Obavijesti

Lifestyle

Komentari 12

Jeste li znali? Evo zašto prozori na autima imaju crne točkice

Jeste li znali? Evo zašto prozori na autima imaju crne točkice

Vjerojatno niste mnogo razmišljali o uzorku malih crnih točkica na rubovima prozora automobila i autobusa. Naravno, izgledaju fora, ali znate li koja im je funkcija?

VIDEO

Sitne crne točke na vjetrobranskim staklima i prozorima te crni rubovi koji ih okružuju imaju svoju priču. Naime, dizajn ima veze s načinom na koji se izrađuju automobilski prozori - od 50-ih i 60-ih nadalje, kad su proizvođači automobila počeli koristiti ljepilo za držanje automobilskih prozora na mjestu, umjesto metalnih obloga.

Iako je ljepilo obavilo posao, nije bilo baš estetski ugodno. Stoga su dodane točkice koje čine vizualni okvir, kako bi sve skupa izgledalo atraktivnije. Točkice su napravljene od keramičke boje, stoga ih je teško skinuti sa stakla.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:41

One nisu nasumično postavljene, već po pravilu koje je poznato kao - polutonski uzorak. To znači da se prema rubu uzorka čine sve manjima.

 

Osim toga, tu je još jedna namjena, a to je kontrola temperature. Naime, da bi se stakla na prozorima savijala, potrebno ih je zagrijavati, a crno obojeno staklo zagrijava se brže od ostatka prozora.

Točkice su tu da malo ravnomjernije raspoređuju toplinu, što sprječava da se vjetrobransko staklo iskrivi na vrućini, piše RD.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 12

VIDEO

Kako rade trgovine u nedjelju
DETALJAN POPIS

Kako rade trgovine u nedjelju

Trgovine smiju raditi 16 nedjelja u godini, a trgovine i šoping centri sami biraju koje će to nedjelje biti. Radno vrijeme trgovina i trgovačkih centara nedjeljom pogledajte u našem detaljnom vodiču

Jedna stvar koju imate doma, a nije ocat, otopit će kamenac na slavinama za dvije minute
SUPER TRIK

Jedna stvar koju imate doma, a nije ocat, otopit će kamenac na slavinama za dvije minute

Riječ je o prirodnoj otopini koju možete napraviti sami, a jedino na što treba paziti jest da ona ne stoji na osjetljivim površinama dulje od dvije minute, jer bi ih zbog kiselosti mogla oštetiti