Griz je mnogima obilježio djetinjstvo, posebno onaj obilato posut čokoladnim mrvicama. No, postoje razne kombinacije kako ga jesti, a ova je toliko ukusna da može poslužiti kao super desert za gurmane
Kad ste zadnji put pojeli griz? Tu je odličan recept s medom, orasima, bananom i limunom
Sastojci:
- 80 g griza
- 150 g šećera
- 750 ml mlijeka
- 1 jaje
- 1 vanilin šećer
- 2 velike banane
- 50 g oraha (mogu i lješnjaci)
- 50 g meda
- 100 g grožđica
- pola žličice soka od limuna
Priprema:
U mlijeko dodajte šećer, vanilin šećer i jaje te dobro promiješajte. Potom ubacite griz i stavite kuhati, no pripazite da je temperatura umjerena kako ne bi izgorio. Kuhajte oko 10 minuta dok smjesa ne postane dovoljno gusta. Na kraju poklopite i ostavite pet minuta da se malo ohladi.
Grožđice potopite u vodi 15-ak minuta prije nego ih dodate u griz. Banane narežite na kolutiće, a orahe sameljite pa preko toga sipajte limunov sok i med. Lagano promiješajte.
U posudice za serviranje stavite sloj griza pa sloj slatke smjese. Potom opet griz i na kraju na vrh malo slatke smjese. Po želji za dekoraciju možete dodati komadiće oraha ili lješnjaka, kakao prah ili naribane čokolade, prenosi portal Stvar ukusa.