Nije zdravo svaki dan jesti jaja za doručak, no ne treba ih ni posve izbjegavati jer su vrijedan izvor bjelančevina i minerala. Važno je biti umjeren
Jedno jaje na dan može ugroziti život muškarcima
Svakodnevno jedenje jaja povećava rizik od preuranjene smrti kod sredovječnih muškaraca, upozoravaju znanstvenici s Harvarda. Oni su 20 godina pratili prehrambene navike više od 20.000 muškaraca i zaključili da jedenje sedam i više jaja na tjedan povećava rizik od smrti za čak 23 posto. Muškarci koji pojedu šest ili manje jaja na tjedan ne ugrožavaju svoje zdravlje, osim ako pate od dijabetesa. Dijabetičari koji su jeli jaja tijekom istraživanja dvostruko su češće umirali od onih koji su ih posve izbacili iz prehrane. Ipak, moguće je da jaja nisu ta koja skraćuju život. Oni ispitanici koji su jeli najviše jaja, također su bili najskloniji štetnim navikama - pijenju alkohola, pušenju cigareta i izbjegavanju tjelovježbe. Ljubitelji jaja također su bili nešto skloniji povrću, no jeli su najmanje žitarica.
Jaja su bogata kolesterolom, koji u velikim količinama može začepiti arterije i povećati rizik od srčanog i moždanog udara. No kolesterola ima i u većini namirnica životinjskog podrijetla, tako da treba dobro razmisliti što je najbolje izbaciti s jelovnika.
- Onima koji su skloni kolesterolu, preporučila bih da radije smanje suhomesnate proizvode. Dva do tri jaja na tjedan neće im štetiti - kaže nutricionistkinja Olja Martinić.
- Ipak, u to treba uračunati i jaja koja pojedemo u drugim jelima, npr. palačinkama. Jaja također unosimo u složenim industrijskom prerađevinama gdje se koriste u prahu - dodaje Olja Martinić.
>>> Nutricionistkinja Olja Martinić smatra da jaja ne bi trebalo posve zaobići.
- Jaje je nutritivno vrlo vrijedna namirnica. Žumanjak ima 6 g željeza na 100 g, a čak 150 mg kalcija i 600 mg fosfora. Svježe jaje ima 80 kcal na 100 g, a prženjem u ulju i masti kalorijska se vrijednost značajno uvećava. Idealno je pržiti u Zepteru, tj. bez masnoća, jer tako pripremljeno jaje ima aromu prženog, a kalorijsku vrijednost kuhanog. Pojesti više od pet jaja na tjedan nije preporučljivo ni ženama ni muškarcima - objašnjava Olja Martinić.