Za novogodišnji meni ne trebate potrošiti mnogo novca - pripremite gozbu od sendviča, mljevenog mesa ili lisnatog tijesta te uživajte u malim zalogajima
Jelovnik za super tulume: Od okruglica sa sirom do minipita
Svinjsko pečenje s povrćem
Sastojci: svinjski file, 1,1/2 žličica listića timijana, žličica soli, 1/2 žličica papra, žličica listića ružmarina, 2 žlice maslinova ulja, 200 ml goveđeg temeljca, povrće po želji
Priprema: U zdjelici pomiješajte sve suhe začine te time natrljajte svinjski file. Stavite ga u posudu za pečenje zajedno s povrćem narezanim na komade te sve prelijte s maslinovim uljem. S jedne strane posude ulijte goveđi temeljac, a zatim posudu prekrijte komadom aluminijske folije i stavite u pećnicu zagrijanu na 170°C. Pecite 2 i pol sata, a na sredini pečenja okrenite file na drugu stranu. Nakon što je meso pečeno uklonite aluminijsku foliju te ga zapecite na najjačoj temperaturi oko 10 minuta sa svake strane kako biste dobili koricu. Prije posluživanja meso ostavite da odstoji 30 minuta. Poslužite s pečenim povrćem.
Junetina Wellington
Sastojci: 400 g smrznutoga lisnatog tijesta, brašno, 600 g junećeg odreska, 2 žlice maslinova ulja, 250 g šampinjona, 75 g sušenih rajčica, šaka peršina, 2 žlice senfa, 2 jaja, 40 g krušnih mrvica, 8 kriški pancete
Priprema: Razvaljajte lisnato tijesto tako da bude pet centimetara šire od odreska kako biste je mogli omotati. Stavite tijesto u lim za pečenje i izbockajte vilicom. Prekrijte prozirnom folijom i stavite u hladnjak na 15 minuta. Zagrijte pećnicu na 200°C. Ugrijte žlicu ulja u tavi i prepržite gljive. Ocijedite od viška tekućine i ostavite sa strane. Začinite meso, a u istoj tavi ugrijte ostatak ulja.
Prepržite meso dvije tri minute sa svake strane. Pecite nenadjeveno tijesto oko 15 minuta. Pomiješajte ohlađene gljive, rajčice, peršin, senf i krušne mrvice s jednim tučenim jajetom. Preko tijesta poredajte kriške pancete pa premažite smjesom s gljivama. Zatim preko toga stavite junetinu i zarolajte tijesto da obloži govedinu. Istucite preostalo jaje i time premažite tijestom. Pecite 30-35 minuta.
Začinjene spiralice od lisnatog tijesta
Sastojci: 1/3 šalice nasjeckanog peršina, vlasca i metvice, 2 češnja češnjaka, 2 žlice maslinova ulja, sol, papar, brašno, 300 g smrznutoga lisnatog tijesta
Priprema: Na pobrašnjenoj podlozi razvaljajte tijesto. Pomiješajte začinsko bilje sa zgnječenim češnjakom, maslinovim uljem te solju i paprom. Sve dobro promiješajte te time premažite razvaljano tijesto. Zarolajte tijesto u duguljasti oblik i narežite na rolice. Poredajte ih u lim za pečenje koji ste obložili papirom za pečenje. Pecite 15-ak minuta. Ohladite deset minuta pa poslužite.
Palačinke punjene mesom
Sastojci: 3 jaja, 120 ml mlijeka, 170 g brašna, žličica praška za pecivo, prstohvat soli, 750 ml mineralne vode; nadjev: luk, prstohvat majčine dušice, nekoliko listića bosiljka, 3-4 žlice ulja, 300 g mljevene govedine, žlica koncentrata od rajčice, 500 g rajčica, 250 ml vode, povrtna kocka
Priprema: Izmiješajte sve sastojke za palačinke pa ostavite da odstoji oko 20 minuta. Nasjeckajte luk i začine pa prepržite na ulju. Dodajte koncentrat od rajčice i promiješajte te ulijte vodu i dodajte kocku od juhe. Kuhajte desetak minuta. Dodajte meso i kuhajte još 20 minuta. Kad je meso gotovo, nadjenite palačinke i zamotajte ih.
Mljevene okruglice s tikvicama
Sastojci: 500 g mljevene janjetine ili teletine, tikvica, luk, 5 žlica krušnih mrvica, jaje, 50 g naribanog parmezana, 3 žlice brašna, 3 mrkve, 3 grančice peršinova lista, 80 g trapista, sol, papar, 40 g maslaca
Priprema: Zagrijte maslac pa na njemu kratko propirjajte tikvice i luk. Dodajte ih mljevenome mesu. Umiješajte u smjesu jaje, mrvice, ribani parmezan, nasjeckani peršinov list, posolite i popaprite pa sve dobro izmiješajte. Od smjese oblikujte male popečke i uvaljajte ih u brašno. Zagrijte pećnicu na 200°C. Lim obložite papirom za pečenje i posložite na njega okruglice. Poprskajte ih s malo ulja i pecite 25-30 minuta. Naribajte mrkvu i trapist te ih pomiješajte. Pečene okruglice izvadite iz pećnice, ostavite nekoliko minuta da se ohlade, udubite u sredini te u nju utisnite ribani sir i mrkvu. Pospite sve krupno sjeckanim peršinom i poslužite.
Članak je preuzet iz gastromagazina Skuhatćute.