Diljem svijeta voće je sastavni dio uravnotežene prehrane, no velika je vjerojatnost da za većinu niste nikad čuli. Upoznajte stoga vrste kojima se hrane ljudi u različitim zemljama
Jeste li ikad čuli za jaboticabu, ackee ili rambutan? To je voće
Zanima vas ova tema? Pročitajte onda i ovaj članak: 10 jela za koje većina ne zna da se mogu ispeći na roštilju
U Hrvatskoj je posljednjeg desetljeća u trgovinama dostupno više vrsta egzotičnog voća i svakako ljudi mogu kušati nešto što nije banana, jabuka ili bobičasto voće. No diljem svijeta je mnogo ukusnog voća koje vrijedi kušati, piše Insider.
POGLEDAJTE VIDEO: Kako ukloniti pesticide s voća
Pokretanje videa...
1. Pomelo
Riječ je o citrusu iz južne i jugoistočne Azije i mnogi ga smatraju većom verzijom grejpa. Kora je prilično debela, no kad se oguli, skriva ukusne i sočne jestive kriške.
2. Jaboticaba
Bobice slične grožđu dolaze iz Brazila, a riječ je o malom voću tamne boje koje raste na drvetu. Budući da nalikuje grožđu, često ga zovu brazilskim grožđem. Ima ih i u Južnoj Americi, a koristi se za liječenje grlobolje, astme i upala.
3. Ackee
Nacionalno jamajkansko voće podrijetlom je zapravo iz zapadne Afrike. Ljudi su ga prenijeli i u SAD, no ondje ga ne sade često. Raste na drvetu, a ima žuto meko meso koje se koristi za pripremu kiselih jela. Ako nije sazrio, ackee može biti otrovan, pa ga treba dobro poznavati prije pripreme i ukloniti kožu i koštice prije konzumacije.
4. Guava
Guavu se može pronaći u svim dijelovima svijeta, no najčešće raste u središnjoj i južnoj Americi. Riječ je o ukusnom voću koje se može jesti svježe, koristiti u sokovima ili dodavati umacima jer ima blag slatkast okus. Ima i zdravstvenih benefita poput ublažavanja menstrualnih tegoba te problema s probavom. Ljudi ga uzgajaju i na području između Meksika i južne Amerike.
5. Ružina vodena jabuka
Podrijetlom s područja jugoistočne Azije, ove jabuke više nalikuju kombinaciji jabuke i kruške i dolaze u kombinacijama crvene, žute i zelene boje. Smatraju ih zdravim dodatkom jelovniku, a koriste i kod tegoba s probavom te dijabetesa.
6. Rambutan
Ovo voće raste u Maleziji, a dolazi od malezijske riječi za dlake jer iz njega rastu dugačke zelene dlačice. Ispod vanjskog sloja skriva se bijelo meso slatkasto kiselog okusa.
7. Karambola
Karambola, carambola ili zvjezdasto voće raste u Aziji, a ime je dobilo jer kriške imaju oblik zvijezde kad se prerežu. Okus je kombinacija slatkog i kiselog i jestiva je cijela voćka pa ne treba guliti koru ni odstranjivati koštice.
8. Kivano krastavac
Ovo voće dolazi s područja središnje Afrike i iznimno je bogato antioksidansima. Često ga zovu napuhačom jer nalikuje toj ribljoj vrsti, no okus nema nikakve veze s izgledom i kombinacija je okusa tikvice i krastavca. Iza šiljaste kore nalazi se zeleno meso sa sjemenkama.
9. Mangostin
Uglavnom raste na Filipinima i u Indoneziji, no unatoč imenu nema nikakve veze s mangom. Nalazi se u tvrdoj ovojnici, sladak je i okusom sličan breskvi. Nazivaju ga kraljevskim voćem jer je navodno kraljica Viktorija jamčila viteštvo onome tko bi joj donio to voće.
10. Langsat
Ovo voće raste na stablima u grozdovima na području Malezije, a ispod kore se nalazi bijelo i ukusno meso. Slatkog je okusa uz malu dozu kiselosti, gotovo poput grejpa.
11. Buriti
Buriti rastu na palmama diljem Amazonije i okus im je kombinacija slatkog i kiselog. Voće je prekriveno tamnim crvenkastim ljuskama, a meso je žute boje. Dobar je izvor vitamina C i E.
12. Nangka
Najveće voće koje raste na drvetu zove se nangka ili jackfruit, a raste u više azijskih zemalja. Nacionalno je voće Bangladeša, a puno je vlakana i škrobaste je teksture. Sastavnica je mnogih veganskih i vegetarijanskih dijeta jer je odlična zamjena za meso i može se skuhati.
Zanima vas ova tema? Pročitajte onda i ovaj članak: Odličan recept za Piña coladu koju možete piti iz ananasa