Gazpacho je tradicionalna španjolska hladna juha, savršena za ljetne dane kada tražite lagani obrok koji će vas osvježiti. Priprema se od svježeg povrća
Juha bez kuhanja: Chef Stjepan Vukadin dao nam je recept
U gazpacho juhu idu rajčice, paprike, krastavci, luk i češnjak, uz dodatak kockica kruha, maslinovog ulja, octa i začina koji joj daju karakterističan okus.
POGLEDAJTE VIDEO: Tajni sastojak za ukusniju juhu
Pokretanje videa...
Postoje razne varijante ovog recepta, ali sve imaju zajedničko to što se ne kuhaju. Upravo zbog toga svi sastojci zadržavaju svoju punu hranjivu vrijednost, čineći gazpacho iznimno bogatim vitaminima i mineralima. Zahvaljujući jednostavnom načinu pripreme, ova ukusna juha odličan je izbor kada ste u stisci s vremenom jer je gotova u samo par minuta. Chef i član MasterChef žirija, Stjepan Vukadin, ima odličan recept.
Za pripremu juhe bit će vam potrebno 250 g rajčice, 50 g stabljike celera, 1 režanj češnjaka, 30 g paprika, 100 g svježih krastavaca, 40 g kapula, 10 g mente, 1 kruška, 150 g soka od rajčice, burrata, tost ili prepečeni kruh, maslinovo ulje, sol, sok limete.
Povrće prvo operite i narežite na sitnije komade, a od rajčica napravite sok. Sve sastojke (sok od rajčice, krastavce, rajčice, pola kruške, celer, crvenu papriku, ljubičasti luk, malo češnjaka, nekoliko listića mente, sok od pola limete, sol, papar i malo šećera) stavite u blender i izmiksajte ih u hladnu, osvježavajuću juhu.
- Po potrebi možete dodati vode ili sok lubenice. Juha se po želji može procijediti kroz fino sito, ali ja je volim ostaviti malo gušću. Ako želite dodatnu hrskavost, dodajte sitno sjeckanu svježu mrkvu - savjetuje Stjepan.
Juhu servirajte uz tost narezan na kockice i tostiran na teflonskoj tavi s maslinovim uljem, soli i mljevenim paprom za aromu. Tostiranim krutonima od tosta dodajte svježu burattinu koja će upotpuniti juhu i pojačati njezinu kremoznost.