Riža je tradicionalno najvažnija namirnica u japanskoj kuhinji, a slavna kuharica Harumi Kurihara kaže da iako postoji puno varijacija u kuhanju riže, jamči da će se po njezinom receptu istaknuti odličan okus te namirnice
Japanska kuharica tvrdi: Većina ljudi pogrešno priprema rižu
Harumi Kurihara fenomen je u svom rodnom Japanu s više od 20 milijuna primjeraka knjiga prodanih diljem svijeta te desecima dućana u Japanu koji drže njene proizvode za kuhanje.
Pokretanje videa...
Njena posljednja knjiga, Harumi's Japanese Kitchen, djelomično se temelji na istoimenom televizijskom programu i nudi alate i recepte za pomoć u savladavanju japanskih recepata.
- Volim kuhanu rižu u japanskom stilu, zbog čega sam eksperimentirala s toliko načina da skuham savršenu rižu. Japanci obično kuhaju rižu u posebnom kuhalu za rižu, no savršenstvo okusa može se postići i na druge načine - kaže ona.
Njen recept:
U zdjelu stavite 2 šalice bijele riže kratkog zrna. Napunite hladnom vodom i lagano promiješajte rižu rukom. Ocijedite kako biste bacili zamućenu vodu.
Potom rukama lagano protrljajte zrna riže jedno o drugo služeći se korijenom dlana. Isperite pod hladnom tekućom vodom i ocijedite. Nastavite trljati i ispirati dok voda ne postane bistra. Ocijedite rižu u situ i ostavite da odstoji 15 minuta.
Stavite rižu u tavu i dodajte jednaku količinu vode u tavu. Za mekšu teksturu dodajte još malo vode; za tvrđu koristite malo manje vode. Pokrijte tavu i stavite da se kuha na najjačoj vatri.
Dovedite do vrenja i ostavite pirjati na laganoj vatri 10 do 12 minuta. Isključite vatru i ostavite stajati 10 minuta. Skinite poklopac i promiješajte rižu prije posluživanja.