i haritakijem, dvije vrste voćaka koje se zovu mirobalani. I željezo u soli i izgaranje biljnog materijala pomažu u razvoju okusa ove soli - kaže Hamshaw.

Varijacije

- Idealno kod tofu kajgane jest činjenica da je to više obrazac za jelo nego recept, tako da je pogodan za puno različitih varijacija začina i sastojaka - istaknula je Hamshaw.

Započnite pirjanjem povrća. Češnjak, luk ili slatke paprike su uvijek dobar izbor. Kad omekša, dodajte ocijeđeni i izmrvljeni tofu u tavu zajedno sa začinima. Ne postoji ispravan ili pogrešan način da začinite tofu i sve se svodi na osobne preferencije. Uz malo eksperimentiranja i znanja, nikada više nećete morati jesti bljutav, vodenasti tofu.

POGLEDAJTE NOVU EPIZODU SHOWA 'TKO MI BOLJE KUHA?'

Čokoladni tofu puding Gordona Ramsaya nije oduševio baš sve
Čokoladni tofu puding Gordona Ramsaya nije oduševio baš sve
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 7

VIDEO

Evo koliko koraka dnevno treba napraviti da bi počeli mršavjeti
DOBRO JE ZNATI

Evo koliko koraka dnevno treba napraviti da bi počeli mršavjeti

U potrazi za učinkovitim strategijama mršavljenja, mnogi se okreću jednostavnom i pristupačnom rješenju: hodanju. Upamtite, svaki se korak računa i male promjene mogu vremenom dovesti do značajnih rezultata

Baš su nestašni: 4 horoskopska znaka s 'najprljavijim' mislima
SPREMNI NA SVE

Baš su nestašni: 4 horoskopska znaka s 'najprljavijim' mislima

Kada je riječ o astrologiji, svaki horoskopski znak ima svoje jedinstvene osobine. Neki su poznati po svojoj inteligenciji, drugi po svojoj kreativnosti, a neki po tome da im je uvijek ista stvar na pameti
Zastupnica SDP-a i cvjećar Ante skupa su prošli kroz operacije: 'Zajedno smo skinuli 120 kila'
LANI SU SMANJILI ŽELUDAC

Zastupnica SDP-a i cvjećar Ante skupa su prošli kroz operacije: 'Zajedno smo skinuli 120 kila'

Plus+ Zastupnica SDP-a Boška Ban Vlahek (42) i omiljeni cvjećar domaćih celebrityja Ante Jurković (28) operirani su u varaždinskoj bolnici prošle godine, a sad se napokon osjećaju dobro u svojoj koži