U Damasku u Siriji i dan danas postoji slastičarnica u kojoj se može pojesti booza po originalnoj recepturi. Otvorena je davne 1895. godine i najpoznatija je upravo po ovoj deliciji
Jeste li ikada čuli za rastezljivi sladoled? Tu je i odličan recept star nekoliko stotina godina
Radi se o desertu s Bliskog istoka kojeg tamo zovu booza. To je zapravo smrznuti mliječni desert napravljen od mastike i salepa (brašno od gomolja nekih biljaka iz porodice orhideja) što mu daje upečatljivu rastezljivu teksturu.
Priprema se postupkom lupanja i rastezanja u bubnju zamrzivača. S vremenom su slastičari u njega počeli dodavati razne okuse.
POGLEDAJTE VIDEO Kako napraviti zimski sladoled:
Pokretanje videa...
U Damasku u Siriji i dan danas postoji slastičarnica u kojoj se može pojesti booza po originalnoj recepturi.
Otvorena je davne 1895. godine i najpoznatija je upravo po ovoj deliciji. Turisti iz cijelog svijeta dolaze kušati boozu kod njih.
Recept za boozu star nekoliko stoljeća
Sastojci za oko 500 ml:
- 1 litra punomasnog mlijeka
- 200 g šećera (1 šalica)
- 1 žlica salepa (može se kupiti u specijaliziranim trgovinama ili na internetu, u tražilicu napišite - sahlep ili sahlab i price, cijena je oko 30 eura za 80 grama)
- 3 do 4 komada mastike (prirodna smola koja se može kupiti u specijaliziranim trgovinama ili na internetu, u tražilicu upišite - mastic i price, cijena je oko 50 eura za 250 grama)
- sjeckani pistacio
Postupak:
Mastiku izmrvite u fini prah pa pomiješajte sa šećerom i salepom. Dodajte to u lonac (bolje je ako ima deblje dno) s vrućim mlijekom (ne smije proključati) i miješajte na laganoj vatri oko pola sata do 40 minuta. Kad se smjesa zgusne, maknite je sa štednjaka i izlijte u posudu u kojoj će ići u zamrzivač.
Miješajte smjesu kako je pokazano niže u videu nekih tri do pet minuta pa stavite u zamrzivač na pola sata do 40 minuta, izvadite, pa opet smjesu promiješajte. Ponavljajte ovaj postupak 4 do 6 puta dok se smjesa ne zgusne i postane rastezljiva.
Na kraju rastezljivi sladoled stavite u kornet ili u čašice i pospite sjeckanim pistacijom.
Pogledajte u videu kako to napraviti: