Slanina i poriluk u ovoj kombinaciji odlični su zalogajčići za večeru ili kada vam dođu gosti. Za pripremu će vam trebati oko 45 minuta. Ako nemate Gaudu, stavite neki drugi sir
Jelo za hladne dane: Košarice od sira, fine slanine i poriluka
Sastojci:
- 300 g slanine
- 3 poriluka
- 2 dl mlijeka
- 1 1/2 šalica vrhnja za kuhanje
- 2 jaja
- 2 žumanjka
- 2 žlice timijana
- žličica soli
- 1/2 žličice papra
- 1/4 žličice muškatnog oraščića
Tijesto:
- 100 g gaude
- šalica brašna
- prstohvat soli
- 80 g maslaca
- jaje
- 3 žlice vode
Priprema:
Ispržite slaninu na tavi bez masnoće. Stavite je na papirnate ručnike i ocijedite 2/3 masnoće. Na ostatku masnoće pirjajte poriluk narezan na tanke kolutiće dok ne omekša pa maknite s vatre.
U zdjeli pomiješajte mlijeko, vrhnje za kuhanje, jaja, žumanjke i začine te dodajte poriluk i nasjeckanu slaninu. U multipraktiku izmiksajte sir, dodajte brašno i sol i pulsirajte dok sir ne postane sitan. Dodajte omekšali maslac i miksajte dok smjesa ne postane slična krušnim mrvicama.
lzvadite smjesu u zdjelu i dodajte jaje i dvije do tri žlice vode te zamijesite rukama u tijesto. Razvaljajte ga na pobrašnjenjoj površini i podijelite na dva dijela. Rastanjite jedan dio i izrežite čašama. Isto napravite i s ostatkom tijesta. Tijesto utisnite u namašćeni kalup od muffina, nadjenite i pecite oko 25 minuta na 200°C.