Ovdje su dva recepta - ua štrudlu vilijamovku te za čokoladnu tortu s kruškama. Za koji god da se odlučite, neće vam biti žao jer su oba deserta vrlo ukusna
Jesenski recepti: Slastice od krušaka - štrudla i čoko-torta
Štrudla viljamovka
Sastojci: 250 g brašna, 50 g maslaca, jaje, prstohvat soli, žličica limunova soka, 1 i 1/2 dl mlake vode, nadjev: 100 g maslaca, 100 g krušnih mrvica, kg krušaka viljamovka, 100 g šećera, 70 g grožđica, maslac za premazivanje, šećer za posipavanje
Priprema:
Korak 1: Istresite brašno na radnu površinu. U mlakoj vodi otopite maslac, sol i jaja, izmiješajte i postupno sipajte u brašno. Zamijesite glatko tijesto. Prekrijte ga posudom koju ste zagrijali na štednjaku i ostavite poklopljeno pola sata. Popržite krušne mrvice na maslacu. Kruške ogulite, očistite i narežite na ploške.
Korak 2: Šećer i grožđice pomiješajte. Raširite stolnjak i pobrašnite ga. Prebacite na sredinu stola tijesto, lagano razvaljajte i premažite s malo ulja. Razvlačite ga rukama dok ne postane skroz prozirno. Tijesto pospite krušnim mrvicama, kruškama, šećerom i grožđicama.
korak 3: Savijte savijaču tako da počnete od strane na kojoj se nalazi nadjev. Savijaču stavite na namašćeni lim i premažite rastopljenim maslacem. Pecite oko 40 minuta na 190°C. Još toplu pospite šećerom u prahu.
Čokoladna torta s kruškama
Sastojci:
Biskvit: 6 jaja, 150 g šećera, 200 g tamne čokolade, 150 g omekšalog maslaca, 100 g sitno mljevenih badema, 3 žlice kakaa u prahu, 3 žlice oštrog brašna, žličica praška za pecivo, žličica ekstrakta vanilije
Nadjev: 600 g krušaka, 100 g šećera, 3 listića želatine, 1 i 1/2 dl jabučnog vina, mahuna vanilije, limunov sok, preljev: 150 g čokolade za kuhanje, 100 g maslaca, 2 žlice slatkog vrhnja
Priprema:
Korak 1: Otopite čokoladu i maslac na pari pa ohladite smjesu. U dugoj posudi pjenasto umutite jaja, vaniliju i šećer. Dodajte bademe pomiješane s kakaom, praškom za pecivo i brašnom te otopljenu čokoladu. Ulijte smjesu u dva okrugla kalupa za tortu obložena papirom za pečenje.
Korak 2: Pecite na 180°C, oko 30 minuta. Kruške ogulite i očistite, jednu narežite na ploške, a ostale na manje kocke. Prelijte limunovim sokom. Želatinu namočite u hladnu vodu. Jabučno vino kuhajte dvije minute s kockama krušaka, vanilijom i šećerom. Izvadite vaniliju i kruške pa u soku otopite ocijeđenu želatinu.
Korak 3: Dodajte kruške, promiješajte i malo ohladite. Nanesite na biskvit, poklopite drugim i stavite u hladnjak dok se ne stisne. Narezanu čokoladu otopite i dodajte maslac pa slatko vrhnje. Promiješajte i prelijte po torti.