Stop razvoju dijabetesa - hrana koja obiluje vlaknima sprečava nagli pad šećera, a time i napadaje gladi. To su cjelovite žitarice, svježe voće i povrće...
Jogurt, kiseli kupus i slatki krumpir reguliraju šećer u krvi
Ljudi kojima je dijagnosticiran dijabetes ili predijabetes moraju jesti pet manjih obroka na dan, svaka tri do četiri sata. Vrlo je važno da to budu cjeloviti obroci, uz odgovarajući udio ugljikohidrata, bjelančevina i masti, kaže nutricionistica, dipl. ing. Mirna Trumbetaš. To, dodaje, podrazumijeva i izbor namirnica koje imaju niži glikemijski indeks i viši udio vlakana koja se probavljaju dulje. Tako nakon što ih pojedemo, ne dolazi do naglog porasta razine šećera u krvi i naglih napadaja gladi.
- Cjelovite žitarice su jedan takav izbor - dodaje Trumbetaš. Zato, ako želite osigurati ravnomjernu razinu šećera u krvi, što je važno kako biste izbjegli čestu potrebu za jelom ili grickalicama, dobro je izbaciti proizvode od bijelog brašna (od kruha i drugih pekarskih proizvoda pa do kolača), koji u pravilu izazivaju brzi rast razine šećera i brzu glad - kaže nutricionistica.
Jutarnji obrok s uravnoteženom razinom vlakana, proteina i zdravih masti treba vas držati sitima do ručka.
Također, važno je ne preskakati obroke, prije svega doručak. Za dijabetičare je to najvažniji obrok u danu. Postoje istraživanja koja pokazuju da će ljudi koji redovito doručkuju tijekom dana rjeđe imati faze izrazito visokog šećera, a to znači i manju potrebu za dodatnim obrocima. Jutarnji obrok s uravnoteženom razinom vlakana, proteina i zdravih masti treba vas držati sitima do ručka, uz užinu – voćku, malo orašastih plodova ili malu krišku kruha od cjelovitih žitarica s maslacem od kikirikija – u međuvremenu.
Nemojte da vas prevare oznake na bočicama marmelade, sokova ili kompota: “Sve prirodno” ili “Od pravog voća”.
Istodobno dijabetičari, ali i zdravi ljudi koji žele izbjeći rizik od dijabetesa, trebali bi izbaciti namirnice s visokim udjelom dodanih šećera, one koje sadrže visoku dozu ugljikohidrata i tzv. prazne kalorije. Nemojte da vas prevare oznake na bočicama marmelade, sokova ili kompota: “Sve prirodno” ili “Od pravog voća”, jer često sadrže visoku razinu dodanih šećernih sirupa ili fruktoze, koje organizam teško probavlja. Te namirnice imaju zanemarivi udio vlakana pa ti ugljikohidrati brzo podižu šećer u krvi do visokih razina.
- Puno bolji izbor od takvih prerađenih namirnica su sirovo voće ili povrće. Jedna voćka ili lagana povrtna salata sadrže više hranjivih tvari i bogatije su vlaknima, a to mozgu šalje signal da ste siti i pomaže da se šećer iz ugljikohidrata u namirnicama sporije razgrađuje. A to znači i manje razine šećera u krvi, bez velikih skokova i potrebe za grickalicama u međuvremenu - kaže naša sugovornica.
Uz to, klonite se alkohola i previše soli. Umjerena količina alkohola može izazvati porast šećera u krvi pa biste mogli osjetiti i glad. S druge strane, previše alkohola može izazvati nagli pad šećera u krvi. Jetra alkohol tretira kao toksin i kad popijete čašu alkohola, prestaje otpuštati glukozu u krv. Obično treba oko dva sata da obradi jedno piće i vrati se u normalu. Popijete li piće brže nego što jetra obrađuje alkohol, i dalje neće oslobađati glukozu u krv, a to može značajno spustiti razinu glukoze u krvi - kaže nutricionistica Mirna Trumbetaš.
Top 5 super namirnica za regulaciju glukoze
- Zobena kaša od cjelovitog zrna Možete je spremati svaki dan - ujutro kao kašu kuhanu na mlijeku, s nekoliko sušenih marelica ili šljiva te sjeckanim orasima ili bademima te kao prilog uz glavno jelo za ručak.
- Neoguljene jabuke Prosječna jabuka ima više od 4 grama vlakana, a dnevno bismo trebali osigurati od 20 do 30 grama. No imajte na umu: jabuke treba jesti s korom, jer ona sadrži gotovo svu količinu vlakana.
- Kiseli kupus Ima vrlo malo kalorija, a obiluje prehrambenim vlaknima. Takve namirnice korisne su u spoju s ugljikohidratima, koji podižu razinu šećera u krvi jer usporavaju njihovu preradu i otpuštanje šećera u krv.
- Fermentirani mliječni proizvodi Mlijeko, sir, jogurt, kiselo mlijeko, acidofil i kefir sadrže optimalan omjer masti, bjelančevina i ugljikohidrata. Za doručak narežite u jogurt jabuku i bananu te nasjeckajte tri oraha.
- Slatki krumpir - batat Sadrži složene ugljikohidrate i vlakna, a to omogućuje postupno i polagano oslobađanje šećera te njegovu apsorpciju u krvotoku. Visok udio vlakana produljuje osjećaj sitosti.