Kada pomislimo na buhtle, uglavnom nam se u glavi stvori slika onih punjenih finim pekmezom kakve su nam pripremale bake. Ali, buhtle možete puniti i makom
Jeste li ikada kušali buhtle s makom? Nije ih teško napraviti
Sastojci:
- 400 g brašna
- 20 g svježeg kvasca
- 80 g maslaca
- 2 žumanjka
- 50 g šećera
- limun
- 2 dl mlijeka
- 1/4 žličice soli
- 100 g maslaca za premazivanje
Nadjev:
- 200 g mljevenog maka
- 100 g šećera
- vanilin šećer
- 1 1/2 dl vrućeg mlijeka
- šećer u prahu
Priprema:
Izmrvite kvasac i pomiješajte ga s 1/2 dl mlakog mlijeka, žlicom šećera i brašna. Držite pokriveno na toplome oko 15 minuta. Brašnu dodajte kvasac, otopljeni maslac, žumanjke, šećer, sol i naribanu limunovu koricu. Izmiješajte tijesto, zalijte preostalim mlijekom pa mijesite dok se na njemu ne pojave mjehuri i dok se ne odvoji od posude.
Ostavite na toplome pokriveno 30 minuta. Za nadjev, mak, šećer i vanilin šećer prelijte vrućim mlijeko i ostavite da se ohladi. Razvaljajte tijesto na 1 i 1/2 centimetar debljine, te izrežite na komade 8X6 cm. Svaki komad nadijenite žlicom smjese i savijte.
Premažite maslacem i slažite u lim. Pokrijte i ostavite na toplome 30 min. Zagrijte pećnicu na 180°C i pecite oko 30 minuta, pa ih ohlađene pospite šećerom u prahu.