Kefirna zrnca lako je uzgojiti, a već nakon tjedan dana moža ćete imati dovoljno da dijelite dalje. Svakako probajte napraviti i sami svoju majonezu i ricotta sir...
Jeftinije, a ukusnije: Napravite sami grčki jogurt, kefir, riccotu
Grčki jogurt
Gusti i kremasti, grčki jogurt čest je sastojak recepata, ali je skuplji od običnog. Kako biste uštedjeli i bili sigurni da ne sadrži štetne dodatke, pripremite ga sami. Cjediljku obložite s jednim ili dva filtra za kavu ili savijte dvije sterilne gaze pa ih stavite u veliku zdjelu. Ulijte litru čvrstog jogurta, koliko vam stane do vrha filtra. Pokrijte prozirnom folijom i stavite u hladnjak preko noći.
Sirutku koja ostane u posudi iskoristite za pripremu smoothieja ili dodajte u recepte za kiflice te peciva. Za dobro jutro i dan pun energije odličan je i domaći kefir. Kefirna zrnca stavite u staklenku s mlijekom i ostavite da fermentira. Za 24 sata dobit ćete superzdravi napitak koji možete miksati u frape s voćem ili povrćem.
POGLEDAJTE VIDEO: Na kojem je mjestu najbolje držati mlijeko u frižideru
Pokretanje videa...
Kefir
Za pripremu kefira potrebna kefirna zrnca, koja izgledom podsjećaju na kuhanu cvjetaču, a sadrže mikroorganizme potrebne da se mlijeko fermentira u kefir. Kefirna zrna mogu se nabaviti od prijatelja i poznanika ili jednostavno nekoga tko u domaćoj radinosti na taj način proizvodi ovaj mliječni proizvod.
Trajna mlijeka nisu najbolji izbor već ona koja su što manje prerađena. Žličice zrnaca ide na šalicu mlijeka. Najbolje je kefir raditi u staklenci. Bez miješanja staklenku lagano poklopite tako da dobije zraka pa ostavite na sobnoj temperaturi oko 24 sata, odnosno dok se mlijeko ne zgusne. Kefir zatim procijedite i napitak odmah možete piti.
Kefirna zrnca možete isprati vodom i spremiti u staklenu posudu za pripremu novoga kefira. Dok god održavate kefirna zrnca zdrava, postupak možete ponavljati unedogled, a najbolji način za pružanje optimalnih uvjeta za rast i razmnožavanje zrnaca je da neprestano radite kefir. Masa zrnaca se pritom vrlo brzo povećava pa ćete ih već nakon sedam dana imati dovoljno da ih nekom darujete.
Domaća ricotta
Sastojci: 700 ml mlijeka, 200 ml slatkog vrhnja, prstohvat soli, žlica i pol soka od limuna
Priprema: Pomiješajte mlijeko, slatko vrhnje i sol pa kuhajte dok se ne počnu pojavljivati mjehurići. Zatim dodajte sok od limuna te miješajte dok se stvaraju grudice. Smjesu ulijte u gazom obloženu cjediljku i ostavite da se cijedi dva sata. Ricottu iskoristite za pripremu namaza ili je poslužite s voćem.
Aromatična majoneza
Sastojci: žumanjak, 50 finog octa, 50 ml suhog bijelog vina, 80 ml maslinova ili drugog kvalitetnog ulja, malo soli, papar, kopar
Priprema: U zdjeli pomiješajte sve sastojke, osim ulja. Polagano započnite dodavati ulje i istodobno žustro miješajte. Već nakon nekoliko minuta smjesa bi trebala postati čvrsta, gotovo bijela i tada je spremna za posluživanje. Na kraju dodajte sitno sjeckani kopar. Na isti način majonezu možete napraviti i pomoću miksera. Prema želji dodajte i ljutu papričicu te limun.
Kremasti sir sa začinskim biljem
Sastojci: 3 l mlijeka, sol, žličica limunske kiseline, dl kiselog vrhnja, 3 žlice maslinova ulja, žličica kajmaka, svježe začinsko bilje (vlasac, kopar...)
Priprema: Mlijeko zagrijte te čim provrije maknite s vatre i dodajte limunsku kiselinu (možete je zamijeniti limunovim sokom). Ostavite da se ohladi. Ostavite da se cijedi u posudi prekrivenoj gazom pa miksajte oko 15 minuta s uljem, vrhnjem, kajmakom i soli dok ne postane kremasto. Dodajte sjeckano začinsko bilje, a sirutku sačuvajte.
Domaći jogurt (voćni)
Sastojci: 2 litre mlijeka, 200 ml jogurta, kompot ili džem od šumskog voća, zaleđeno bobičasto voće
Priprema: Zakuhajte svježe mlijeko dok se ne digne pjena, zatim smanjite vatru i neka lagano vrije najmanje 2 minute. Ostavite dok ne bude mlako. Promiješajte 200 ml jogurta s malo toplog mlijeka pa umiješajte u preostalo mlijeko. Ulijte smjesu u zagrijanu vatrostalnu zdjelu i čvrsto zatvorite. Ostavite jogurt na toplome mjestu najmanje šest sati dok se ne zgruša. Poslužite s džemom ili kompotom te odleđenim bobičastim voćem.