Za izradu sladoleda vam ne treba nikakav aparat, već samo mikser i dobra volja. Ako ste pak lijeni i ne da vam se ništa miksati po ovoj vrućini, sladoled možete napraviti i u staklenoj teglici
Jednostavni recepti za sladoled: Slatko osvježenje za vruće dane
Usred vrućine, sladoled je jedan od najpoželjnijih osvježavajućih deserata. Srećom, nije vam potreban aparat za izradu sladoleda da biste dobili domaći sladoled. Naime, možete ga napraviti sa samo nekoliko sastojaka uz pomoć zamrzivača.
POGLEDAJTE VIDEO: Beba nije mogla odoljeti sladoledu
Pokretanje videa...
Za većinu ovih recepata trebat će vam ili zaslađeno kondenzirano mlijeko ili vrhnje za šlag te nekoliko odabranih sastojaka kako bi dobili slatku poslasticu prozračne teksture.
U nastavku slijedi nekoliko recepata za ukusne domaće sladolede raznih okusa.
1. Sladoled od jagoda
Za ovu slasticu su vam potrebna samo tri sastojka i nekoliko sati zamrzavanja.
Sastojci:
- 1 štapić vanilije
- 2 šalice jagoda, prepolovljene ili narezane na četvrtine ako su velike
- 1 žlica šećera
- 1 žlica neslanog maslaca, narezanog na komade
- 1 šalica zaslađenog kondenziranog mlijeka
- 1/4 žličica soli
- 2 šalice vrhnja za šlag, izmiksanog
Upute:
Zagrijte pećnicu na 200°C stupnjeva. Štapić vanilije razrežite po dužini na pola. Prođite tupom stranom oštrice noža dužinom svake polovice i sastružite sjeme u kvadratni kalup za pečenje. U njega još dodajte jagode, šećer i maslac i promiješajte. Pecite jagode u pećnici dok se voće ne skuha i sokovi ne postanu gusti i sirupasti, povremeno miješajte i pecite 35 do 45 minuta. Neka se smjesa potpuno ohladi.
Ohlađene jagode premjestite u veliku posudu zajedno sa svim sirupastim sokovima. Umiješajte kondenzirano mlijeko i sol. Stavite i šlag. Smjesu zatim premjestite u ​​metalnu posudu, dobro omotajte plastičnom folijom i zamrznite dok se smjesa ne stegne, najmanje 8 sati. Ostavite da odstoji nekoliko minuta na sobnoj temperaturi prije posluživanja.
2. Čokoladni sladoled
Sastojci:
- 1 čokolada od 100 grama
- 1 šalica zaslađenog kondenziranog mlijeka
- 2 šalice vrhnja za šlag
Upute:
Čokoladu razlomite na komade i stavite u posudu. Stavite ju u mikrovalnu te svakih 30 sekundi zaustavite mikrovalnu i promiješajte, dok se čokolada ne otopi i postane glatka. Umiješajte kondenzirano mlijeko u čokoladu i stavite na stranu.
Vrhnje za šlag stavite u veliku zdjelu i električnom miješalicom umutite dok se smjesa skroz ne zgusne. Šlag stavite u čokoladnu smjesu dok se potpuno ne sjedini. Tu smjesu zatim stavite u hermetički zatvorenu posudu i poklopite. Zamrznite na najmanje 2 sata prije posluživanja.
3. Sladoled u teglici
Ako vam se ne da koristiti mikser, pjenastu teksturu sladoleda možete postići i stavljanjem sastojaka u staklenu teglu. U teglicu stavite šalicu vrhnja za šlag, žlicu šećera i aromu koje želite (poput žličice ekstrakta vanilije). Sve sastojke snažno protresite u teglici nekoliko minuta, a zatim zamrznite na tri sata.
4. Sorbet od maline i breskve
Za smrznuti desert bez mliječnih proizvoda isprobajte ovaj sorbet od maline i breskve.
Sastojci:
- 2 vrećice smrznutih malina od 280 grama
- 1 šalica smrznutih narezanih breskvi
- Pola šalice šećera
- Prstohvat morske ili kuhinjske soli
Upute:
Stavite maline, breskve, šećer i sol u blender i miksajte dok ne budu grubo nasjeckane. Nastavite obrađivati ​​dok smjesa ne postane glatka, 6 do 8 minuta. Povremeno tijekom miksanja sastružite ostatke od voća kako bi dobili glađu smjesu. Stavite sorbet u hermetički zatvorenu posudu i zamrznite dok se smjesa ne stegne, najmanje 1 sat.
5. Mango sorbet
Sastojci:
- oko 1,5 kilogram nasjeckanog manga
- Pola šalice zaslađene kreme od kokosa (ili kokosovog mlijeka)
- Pola šalice soka od ananasa
- 2 žlice svježeg soka od limete
- 2 žlice čistog javorovog sirupa
- 1/4 žličice soli
- 1 šalica nezaslađenih prepečenih kokosovih pahuljica, za posluživanje (po želji)
Upute:
Rasporedite mango u jednom sloju na lim za pečenje obložen folijom. Zamrznite ga dok se ne stvrdne, najmanje 4 sata ili preko noći. Stavite smrznuti mango, kremu od kokosa, sok od ananasa, sok od limete, javorov sirup i sol u blender. Miksajte dok se mango potpuno ne usitni. Nastavite miksati ​​dok smjesa ne postane glatka, 6 do 8 minuta.
Prenesite sorbet u hermetički zatvorenu posudu i zamrznite ga dok se ne stegne, najmanje 1 sat. Po želji poslužite sorbet posut kokosom, piše Real Simple.