Iako je patlidžan nezaobilazan kad je riječ o brzim i ukusnim jelima, često je u “konkurenciji” s još jednom ljetnom poslasticom - tikvicama
Jela od tikvica i patlidžana prava su ljetna poslastica
Pikantna okusa i spužvaste strukture, patlidžan će oplemeniti mesna jela, a zbog izdašnosti, u kombinaciji s povrćem, u jelima može i zamijeniti meso. S obzirom na to da mesnati dio starijih plodova sadrži više solanina, tvari gorkog okusa, jedu se isključivo mladi. Ako patlidžan pečete na roštilju ili ga punite, ne gulite koru jer će tako jelo biti sočnije. Pržite li ga u dubokom ulju, višak masnoće uklonite tako da ga položite i ocijedite na papirnatom ubrusu. Posolite li ga prije prženja, spriječit ćete upijanje viška ulja. Pečeni patlidžani sa češnjakom, maslinovim uljem, limunovim sokom i nasjeckanim peršinom tradicionalno su mediteransko jelo, a pomiješan s umakom od rajčica idealan je nadjev za pizzu. Iako je nezaobilazan kad je riječ o brzim i ukusnim jelima, često je u “konkurenciji” s još jednom ljetnom poslasticom - tikvicama. Meke kore i kremasta, sočna “mesa”, tikvice su jednako ukusne pirjane, pečene, kuhane, ali i sirove. Blagi okus sirovih istaknut će začini poput bosiljka, peršina i mente te svježi sir. S obzirom na to da je kora tikvica bogata magnezijem i karotenima, bit će zdravije ako ih ne gulite. Kao i patlidžan, tikvice možete puniti mljevenim mesom, rižom, rajčicom, ali i povrćem. Pospete li ih ribanim sirom ili kiselim vrhnjem, a zatim kratko zapečete u pećnici, uživat ćete u bogatim okusima ljetnih delicija.
Punjene tikvice s umakom od rajčice
Sastojci: od 4 do 6 okruglih tikvica, 1 žlica maslinova ulja, 1/2 glavice luka, sol i papar, peršinov list, 6 žlica umaka od rajčice
Priprema:
Tikvice izdubite, a “meso” propirjajte na ulju zajedno s lukom. Dodajte umak od rajčice te peršinov list. Pirjajte još pet minuta, zatim posolite i popaprite. Tikvice napunite smjesom te zapecite u pećnici na 200 C oko 45 minuta. Vratite im “kapice” te ih poslužite tople.
>>>Tradicionalno tursko jelo s patlidžanima poznato pod nazivom “imam bayaldi”, u prijevodu “imam se onesvijestio”, prati priča o svećeniku. On je toliko uživao u okusu patlidžana da se onesvijestio! Jelo spremate tako da obareni patlidžan uzdužno izrežete na polovice i poredate u namašćeni lim za pečenje. Odvojeno propirjate luk i češnjak, dodate rajčicu, peršin, timijan i bosiljak te ocat. Patlidžane prelijete smjesom i zapečete na 200C oko 45 minuta ili dok ne omekšaju.