Glavni sastojak češnjaka je allicin, spoj koji ima antibakterijsko, antivirusno, antigljivično, antiparazitsko i antioksidacijsko djelovanje, smatraju stručnjaci
Juha od češnjaka odlična je u borbi protiv virusa i bakterija
Radi se o juhi od 52 češnja češnjaka koja pomaže u zaštiti od virusa i bakterija te u jačanju imuniteta. Ne zovu češnjak bez razloga prirodnim antibiotikom.
POGLEDAJTE VIDEO:
Pokretanje videa...
Sastojci:
- 26 češnja češnjaka (neoljuštenih)
- 26 češnja češnjaka (oljuštenih)
- 2 žlice maslinovog ulja
- 2 žlice organskog maslaca
- 1/2 žličice kajenskog papra u prahu
- 1/2 šalice svježeg đumbira
- 2 i 1/4 šalice narezanog luka
- 1 i 1/2 žličice svježe nasjeckane majčine dušice
- 1/2 šalice kokosovog mlijeka
- 3 i 1/2 šalice organskog povrtnog temeljca
- 4 kriške limuna
- morska sol
- papar
Priprema:
Dok sve pripremate, upalite pećnicu da se zagrije na 170 stupnjeva. Potom posložite 26 neoljuštena češnja češnjaka u stakleni podložak za pečenje. Dodajte dvije žlice maslinovog ulja i posolite. Prekrijte to folijom pa pecite dok češnjak ne poprimi zlatno smeđu boju i bude mekan - oko 45 minuta. Nakon toga ga ostavite da se malo ohladi pa svaki stisnite vrhovima prstiju da svi izađu iz ljuske.
U loncu otopite maslac, na srednje jakoj temperaturi, pa dodajte luk, timijan, đumbir i kajenski papar te dinstajte oko šest minuta dok luk ne postane proziran.
U to ubacite pečeni češnjak i 26 češnja sirovog češnjaka. Dinstajte još oko tri minute. Potom dodajte povrtni temeljac, stavite poklopac i pirjajte dok češnjak ne bude mekan, oko 20 minuta.
Zatim sve izmiksajte u blenderu dok smjesa ne bude glatka pa istresite u lonac. Dodajte kokosovo mlijeko, još malo posolite i popaprite te kratko prokuhajte. Prije jela dodajte sok od limuna u tanjur (po tanjuru ide otprilike sok od četvrtine limuna), prenosi healthadore.com.
U Egiptu su češnjak smatrali svetom biljkom
Za blagodati češnjaka u rješavanju zdravstvenih tegoba znalo se još u starom Egiptu i drevnoj Grčkoj. U Egiptu su ga čak smatrali svetom biljkom dostojnom da bude u grobnici sa faraonom. I danas je dobro poznat kao odlična namirnica za jačanje otpornosti organizma, nazivaju ga prirodnim antibiotikom i koristi se u prevenciji mnogih bolesti.
- Glavni sastojak češnjaka je allicin koji posjeduje čudesno antibakterijsko, antivirusno, antigljivično, antiparazitsko i antioksidacijsko djelovanje. Mnogostruke su koristi njegove konzumacije - rekla nam je jedom prilikom Olja Martinić, dijetetičarka i nutricionistkinja Nutricionističkog savjetovališta Olja iz Splita i nabrojala njegove blagodati češnjaka.
- Stimulira cirkulaciju te djeluje antihipertenzivno, antiarterosklerozno, antikolesterično; unosom bijelog luka pospješujemo nastanak H2S u organizmu. Ima antimaligno djelovanje, posebno na probavni sustav i reguliranje intestinalne flore. Ima antibiotsko, antiseptičko, antimikotsko djelovanje i djelovanje protiv svih nametnika u probavnom sustavu. Sadrži selen i sumpor koji detoksiciraju, a posebno je dragocjen selen koji može za sebe vezati teške metale i takav spoj napušta organizam. Sumporni spojevi (posebno allicin) štite od stresa i djeluju antioksidativno - pojasnila je.