![Jednostavni trikovi za pripremu hrane: Uz minimalan trud vaša će prehrana biti puno zdravija](https://img.24sata.hr/JmINGqVmNNdPNVrrTFOwSPAJ7dk=/414x267/smart/media/images/2021-43/dreamstime-m-127381936_0C5QAYE.jpg)
Ako stavite gljive na sunce povećat ćete proizvodnju vitamina D u njima. Limunska kiselina pomaže u zaštiti voća od oksidacije. Voće čuvajte u hermetički zatvorenoj posudi
Lifestyle
Komentari 0Ako stavite gljive na sunce povećat ćete proizvodnju vitamina D u njima. Limunska kiselina pomaže u zaštiti voća od oksidacije. Voće čuvajte u hermetički zatvorenoj posudi
Voće gubi sadržaj hranjivih tvari nakon rezanja, kaže Lola Biggs, dijetetičarka.
POGLEDAJTE VIDEO:
Pokretanje videa...
- To je zato što reagira na svjetlost i kisik što smanjuje količinu antioksidansa u voću. To također rezultira razgradnjom šećera unutar proizvoda i oslobađanjem ugljičnog dioksida, što uzrokuje brže kvarenje kao i promjenu teksture/okusa.Najbolji način da pohranite voće i zadržite više nutritivne vrijednosti je da ga ostavite u hladnjaku netaknuto dok vam ne zatreba. Režite voće na veće komade jer manja površina znači manje izlaganje kisiku i više zadržavanja vitamina te istisnite malo svježeg limuna – koje sadrži limunsku kiselinu koja pomaže zaštiti voće od oksidacije – i čuvajte ga u hermetički zatvorenoj posudi - objasnila je Biggs.
Gljive su jedan od rijetkih biljnih izvora vitamina D, kaže Jennifer Irvine. Gljive, kao i ljudi apsorbiraju sunčevu svjetlost kroz kožu.
- Vitamin D koji se nalazi u gljivama natopljenim sunčevom svjetlošću je biodostupan, što znači da ga tijelo lako apsorbira nakon što pojede gljive. Zanimljivo je da je istraživanje pokazalo da su razine vitamina D iz gljiva jednako učinkovite kao i dodatni vitamin D u podizanju razine ove hranjive tvari kod ljudi.To sugerira da gljive mogu biti izvrstan prirodni izbor za one koji žele optimizirati razinu vitamina D - otkrila je Irvine.
Za sve one koji su na biljnoj ili veganskoj prehrani važno je da unose dovoljno željeza, kaže Emma Williams, nutricionistica.
Međutim, vrsta željeza koje se nalazi u biljnoj hrani tijelo mnogo teže apsorbira, pa će konzumacija oko 100 mg vitamina C pomoći u apsorpciji željeza, dodala je.
Bioaktivni spoj, alicin, nalazi se u češnjaku i on hrani daje protuupalna svojstva te utječe na snižavanje kolesterola, kaže dr. Carrie Ruxton, iz Službe za informacije o zdravlju i dodacima prehrani.
Međutim, lako se uništi toplinom kada ga kuhamo. Istraživanje je pokazalo da je najbolji načini za maksimiziranje prednosti alicina zgnječiti sirovi češnjak kako bi se oslobodio enzim alicina.
- Ostavite zgnječeni ili nasjeckani češnjak deset minuta prije nego što ga dodate u tavu jer, prema američkom institutu za istraživanje raka, to maksimizira alicin i tako se zagrijavanjem uništava samo oko trećine - kaže Ruxton, a prenosi Metro.
POGLEDAJTE VIDEO: LUKSUZ U ŠESTINAMA OD 1.950.000€
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+