Obavijesti

Lifestyle

Komentari 2

Jedite ciklu često, odlična je za zdravlje: Donosimo 5 recepata - od juhe i burgera do kolača

Jedite ciklu često, odlična je za zdravlje: Donosimo 5 recepata - od juhe i burgera do kolača
1

Od recepata tu su litvanska hladna juha, aromatična pečena cikla, salata od cikle i mrkve, burgeri od cikle i slanutka te odličan čokoladni kolač u čiju smjesu se stavlja izblendana kuhana cikla

- Skromna cikla nutritivno nije niti malo skromna. Naime, kalij, natrij, fosfor, kalcij, magnezij i željezo, jod, bakar, selen i vanadij, betanin i betain, ali i antocijan su pravo blago u cikli. Znanstveno je potvrđeno da cikla potiče detoksikaciju, ali i smanjuje krvni tlak - rekla nam je Olja Martinić, dijetetičarka i nutricionistkinja Nutricionističkog savjetovališta Olja iz Splita.

POGLEDAJTE VIDEO Top 10 namirnica od kojih ćete biti zdraviji i mladolikiji:

Pokretanje videa...

Zdrava hrana 01:52

Kaže da cikla nije niti malo zahtjevna za pripremu.

- Svježa se može naribati samostalna ili sa ribanom mrkvom i pripremiti kao salata. Sok od cikle pripremite obavezno uz dodatak vode (razrijeđen). U koncentrat soka od cikle možete dodati i 1 do 2 dcl ohlađenog čaja, a sok cikle se dobro slaže i sa limunadom. Ukoliko termičkom obradom želite imati minimalne gubitke nutrijenata, ciklu radije ispecite u pećnici, nemojte je kuhati. Potom je usitnite i začinite kao slatkastu salatu ili prilog - pojasnila je.

Ne bacajte pire krumpir, već od njega napravite super muffine!
Ne bacajte pire krumpir, već od njega napravite super muffine!

Donosimo vam pet recepata sa ciklom, od juhe do kolača.

1. Litvanska juha od cikle

SASTOJCI: 450 g mlade cikle, 4 jaja, 1 veliki svježi krastavac, 1 l jogurta, 3 mlada luka, sol

PRIPREMA: Cikla se skuha (kuha se oko sat i pol) pa se ohladi, oguli i izreže na kockice. Potom se posoli, pomiješa sa jogurtom i izblenda štapnim mikserom dok ne postane jednolična, glatka smjesa. Juha se potom stavi u hladnjak jer se poslužuje hladna.

Nakon hlađenja se ulije u tanjure pa se u nju stavi ostalo - zeleni dio luka se izreže na kolutiće, krastavcu se izvade sjemenke pa se izreže na kockice, kao i tvrdo kuhana jaja.

2. Aromatična pečena cikla

SASTOJCI: 8 manjih komada cikle, listovi od cikle, manja vezica ružmarina, pola vezice estragona, pola vezice peršina, 1 žlica crvenog vinskog octa, sol i papar, maslinovo ulje

PRIPREMA: Cikla se peče u aluminijskoj foliji u pećnici, a može i na roštilju. Na komad folije stavite listove cikle, na to ciklu, a na vrh ružmarin. Prekrijte opet lišćem i zamotajte foliju kao bombon. Foliju malo izdubite vilicom. Pecite u pećnici na oko 180 stupnjeva nekih pola sata do 40 minuta.

Kad je gotova, narežite je na krupne komade, posolite, popaprite i prelijte maslinovim uljem. Isjeckajte mažuran i peršin i promiješajte sa komadima cikle. Možete dodati i pečeni češnjak, ako ga volite.

Ovako pečena cikla može se jesti kao samostalno jelo ili kao prilog mesu.

*recept preuzet sa 24kitchen.com.hr

3. Salata od cikle i mrkve

SASTOJCI: 1 cikla, 1 mrkva, 3 češnja češnjaka, 100 g oraha, sol i papar, maslinovo ulje, jabučni ocat 

PRIPREMA: Ciklu i mrkvu izribajte pa u to dodajte sitno isjeckani češnjak i orahe. Začinite i poslužite.  

*recept preuzet sa atma.hr

4. Burger od cikle i slanutka

SASTOJCI: 150 g slanutka iz konzerve (ocijeđenog), 150 g cikle, 80 g krušnih mrvica, 1 jaje, 1/2 crvenog luka (sitno sjeckani), 65 g feta sira, 4 peciva, salata, rajčica

PRIPREMA: Protisnite slanutak vilicom, ali ne da bude posve glatka smjesa, neka ostane pokoji komadić. U to naribajte ciklu i dodajte luk, krušne mrvice i jaje. Sve dobro promiješajte. Zatim u to dodajte komade feta sira i pazite da se ne raspadnu smjesi.

Oblikujte četiri burgera pa ostavite u hladnjaku oko pola sata. Pecite ih na zagrijanom ulju u tavi od tri do 4 minute sa svake strane. Kada su gotovi, stavite ih u peciva pa po želji slažite salatu, rajčicu, majonezu, kečap, senf...

*recept preuzet sa gastro.hr

5. Čokoladni kolač sa ciklom

SASTOJCI: 260 g brašna, 360 g kuhane cikle, 300 ml ulja, 5 jaja, 3 žličice praška za pecivo, 80 g kakaa, 350 g šećera, 1 žličica ekstrakta vanilije, prstohvat soli

PRIPREMA: Zagrijte pećnicu na 175 stupnjeva, a dok se ona grije, namastite duguljasti kalup za kruh i posipati ga brašnom. Pomiješajte odvojeno suhe i mokre sastojke. U jednoj posudi izmiješajte brašno, prašak za pecivo, kakao, šećer i sol. U drugu dodajte izblendanu ciklu, ulje i ekstrakt vanilije pa miksajte i polako ubacujte jaje po jaje.

Na kraju pomiješajte polako kuhačom mokru i suhu smjesu, izlijte u kalup i pecite oko 70 minuta. Nakon sat vremena provjerite treba li kolač prekriti folijom da se ne ispeče prejako odozgo. Kada je gotov, pustite da se skroz ohladi, a prije posluživanja ga pospite sa malo kakao praha.

*recept preuzet sa gastro.hr
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 2