Obavijesti

Lifestyle

Komentari 4

Je li opasno jesti krumpir koji je proklijao, zelen ili ima mrlje?

Je li opasno jesti krumpir koji je proklijao, zelen ili ima mrlje?

Svakome od nas se nekad dogodilo sa nabavimo veću količinu krumpira, no na koncu on ostane negdje na podu u smočnici ili naprosto zaboravimo na njega

Nekoliko tjedana nakon što krumpir ostane u vrećici zna proklijati, pa se postavlja pitanje što bismo s njime trebali napraviti. Ide li u smeće ili ne - saznajte smije li se jesti proklijali, zeleni i krumpir s mrljama.

Je li proklijali krumpir jestiv?

To ovisi o nekoliko faktora. Naime, kad krumpir počne klijati, dobije izrasline koje imaju visoku koncentraciju spojeva koji se nazivaju glikoalkaloidi i koji mogu uzrokovati neugodan, gorak okus.

Ipak, većina ljudi vjerojatno neće primijetiti bilo kakve loše učinke od konzumacije zanemarivih količina takvog krumpira.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Biokovski krumpir VIDEO

Jedan od tih spojeva, nazvan solanin, je isti spoj koji se prirodno pojavljuje u patlidžanima, rajčicama i paprici. Međutim, ako se konzumira u velikim količinama, može biti otrovan.

Ako krumpir generalno dobro izgleda i ima tek nekoliko malih izdanaka, uklonite ih nožem za guljenje. Samo pripazite da dobro zarežete oko izdanaka, izrezujući i njihovo korijenje. Ti će krumpiri nakon kuhanja biti jednako ukusni kao i normalni.

Tradicionalni korizmeni recepti: Posne prikle, maneštra i srdele za proljetno čišćenje organizma
Tradicionalni korizmeni recepti: Posne prikle, maneštra i srdele za proljetno čišćenje organizma

No, ako izdanci izgledaju poprilično veliko, vjerojatno ih je najbolje baciti.

Naime, velike klice otpuštaju puno solanina i mogu vas učiniti poprilično bolesnima. Simptomi trovanja solaninom uključuju groznicu, glavobolju i ozbiljne želučane tegobe.

Je li zeleni krumpir jestiv?

Krumpir koji je bio izložen svjetlu počet će proizvoditi klorofil, kao i solanin. Ako je zelena boja na krumpirima svijetla i uglavnom se nalazi samo na kori, ogulite ih, kako biste uklonili zelene dijelove i nastavite s pripremom.

Ako je zelenilo prešlo i na bijeli dio krumpira, ipak ga bacite.

Kako nastaju tamne mrlje na krumpiru?

Ako gulite krumpir i naiđete na nekoliko tamnih mrlja ispod kore, to je vjerojatno rezultat udaraca tijekom transporta ili koncentracije prirodnih šećera. Zato nema problema, samo izrežite te dijelove i nastavite s pripremom, piše Centar zdravlja.hr.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 4