Odolite porivu da biftek izvadite iz pakiranja i odmah ga stavite na vatru. Ostavite ga na tanjuru oko 15 minuta, pri čemu će se hladne bjelančevine zagrijati, što smanjuje rizik od gorenja
Jednostavni trik za najsočniji biftek - tajna je u zamrzavanju
Da ne okolišamo, sočna tajna je: biftek će biti mekaniji i sočniji ako ga prije pripreme zamrznete i odmrznete, pokazalo je istraživanje provedeno na Sveučilištu Kansas City.
- Zamrzavanje može uzrokovati bubrenje i pucanje mišićnih vlakana, zbog čega će biftek biti mekši i sočniji - kaže autor studije dr. Unruh, dr.sc.
Znanstvenici su u pokusu zamrznuli meso na dva tjedna, a zatim su ga odmrzavali 24 sata u hladnjaku. Uz biftek, također su testirali i druge komade govedine, poput otkoštenog ramsteka i odrezaka s gornje polovice govedine, ali kod drugih odrezaka nisu vidjeli nikakve značajne razlike u mekoći mesa, piše Men's Health.
Nakon što odmrznete meso, vaš biftek će biti još bolji uz ove savjete urednika rubrike prehrane u Men's Healthu, Paula Kita:
Prije kuhanja pripremite svoje meso
Usprkos gladi, odolite porivu da biftek izvadite iz pakiranja i odmah ga stavite na vatru.
Umjesto toga, ostavite ga na tanjuru oko 15 minuta. To će omogućiti hladnim bjelančevinama da se zagriju i približe sobnoj temperaturi, čime se smanjuje rizik od gorenja vanjskog dijela odreska - i prekuhavanja - prije nego što je unutrašnjost ispečena.
Zatim, posušite odrezak papirnatim ručnikom. Tako ćete postići još bolji rezultat.
Nakon što biftek pripremite, pustite ga da malo odstoji. Prenesite ga na dasku za rezanje i pričekajte 5 minuta. Ako ga prerano počnete rezati sokovi će iscuriti iz mesa na vaš tanjur, umjesto u usta i biftek će biti suh i tvrđi.
Druga opcija je u maloj zdjeli pomiješati malo maslinovog ulja, morske soli i nasjeckanog svježeg ružmarina, promiješajte i premažite dasku umakom. Na umak stavite odrezak i ostavite ga 5 minuta da odstoji. Odrezak će pokupiti neke od tih okusa.