Listove od tijesta možete zamijeniti raviolima, lazanje peći u kalupima za muffine, a rolice s ukusnim nadjevom od jaja i kremastog sira obogatit će vaš tjedni meni
Jednostavne i slasne lazanje rolaju se i slažu u minikalupe
Novi kulinarski trend osvaja svijet - lazanje se peku u kalupima za muffine, a listovi se mogu zamijeniti raviolima. Skuhajte listove za lazanje da budu “al dente”, ocijedite ih i posložite u jednom sloju na papir za pečenje ili lim. Svaku koru premažite željenom smjesom, npr. onom sa sirom, pa mesnim umakom i zarolajte. Poslažite ih u posudu za pečenje, zalijte preostalim mesnim umakom i pospite sirom. No klasične kore za lazanje možete zamijeniti raviolima poput onih sa sirom. Primjerice, na dno posude za pečenje stavite na ploške narezane i prokuhane tikvice, na njih poslažite kuhane raviole, pospite mozzarellom i parmezanom pa opet ponovite postupak.
Raviole prije slaganja možete pomiješati s mesnim umakom. Kao efektno predjelo ili maštovitu večeru poslužite lazanje iz kalupa za muffine. Listovi se mogu slagati ili motati. Služeći se čašom ili okruglim oblikom, izrežite kuhane listove lazanja te ih naizmjenično slažite s pripremljenim umakom od mesa u kalupe za muffine.
Kao nadjev može poslužiti mješavina špinata, umaka od rajčice, ricotte i mozzarelle. Na kraju lazanje još malo pospite sirom i pecite oko 20-25 min na 175°C. Neka se lazanje prvo ohlade, a onda ih pomoću noža izvadite iz kalupa.
‘Muffini’ s rajčicama
Sastojci: 300 g mljevenog mesa, 6 sušenih rajčica, šalica narezane crvene pečene paprike, 1/4 šalice maslinova ulja, 2 žlice vinskog octa, žličica timijana, sol, papar, 4 šalice kelja, 9 kora za lazanje, 1,5 šalica ricotte, šalica mozzarelle
Priprema: Meso propirjajte. Stavite sušene rajčice u toplu vodu dok ne omekšaju. U blender stavite rajčice, pola šalice vode, pečene paprike, ulje, ocat, timijan te sol i papar pa sve izmiksajte. Kuhajte kelj na pari dok ne omekša. Umiješajte meso. Rasporedite po malo umaka s paprikama u velike namašćene kalupe za muffine. Skuhajte kore za lazanje. Rasporedite ih po ravnoj površini pa svaku premažite ricottom, a zatim pospite keljom. Čvrsto zarolajte. Prerežite svaku rolu napola po duljini i u svaki kalup stavite po tri polovice. Pospite mozzarellom i preostalim umakom. Pecite ih 20 minuta na 190°C.
Nadjev od jaja i kremastog sira za sočnije rolice
Listove za lazanje možete premazati kremastim sirom te nadjenuti povrćem prema želji poput rajčica, špinata ili kelja. Slasna podloga za ostale dodatke poput tvrdog ili ribanog sira, šunke te gljiva je i nadjev od kremastog sira, jaja, naribanog parmezana i malo soli. Uvijek malo smjese ostavite da ih poslije prelijete. Možete ih ispeći i u kalupima za muffine. Ostavite ih da se kratko ohlade prije vađenja.
Lazanje od raviola
Sastojci: 1,5 šalica umaka od rajčice, 570 g raviola sa sirom, 280 g smrznutog špinata (odleđenog), šalica mozzarelle, 2 žlice naribanog parmezana, mljevena crvena paprika
Priprema: Zagrijte pećnicu na 190°C. Namastite posudu za pečenje. Ulijte u nju pola šalice umaka za rajčicu. Prekrijte dno posude s pola raviola u jednom sloju. Polijte raviole s pola šalice umaka pa pospite špinatom i s pola šalice mozzarelle. Ponovite postupak s preostalim raviolima, umakom od rajčice i mozzarellom. Pospite parmezanom i, prema želji, mljevenom crvenom paprikom. Pokrijte lazanje aluminijskom folijom i pecite pola sata. Maknite foliju i pecite dok se ne počnu stvarati mjehurići te lazanje ne počnu postajati smeđe, oko deset minuta. Ohladite ih pet minuta i poslužite.
Lazanje iz kalupa na meksički način
Sastojci: 50 g mljevene govedine, 40 g taco mješavine začina, 18 listova za lazanje, 450 g zapečenoga graha, 36 tortilla-čipsa, 2 šalice naribanoga polutvrdog sira
Priprema: Zagrijte pećnicu na 190°C i namastite 18 kalupa za muffine. Popržite govedinu u tavi i ocijedite masnoću. Dodajte mješavinu taco začina i vodu pa sve pirjajte četiri, pet minuta. Skuhajte listove za lazanje. Ocijedite ih i prepolovite. Stavite komad lista u svaki kalup. U svaki kalup stavite po žlicu graha i na to zgnječite tortilla-čips. Zatim na to stavite žlicu mesne smjese i žlicu naribanog sira. Ponovite opet postupak od početka. Pecite 15-18 min na 190°C. Izvadite lazanje iz kalupa i ukrasite kiselim vrhnjem, sjeckanim lukom, sjeckanim rajčicama ili korijandrom.
Vikend-recepti slavnih kuhara: Piletina pripremljena u mlijeku