Poznato je da su žumanjci opasni zbog kolesterola u sebi, no sada su kanadski znanstvenici otkrili da je upravo on zaslužan za taloženje naslaga na arterijama
Jedenje jaja stvara naslage na arterijama isto kao i pušenje?
Omlet za doručak tri puta na tjedan šteti zdravlju, tvrde znanstvenici kanadskog Sveučilišta Western. Prema njihovim najnovijim rezultatima istraživanja, ljudi koji redovito jedu jaja imaju više naslaga na stijenkama arterija, što je indikator rizika za bolesti srca. Gotovo jednake posljedice nastaju uslijed dugogodišnjeg pušenja cigareta, pokazala je studija na više od 1200 ljudi.
Nakupljanje naslaga na žilama rizičan je faktor za srčani i moždani udar jer usporava krvotok i tjera srce da radi brže. Ako se naslage odlijepe, mogu prouzročiti stvaranje ugrušaka te tako riskirirati daljnje komplikacije. Istraživači vjeruju da naslage stvara kolesterol iz jaja, piše Time Healthland.
Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje maksimalan unos do 300 mg kolesterola na dan, dok jedno cijelo jaje sadrži 180 mg kolesterola što čini dvije trećine preporučenog unosa.
- Parola svako jutro jedno jaje organizmu snagu daje zbunjuje ljude, jer im se istovremeno govori kako su jaja opasna zbog kolesterola. Već dulje vrijeme znamo da jaja sadrže previše kolesterola i da žumanjke treba jesti u umjerenim količinama - objasnio je voditelj studije, dr. David Spence.
Primjerice, jaje na dan kod dijabetičara udvostručuje rizik od bolesti srca, ističe Spence. Ipak, ova je studija potakla rasprave u znanstvenim krugovima.
- Smatram da ovo istraživanje nije dovoljno kvalitetno da bi ga se uzelo kao mjerilo te ne bi trebalo utjecati na odabir prehrane ljudi. Važno je znati razliku između slučajne povezanosti jaja sa srčanim bolestima i toga jesu li ona njihovi uzroci - kaže dr. Steven Nissen iz Klinike za kardiovaskularnu medicinu u Clevelandu.
Svi se slažu da se bjelanjci sasvim sigurno mogu jesti na dnevnoj bazi, a učinak žumanjaka na zdravlje treba još dodatno istražiti.