Obavijesti

Lifestyle

Komentari 8

Jesenske juhe koje griju dušu i tijelo: Napravite ih od bundeve, cvjetače, batata ili slanutka

Jesenske juhe koje griju dušu i tijelo: Napravite ih od bundeve, cvjetače, batata ili slanutka

Kako temperature polako počinju padati, vrijeme je da napokon uživamo u udobnosti svog doma i uključimo štednjak. Ove jesenske juhe s lakoćom će zadovoljiti vaše nepce

Iako je u jesensko vrijeme najpoznatija juha s bundevom, tople juhe možete spraviti i od batata, cvjetače ili mrkve. Kombinacija je bezbroj, a na vama je da odaberete što vam više prija.

POGLEDAJTE VIDEO: Namirnice za zdravu jesen

Pokretanje videa...

01:11

Pileća juha s brokulom 

Sastojci:

  • 2 glavice brokule
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
  • 1 luk, sitno nasjeckan
  • Sol
  • Papar
  • 4 šalice pileće juhe
  • 3 šalice baby špinata
  • 1/2 šalice naribanog parmezana
  • 1 žlica limunove korice
  • 3 žlice soka od limuna
  • 2 šalice isjeckane piletine

Priprema:

  1. Vrhove brokule narežite na male cvjetove i stabljike narežite na tanke ploške.
  2. Zagrijte maslinovo ulje u velikom loncu na srednjoj vatri, pa dodajte češnjak i luk. Kuhajte oko 2 minute. Dodajte stabljike brokule, začinite sa 1/2 žličice soli i papra, poklopite i kuhajte 3 minute.
  3. Dodajte cvjetove brokule i 1/2 šalice vode, odmah poklopite i kuhajte na pari dok ne postane svijetlo zeleno boje, 3-6 minuta. Polovicu cvjetova premjestite u zdjelu i ostavite sa strane.
  4. Dodajte pileću juhu i baby špinat i pirjajte 10 minuta. Dodajte naribani parmezan, koricu limuna i limunov sok, a zatim propasirajte štapnim ili standardnim mikserom. Umiješajte nasjeckanu piletinu i preostale cvjetove brokule.
Top recepti za zimnicu iz 80-ih: Paprike možete pripremiti i za punjenje, kisele se i začini
Top recepti za zimnicu iz 80-ih: Paprike možete pripremiti i za punjenje, kisele se i začini

Juha od paprike i rajčice

Sastojci:

  • 1 šalica sjeckanog luka
  • 1 žličica sitno sjeckanog češnjaka (1 mali češanj)
  • 1 konzerva rajčice (oko 800 ml)
  • 5 pečenih crvenih paprika
  • 4 šalice povrtnog temeljca
  • Sol i papar
  • Sitno naribana korica naranče i vrhnje, za posluživanje
storyeditor/2023-02-10/dreamstime_l_62814632.jpg

Priprema:

  1. U velikom loncu kuhajte luk i češnjak dok ne omekšaju.
  2. Dodajte rajčicu, pečenu crvenu papriku i temeljac od povrća te začinite solju i paprom po ukusu. Pirjajte dok se arome ne stope, oko 25 minuta, a zatim napravite štapnim mikserom pire dok smjesa ne postane glatka. Za posluživanje, pospite koricom naranče i prelijte vrhnjem.

Juha od slanutka i kelja

Sastojci:

  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 6 češnja češnjaka, zgnječenih
  • 1 žlica sitno naribane korice limuna
  • 1/4 do 1/2 žličice crvene paprike
  • 1/2 žličice sjemenki komorača, grubo zdrobljenih
  • 1 pire od rajčice od 400 ml
  • 1 glavica kelja (uklonite stabljike i žilave dijelove, lišće grubo nasjeckajte), oko 13 šalica
  • 450 g slanutka, ocijediti i isprati
  • 1/2 šalica naribanog sira Pecorino Romano
  • Kriške limuna, za posluživanje

Priprema:

  1. Zagrijte ulje u velikom loncu na srednjoj temperaturi.
  2. Dodajte češnjak i koricu limuna te miješajte jednu minutu.
  3. Dodajte crvenu papriku i komorač te kuhajte još 2 minute.
  4. Dodajte pire od rajčice, 4 šalice vode i jednu žličicu soli.
  5. Pokrijte i pustite da zavrije; dodajte kelj i pirjajte četiri minute.
  6. Dodajte slanutak i pirjajte dok se ne zagrije, oko 2 minute.
  7. Poslužite uz pecorino sir i kriške limuna po želji.

Juha od cvjetače

Sastojci:

  • 1 žlica neslanog maslaca
  • 1 žlica ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • 1 srednji luk, nasjeckan
  • 1 poriluk (bijeli i svjetlozeleni dijelovi), nasjeckan
  • 2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
  • 1 mala glavica cvjetače (oko 900 grama), narezana
  • 4 šalice pileće juhe
  • 1/2 šalice vrhnja za kuhanje
  • Ulje vlasaca
  • 1 svežanj vlasca
  • 1/2 šalice ulja od repice ili ulja od sjemenki grožđa

Priprema:

  1. Zagrijte maslac i ulje u velikom loncu na srednjoj temperaturi.
  2. Dodajte luk, poriluk i 1⁄2 žličice soli te kuhajte poklopljeno, povremeno miješajući, dok ne omekša (ali ne da posmeđi), 10 do 12 minuta.
  3. Umiješajte češnjak i kuhajte 1 minutu. Dodajte cvjetaču, juhu i vrhnje i pirjajte dok cvjetača ne omekša, 15 do 18 minuta.
  4. Pomoću ručnog miksera (ili standardnog miksera, u serijama) pasirajte dok juha ne postane glatka.
  5. Napravite ulje od vlasaca: u blenderu izmiksajte vlasac sa pola šalice ulja od repice ili grožđa dok ne dobijete glatku smjesu. Prebacite u mali lonac i kuhajte na srednjoj vatri dok smjesa ne počne kuhati, oko 3 minute. Zatim prelijte kroz filter za kavu u šalicu.
  6. Poslužite juhu prelivenu uljem vlasca i suhom paprikom po želji.

Najjednostavnija juha od bundeve

Sastojci:

  • 1 srednji luk, nariban
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 820 g čiste bundeve
  • 4 šalice pileće juhe
  • 1/2 šalice vrhnja za kuhanje
  • 2 žličice začina za pitu od bundeve (cimet, đumbir, muškatni oraščić i klinčić)
  • 3/4 žličice soli

Priprema:

  1. Zagrijte maslinovo ulje u loncu na srednje jakoj vatri.
  2. Dodajte luk i miješajte tri minute ili dok ne omekša.
  3. Umiješajte bundevu, pileću juhu, vrhnje, začine i sol te kuhajte uz povremeno miješanje tri minute ili dok juha ne zavrije.
  4. Prelijte u zdjele i ukrasite po želji. Ostatke juhe čuvajte u hermetički zatvorenoj posudi u hladnjaku do 3 dana.

Juha od mrkve začinjena đumbirom

Sastojci:

  • 4 mlada luka
  • 4 kriške svježeg đumbira
  • 1 žličica oguljenog naribanog svježeg đumbira
  • 5 šalica vode
  • 3 vrećice zelenog čaja
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 1 srednji luk
  • 220 grama mrkve
  • 1 srednji krumpir
  • sol
  • papar
  • 2 šalice smrznutog graška

Priprema:

  1. Od mladog luka odrežite bijele i blijedozelene dijelove i stavite ih u lonac od pet litara.
  2. Tanko narežite listove zelenog luka i stavite na stranu.
  3. U lonac s lukom dodajte đumbir narezan na ploške i vodu. Zagrijte do vrenja na visokoj temperaturi.
  4. Dodajte vrećice čaja. Pokrijte i maknite s vatre. Ostavite da stoji 10 minuta.
  5. Dok čaj odmara, u tavi zagrijte ulje na srednje visokoj temperaturi. Dodajte luk, mrkvu, krumpir i 1/4 žličice soli i svježe mljeveni crni papar. Pirjajte i miješajte šest minuta ili dok povrće ne dobije zlatnu boju. Dodajte naribani đumbir; kuhajte jednu minutu i miješajte.
  6. Pomoću žlice s rupicama izvadite krute tvari iz lonca i istovremeno istisnite tekućinu u lonac; maknite čvrste tvari.
  7. Zagrijte tekućinu do vrenja na visokoj temperaturi i umiješajte povrće. Smanjite vatru i nastavite kuhati. Miješajte 10 minuta ili dok povrće ne omekša.
  8. Prebacite polovicu juhe u blender; ostatak juhe neka se krčka. Pažljivo pasirajte juhu dok ne postane glatka, pa ju vratite u lonac. Umiješajte grašak i 1/4 žličice soli. Kuhajte tri minute ili dok grašak ne postane svijetlo zelen.
  9. Podijelite među zdjele za juhu i ukrasite narezanim zelenim lukom.
Klasično jelo puno vitamina C: Varivo od slatkoga kupusa
Klasično jelo puno vitamina C: Varivo od slatkoga kupusa

Juha od batata i kikirikija

Sastojci:

  • 1,2 kg slatkog krumpira, oguljenog i nasjeckanog
  • 1 luk, nasjeckan
  • 1 komad svježeg đumbira dugačak 5 cm, narezan na komade od 1 cm
  • 4 šalice povrtnog temeljca
  • 430 grama konzerve rajčice narezane na kockice
  • 1 žličica mljevenog cimeta (po izboru)
  • Soli
  • Svježe mljeveni crni papar
  • 1/3 šalice kremasti prirodni maslac od kikirikija
  • 1/3 šalice svježi korijander, plus još za ukrašavanje
  • Nasjeckani pečeni slani kikiriki, za ukras

Priprema:

  1. Pomiješajte slatki krumpir, luk, tri nasjeckana češnja češnjaka, đumbir, temeljac, rajčice, kim, cimet (po želji), jednu šalicu vode, jednu žličicu mljevenog kima i jednu žličicu soli i papra u zdjeli od šest litara. Pokrijte i kuhajte dok krumpir ne omekša na niskoj temperaturi 7 do 8 sati ili maksimalno 3,5 do 4,5 sata.
  2. Uklonite đumbir. Dodajte maslac od kikirikija i korijander i miješajte dok se sve ne sjedini. Mikserom obradite smjesu dok ne postane glatka, 2 do 3 minute. Začinite solju i paprom.
  3. Poslužite s korijanderom i kikirikijem.

Juha od bundeve i mrkve

Sastojci:

  • 1 žlica i još 2 žličice maslinovog ulja, ostavite i za preljev
  • 1,2 kg šećerne bundeve, oguljene i narezane na pola cm (odvojite sjemenke)
  • 450 grama mrkve
  • 1 luk, tanko narezan
  • 2 češnja češnjaka, tanko narezanih
  • 2 grančice svježe kadulje
  • Sol i papar
  • Malo muškatnog oraščića
Soup puree of red lentils

Priprema:

  1. Zagrijte jednu žlicu ulja u velikom loncu na srednjoj temperaturi.
  2. Dodajte bundevu, mrkvu, luk, češnjak, kadulju i pola žličice soli i papra te kuhajte poklopljeno, povremeno miješajući, dok ne omekša, 12 minuta. Umiješajte muškatni oraščić i kuhajte još minutu.
  3. Dodajte 5 šalica vode i pustite da zavrije, a zatim pirjajte dok povrće ne omekša, 5-7 minuta. Uklonite kadulju i, koristite štapni mikser kako bi juhu pretvorili u kašu.
  4. U međuvremenu zagrijte pećnicu na 200°C stupnjeva.
  5. Na obloženi lim za pečenje stavite sjemenke iz bundeve s preostale 2 žličice ulja te prstohvat soli i papra.
  6. Pecite do zlatno smeđe boje, 18 do 20 minuta.
  7. Poslužite juhu i pospite ju sjemenkama i po želji pokapajte maslinovim uljem.
Zaprljajte se i uživajte: Mekana rebarca u marinadi od meda
Zaprljajte se i uživajte: Mekana rebarca u marinadi od meda

Krem juha od slanutka

Sastojci:

  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 1 veliki luk, tanko narezan
  • 2 velike mrkve nasjeckane
  • 1 poriluk, samo bijeli i svjetlozeleni dijelovi, narezani
  • 1 češanj češnjaka, narezan
  • Malo soli
  • 2 limenke od 425 g slanutka, ispranog
  • 4 šalice juhe od povrća
  • 1/4 šalice ulja od repice
  • 2 žličice ljute paprike

Priprema:

  1. Zagrijte maslinovo ulje u velikom loncu na umjerenoj vatri. Dodajte luk, mrkvu, poriluk, češnjak i 1/2 žličice soli te kuhajte poklopljeno, povremeno miješajući, 5 minuta.
  2. Dodajte sve osim 1/4 šalice slanutka i kuhajte poklopljeno, povremeno miješajući, dok povrće ne omekša, 5 do 6 minuta.
  3. Dodajte juhu od povrća i 2 šalice vode i pustite da zavrije, a zatim smanjite na laganoj vatri dok povrće ne omekša, 10 do 12 minuta. Maknite s vatre.
  4. Dok juha krčka, napravite ulje paprike: Zagrijte ulje uljane repice i papriku u maloj posudi na umjerenoj temperaturi dok se ne zagrije. Maknite s vatre, procijedite i ostavite da se ohladi. Preostalu 1/4 šalice slanutka grubo nasjeckajte.
  5. Štapnim mikserom ili blenderom izmiksajte juhu dok ne postane glatka smjesa.
  6. Poslužite preliveno uljem paprike i nasjeckanim slanutkom (ili hrskavim slanutkom).
  7. Preostalo ulje paprike sačuvajte za drugu upotrebu.

POGLEDAJTE KULINARSKI SERIJAL 'LEĐA O LEĐA':

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 8