Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Jednostavni trikovi za pripremu hrane: Uz minimalan trud vaša će prehrana biti puno zdravija

Jednostavni trikovi za pripremu hrane: Uz minimalan trud vaša će prehrana biti puno zdravija

Ako stavite gljive na sunce povećat ćete proizvodnju vitamina D u njima. Limunska kiselina pomaže u zaštiti voća od oksidacije. Voće čuvajte u hermetički zatvorenoj posudi

Limunov sok pomaže u zaštiti voća od oksidacije

Voće gubi sadržaj hranjivih tvari nakon rezanja, kaže Lola Biggs, dijetetičarka.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:35

- To je zato što reagira na svjetlost i kisik što smanjuje količinu antioksidansa u voću. To također rezultira razgradnjom šećera unutar proizvoda i oslobađanjem ugljičnog dioksida, što uzrokuje brže kvarenje kao i promjenu teksture/okusa.Najbolji način da pohranite voće i zadržite više nutritivne vrijednosti je da ga ostavite u hladnjaku netaknuto dok vam ne zatreba. Režite voće na veće komade jer manja površina znači manje izlaganje kisiku i više zadržavanja vitamina te istisnite malo svježeg limuna – koje sadrži limunsku kiselinu koja pomaže zaštiti voće od oksidacije – i čuvajte ga u hermetički zatvorenoj posudi - objasnila je Biggs.

Ostavite gljive na suncu

Gljive su jedan od rijetkih biljnih izvora vitamina D, kaže Jennifer Irvine. Gljive, kao i ljudi apsorbiraju sunčevu svjetlost kroz kožu.

Recepti koje morate probati: Od datulja napravite kolač, kuglice, smoothie ili finu i laganu salatu
Recepti koje morate probati: Od datulja napravite kolač, kuglice, smoothie ili finu i laganu salatu

- Vitamin D koji se nalazi u gljivama natopljenim sunčevom svjetlošću je biodostupan, što znači da ga tijelo lako apsorbira nakon što pojede gljive. Zanimljivo je da je istraživanje pokazalo da su razine vitamina D iz gljiva jednako učinkovite kao i dodatni vitamin D u podizanju razine ove hranjive tvari kod ljudi.To sugerira da gljive mogu biti izvrstan prirodni izbor za one koji žele optimizirati razinu vitamina D - otkrila je Irvine.

Vitamin C dodajte željezu

Za sve one koji su na biljnoj ili veganskoj prehrani važno je da unose dovoljno željeza, kaže Emma Williams, nutricionistica.

Međutim, vrsta željeza koje se nalazi u biljnoj hrani tijelo mnogo teže apsorbira, pa će konzumacija oko 100 mg vitamina C pomoći u apsorpciji željeza, dodala je.

Zgnječite češnjak

Bioaktivni spoj, alicin, nalazi se u češnjaku i on hrani daje protuupalna svojstva te utječe na snižavanje kolesterola, kaže dr. Carrie Ruxton, iz Službe za informacije o zdravlju i dodacima prehrani.

Međutim, lako se uništi toplinom kada ga kuhamo. Istraživanje je pokazalo da je najbolji načini za maksimiziranje prednosti alicina zgnječiti sirovi češnjak kako bi se oslobodio enzim alicina.

Praktični savjeti s kojima ćete uštedjeti i bacati manje hrane
Praktični savjeti s kojima ćete uštedjeti i bacati manje hrane

- Ostavite zgnječeni ili nasjeckani češnjak deset minuta prije nego što ga dodate u tavu jer, prema američkom institutu za istraživanje raka, to maksimizira alicin i tako se zagrijavanjem uništava samo oko trećine - kaže Ruxton, a prenosi Metro.

POGLEDAJTE VIDEO: LUKSUZ U ŠESTINAMA OD 1.950.000

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 0
Dnevni horoskop za subotu 2. studenog: Rak se mora paziti jedne stvari, Ribu čeka ljubav
ŠTO DONOSI POČETAK VIKENDA?

Dnevni horoskop za subotu 2. studenog: Rak se mora paziti jedne stvari, Ribu čeka ljubav

Pročitajte dnevni horoskop za subotu 2. studenog i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
Svi sveti i Dušni dan: Znate li razliku i zašto je za te blagdane pogrešno reći Dan mrtvih?
SVECI I VJERA U ZAGROBNI ŽIVOT

Svi sveti i Dušni dan: Znate li razliku i zašto je za te blagdane pogrešno reći Dan mrtvih?

Naši preci su velikim slavljem obilježavali blagdan Svih svetih, zbog čega je dobio naziv 'Mali Božić'. Uoči blagdana se postilo, na dan je bila gozba, a na groblje se išlo u sumrak