Jagode su ovih dana svuda oko nas, a ako poželite napraviti nešto hranjivo što možete ponijeti sa sobom, ovo je odlična ideja. Obroci ovog tipa drže nas zasitnima te nam daju energije
Jednostavno i zdravo: Pločice od zobenih pahuljica i jagoda
Pločice od zobenih pahuljica s jagodama zdrava su verzija deserta, ali i energetskog 'boosta'. Napravljene su od svježeg voća, preljeva od mrvica, maslaca, cjelovitog zrna te lagano zaslađene glazure od vanilije. Lako ih je napraviti i svaka ima tek 100 kalorija.
To je zapravo kombinacija mekog keksa i pločice s mrvicama, a napraviti ih možete i u društvu klinaca.
POGLEDAJTE VIDEO:
Pokretanje videa...
Za pločice s jagodama:
- 1 šalica zobenih pahuljica
- 3/4 šalice bijelog cjelovitog pšeničnog brašna ili zamjena za višenamjensko brašno ili 1:1 brašna za pečenje kako biste učinili bez glutena
- 1/3 šalice svjetlosmeđeg šećera
- 1/4 žličice mljevenog đumbira
- 1/4 žličice soli
- 6 žlica otopljenog neslanog maslaca (ili zamijenite otopljenim kokosovim uljem kako biste ga učinili bez veganskih/mliječnih proizvoda)
- 2 šalice jagoda narezane na male kockice oko 280 grama
- 1 žličica kukuruznog škroba
- 1 žlica svježe iscijeđenog limunovog soka od otprilike 1/2 malog limuna
- 1 žlica granuliranog šećera
Za glazuru od vanilije (po želji, ali ukusna, pogotovo ako volite slađu pločicu):
- 1/2 šalice šećera u prahu prosijanog
- 1/2 žličice čistog ekstrakta vanilije
- 1 žlica mlijeka bilo koje vrste
Stavite rešetku u sredinu pećnice i zagrijte na 190 stupnjeva. Pekač veličine 20 x 20 cm obložite papirom za pečenje tako da papir visi s dvije strane poput ručki.
U srednjoj posudi pomiješajte zobene pahuljice, brašno, smeđi šećer, đumbir i sol. Ulijte otopljeni maslac i miješajte dok se ne formiraju grudice, a suhi sastojci se ravnomjerno navlaže. Odvojite 1/2 šalice smjese za mrvice, a zatim utisnite ostatak u ravnomjeran sloj na dnu pripremljene posude.
Preko kore rasporediti pola jagoda. Po vrhu ravnomjerno pospite kukuruznim škrobom, zatim pospite limunovim sokom i 1/2 žlice granuliranog šećera. Pospite preostale bobice, zatim preostalo 1/2 žlice šećera. Po vrhu ravnomjerno pospite rezervirane mrvice.
Pecite 35 do 40 minuta, dok voće ne postane pjenušavo, a preljev od mrvica zamiriši prženo i ne izgleda zlatno. Stavite posudu na rešetku da se potpuno ohladi (možete ubrzati ovaj proces u hladnjaku).
Dok se desert hladi, pripremite glazuru: u srednjoj posudi umutite šećer u prahu, vaniliju i mlijeko dok smjesa ne postane glatka. Slobodno dodajte još mlijeka ako želite rjeđu konzistenciju. Koristeći ručke od pergamentnog papira, podignite šipke iz pekača. Prelijte glazurom, narežite i poslužite.
Čuvajte u hladnjaku do 5 dana, piše Wellplated.