Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Jaslice iz Dugog Sela oduševile su Vatikan: 'Svi mi čestitaju...'

Jaslice iz Dugog Sela oduševile su Vatikan: 'Svi mi čestitaju...'

Jednoj grupici Talijana svidjele su se moje jaslice. Moja kći im je rekla da sam ja autor i oduševljeno su mi čestitali, kaže Peggy Malbaša iz Dugog Sela

VIDEO

Peggy Malbaša (56) Iz Dugog Sela izrađuje etno suvenire od komušine i kukuruzne svile, a njezin rad prepoznala je i Sveta stolica. Za izradu trebalo joj je manje od mjesec dana. Njezine su jaslice izložene u Vatikanu.

POGLEDAJTE VIDEO: Peggy Malbaša iz Dugog Sela izrađuje figurice od komušine

Pokretanje videa...

Dugo Selo: Peggy Malbaša bavi se izradom figura od kukuruzovine 02:06

Radi se o šestoj međunarodnoj izložbi "100 jaslica u Vatikanu 2023." Prijavljeno ih je preko 300 iz cijelog svijeta, a izabrano ih je 100. Peggy je na natjecanje stigla preko "Udruge prijatelja hrvatskih božićnih jaslica". Peggy je i sama posjetila Vatikan kako bi vidjela svoje izložene jaslice. 

- Stajala sam po sat vremena pokraj kućice gdje su postavljene moje jaslice. I to po dva puta dnevno prošlu subotu i nedjelju. Kako su ove godine izložbu postavili vani, previše je jaslica bilo postavljeno u nekoliko kućica, tako da ni moje, ali ni od drugih izlagača nisu mogle doći do izražaja kako treba - kaže nam Peggy koja je ipak presretna što vjernici iz cijelog svijeta, koji su se u ovo božićno vrijeme našli u Vatikanu, mogu vidjeti njezine jaslice. 

Kaže da ima predivnih radova. 

Peggy iz Dugog Sela: Moje će se jaslice moći vidjeti u Vatikanu
Peggy iz Dugog Sela: Moje će se jaslice moći vidjeti u Vatikanu

- Talijani su imali sve od kupljenih figura, ali svejedno prekrasnih jer su inače poznati po izradi. Od komušine je bilo četiri rada, nekoliko od gline i jedne čak od sapuna, jako interesantne. Dok sam izrađivala jaslice, htjela sam da izgledaju što autentičnije pa sam možda i "pretjerala" jer ljudima nije bilo jasno od čega su napravljene, a opis je pisao samo na talijanskom - kaže. 

- Tako se našla jedna grupica Talijana koji su bili oduševljeni mojim jaslicama i moja kći im je rekla da sam ja autor i oduševljeno su mi čestitali. Inače i sami organizatori izložbe, kada su im jaslice predane, nisu krili iznenađenje. Rekli su da ne mogu vjerovati da su izrađene od komušine. Na prvu su pomislili da je platno - ispričala nam je Peggy koja je poslala fotografije iz Vatikana. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 1

VIDEO

Kako rade trgovine u nedjelju
DETALJAN POPIS

Kako rade trgovine u nedjelju

Trgovine smiju raditi 16 nedjelja u godini, a trgovine i šoping centri sami biraju koje će to nedjelje biti. Radno vrijeme trgovina i trgovačkih centara nedjeljom pogledajte u našem detaljnom vodiču

Jedna stvar koju imate doma, a nije ocat, otopit će kamenac na slavinama za dvije minute
SUPER TRIK

Jedna stvar koju imate doma, a nije ocat, otopit će kamenac na slavinama za dvije minute

Riječ je o prirodnoj otopini koju možete napraviti sami, a jedino na što treba paziti jest da ona ne stoji na osjetljivim površinama dulje od dvije minute, jer bi ih zbog kiselosti mogla oštetiti