Slatki Božić: Za izradu jestivih ukrasa i stakleni efekt batom izmrvite tvrde bombone, utisnite ih u okrugli biskvit i ispecite u pećnici ili napravite medenjake
Jestivi i efektni dodaci: Bor krase pereci, keksi i medenjaci
Pripremate li medenjake, puslice, čokoladne perece ili figurice od marcipana, dio sačuvajte za ukrašavanje jelke - dovoljno je napraviti rupicu i provući vrpcu ili konac.
Na boru će se posebno istaknuti “stakleni keksi”. Umijesite tijesto za kekse, najbolje medenjake, te prigodnim kalupima u obliku jelke ili zvona oblikujte kekse. U sredini svakog kolačića izdubite krug. Na vrhu štapićem za ražnjić napravite rupicu u koju ćete kasnije provući konac. Na drvenoj dasci izmrvite batom tvrde bombone. Usitnjene bombone stavljajte u prazne krugove u sredini keksa i pecite ih 10-ak minuta na 180°C.
Stakleni efekt možete postići i tako da kekse ispečete s praznim rupama, pa ih zatim ispunite karamelom i ostavite da se stisne. Kako kolači tijekom pečenja narastu i rašire se, rupica koju ste napravili za provući konac, može biti preuska. Dok su keksi još vrući i meki, čačkalicom je proširite. Ostane li viška bjelanjaka od pripreme kolača istucite ih u snijeg, pa postupno umiješajte šećer u prahu i jestivu boju. Smjesu stavite u slastičarsku vrećicu sa zvjezdastim nastavkom pa istiskujte razne oblike. Na svakom napravite rupu kroz koju ćete provući konac ili vrpcu. Kolačiće pospite srebrnim ili šarenim mrvicama te sušite na 100°C oko 2-3 sata.
Keksi s čokoladom
Sastojci: 250 g glatkog brašna, 100 g badema, 90 g čokoladnih suza, 125 g šećera u prahu, 250 g maslaca, žumanjak, žličica ekstrakta badema
Priprema: Prosijte brašno i šećer u prahu, pa dodajte maslac, tučeni žumanjak, ekstrakt badema, fino mljevene bademe i čokoladne suze ili sjeckanu čokoladu. Od smjese oblikujte loptice i posložite ih na namašćeni lim za pečenje s razmakom od 2 centimetra između svake. U sredini loptica drvenim štapićem napravite rupe. Pecite oko 20 minuta na 170°C. Kada se ohlade, kroz rupice provucite vrpce.
Drvca od medenjaka
Sastojci: 100 g maslaca, 225 g meda, 125 g šećera, začini za paprenjake, 50 g kakaa, 60 g brašna, 1/2 omota praška za pecivo, prstohvat soli, jaje; glazura: bjelanjak, 160 g šećera u prahu, šarene ukrasne mrvice
Priprema: Premažite lim za pečenje maslacem. Pomiješajte maslac, med, šećer, začine i kakao pa zagrijte na laganoj vatri dok se šećer ne rastopi. Maknite sa štednjaka i ohladite. Prosijte u posudu brašno i prašak za pecivo te dodajte sol, jaja i smjesu s medom. Zamijesite glatko tijesto. Pokrijte ga i ostavite preko noći. Zagrijte pećnicu na 200°C. Razvaljajte tijesto na debljinu od 1/2 cm. Kalupima izrežite oblike, izrežite i rupice na vrhu kroz koje ćete kasnije moći provući vrpcu. Pecite ih 12-15 minuta. Istucite bjelanjke sa šećerom za bijelu ocaklinu. Njome obrubite medenjake i na vlažnu glazuru pospite mrvice.