Na navijačkom jelovniku Jamieja Olivera nalaze se jela cijelog svijeta, uključujući i naše "pijane krafne" s kojima treba oprezno jer, kako kaže - izazivaju ovisnost
Jamie Oliver za SP kuha naše fritule ali i bosanske ćevape
Nogometno prvenstvo odličan je povod za kušanje specijaliteta iz svakoga kutka svijeta, kaže poznati britanski chef Jamie Oliver i predlaže svoj jelovnik. Nije zaboravio ni Hrvatsku, pa ni susjednu nam Bosnu i Hercegovinu. Savjetuje da u nogometu uživate uz popularne fritule ili bosanske ćevape s ajvarom.
- Smjesu za ćevape je najbolje napraviti unaprijed pa ih ispeći u poluvremenu ili netom prije utakmice. Za ćevape pomiješajte mljeveno meso, začinite solju i paprom te dodajte češnjak. Zalijte smjesu mineralnom vodom i to je to - kaže kuhar i dodaje:
- Male pijane krafne, odnosno fritule, savršen su desert za gledanje utakmice. Veličine zalogaja, fritule ili uštipke možete jesti poput čipsa. No pripazite jer se jako lako možete na njih ‘zakačiti’, osobito ako ih bogato pospete šećerom.
Za druženje uz najvažniju sporednu stvar na svijetu Jamie predlaže i tapase, mala španjolska predjela. Isprobajte hrskave krokete s bakalarom ili oslićem koji se mogu poslužiti uz ljute ili osvježavajuće umake s jogurtom. Riblji se kroketi nazivaju pinxtos. Pomiješajte očišćeno riblje meso s pečenim krumpirom, vrhnjem, limunovom korom i malo ulja. Začinite pa uvaljajte u brašno, jaja i krušne mrvice. Pržite ih nekoliko minuta u dubokom ulju.
Volite li ipak malo egzotičniju kuhinju, isprobajte tradicionalno japansko jelo s kozicama koje se tamo poslužuje u barovima uz piće. Pomiješajte kozice, đumbir i korijandar s bijelim dijelom mladog luka te sve usitnite u multipraktiku. Tom smjesom nadjenite tijesto za savijače i preklopite kao da pripremate domaće raviole. Ugrijte ulje u tavi i pržite ih tri minute. Zalijte vodom i kuhajte pet minuta dok ne ispari. Ovi se mali nadjeveni zalogaji zovu gyoza, a najbolje ih je poslužiti s rižom prelivenom vinskim octom i sojinim umakom te posutom mladim lukom. Proširite kuhinjske vidike tijekom nogometnog prvenstva i brazilskom feijoadom.
To tradicionalno brazilsko jelo od crnoga graha i više vrsta mesa pripremite unaprijed te poslužite u posudicama - savršeno klizi uz ledeno pivo. U Brazilu ga obožavaju, a nemate li crnoga graha, poslužit će i običan.
Fritule Gologa kuhara
Sastojci: 500 g glatkog brašna, žličica suhog kvasca, 60 g smeđeg šećera, jaje, limunova kora, žličica vanilin šećera (ili ekstrakta vanilije), 200 ml mlakog mlijeka, 3 žlice rakije, 60 g grožđica, 500 ml ulja za prženje, šećer u prahu za posipanje
Priprema: Promiješajte brašno, kvasac i šećer. Dodajte jaje, limunovu koru, vanilin šećer i rakiju. Sve izmiješajte drvenom kuhačom ili mutilicom te postupno dolijevajte mlijeko. Pazite da ne nastanu grudice. Dodajte grožđice, sve promiješajte te ostavite smjesu da odstoji 30 minuta. Ako je smjesa pregusta, dodajte malo mlijeka. Žličicom ubacujte male količine smjese u vruće ulje i pržite oko dvije minute. Pospite ih šećerom.
Alžirska janjetina
Sastojci: 12 suhih šljiva, 200 ml soka od naranče, 50 g maslaca + 2 žlice, 250 g kus-kusa, prstohvat kurkume, 4 češnja češnjaka, 2 luka, žličica cimeta, žličica naribanoga muškatnog oraščića, 1/2 žličice kumina, kg janjetine, 400 g slanutka iz konzerve, 50 g badema, kruška, malo crvenoga vinskog octa, šaka peršina, sol, papar
Priprema: Stavite šljive u posudu i prelijte sokom od naranče pa ostavite da odstoji sat vremena. Zagrijte posoljenu vodu s dvije žlice maslaca i kurkumom. Prelijte po kus-kusu i ostavite pokriveno nekoliko minuta da nabubri te izmiješajte vilicom i poklopite. Otopite maslac u velikoj posudi i smanjite vatru. Dodajte češnjak, luk, cimet, muškatni oraščić i kumin. Pržite 15 minuta dok luk ne omekša.
Malo pojačajte vatru pa dodajte janjetinu i pržite dvije-tri minute. Začinite solju i paprom te dodajte namočene suhe šljive. Prelijte s 300 ml vode i pustite da zavrije pa kuhajte na laganoj vatri sat vremena. Umiješajte slanutak, bademe i narezanu krušku te kuhajte još 30 minuta. Ulijte ocat i poslužite s kus-kusom. Pospite peršinom i dodatno začinite prema izboru.
Ćevapi s ajvarom
Sastojci: 750 g mljevene govedine, 400 g mljevene svinjetine, češanj češnjaka, 2 žličice sode bikarbone, žličica paprike u prahu, 150 ml mineralne vode, jaje; posluživanje: ajvar, lepinje, luk, sol, papar
Priprema: Pomiješajte govedinu i svinjetinu pa dodajte češnjak. Pospite sodom bikarbonom i paprikom te začinite. Razbijte unutra jaje i rukama sve sjedinite. Ulijte mineralnu vodu i umijesite. Oblikujte ćevape i ostavite u hladnjaku nekoliko sati. Pržite ćevape desetak minuta. Ugrijte lepinje pa poslužite s ćevapima, lukom i ajvarom.
Gana - riža s piletinom
Sastojci: 8 pilećih bataka, žličica korijandra, sol, papar, 600 g cherry rajčica, 4 luka, 6 češnjeva češnjaka, čili papričica, šaka listova peršina, 2 žlice pirea od rajčica, 500 g rajčica, 750 ml pilećeg temeljca, 500 g riže
Priprema: Odvojite meso od kosti te pomiješajte s korijandrom, paprom i solju. Popržite u tavi sa cherry rajčicama. U drugoj tavi popržite luk, češnjak i čili. Umiješajte pire od rajčica te nasjeckane rajčice. Zalijte temeljcem i pustite da zavrije. Smanjite vatru i ostavite da se krčka pet minuta. Uspite rižu pa poklopite i neka se kuha 20 minuta. Umiješajte peršin i meso.
Korejsko povrće s jajima
Sastojci: 250 g staklenih rezanaca, 4 žlice sojina umaka, 2 žličice šećera, limunov sok, 2 jaja, 2 luka, 2 mrkve, 150 g gljiva, 2 češnja češnjaka, 200 g kozica, 200 g špinata, 4 mlada luka, sezamove sjemenke
Priprema: Istucite jaja i ispecite tanak omlet koji tanko narežite. Popržite sitno sjeckano povrće, gljive češnjak i kozice, podlijte vodom te kratko pirjajte dok se tekućina ne reducira. Pomiješajte šećer, sojin umak i limunov sok. Kratko pirjajte i neka se malo ohladi. Dodajte nasjeckani omlet i kuhane rezance te pospite mladim lukom i sezamovim sjemenkama.
Kolumbijski sendviči
Sastojci: Žličica ribanoga kumina, žličica paprike u prahu, kg svinjetine, 300 g rajčica, 4 mlada luka, 1-2 ljute papričice, korijandar, limunov sok, 250 g kukuruznog brašna, 2 kukuruza, 100 g kozjeg sira, maslinovo ulje
Priprema: Utrljajte u meso mješavinu začina pa ga ispecite u pećnici. Pomiješajte rajčice, mladi luk, čili i korijandar. Dodajte limunov sok i maslinovo ulje te začinite. Pomiješajte brašno s uljem i malo soli. Ulijte 275 ml vode. Podijelite tijesto na krugove i ispecite u pećnici. Napunite ih sjeckanim mesom, kukuruzom, umakom i sirom.
Feijoada - brazilski gulaš
Sastojci: 500 g crnoga graha, 500 g svinjskih rebarca, 0,5 kg slanine, 2 luka, 6 češnjeva češnjaka, 2 kobasice, papar, 5 lovorovih listova; riža, naranča, mahune
Priprema: Namočite grah u hladnoj vodi preko noći pazeći da je sav grah pod vodom. Sutradan ga ocijedite te stavite u velik lonac. Kuhajte dok ne omekša pa ubacite rebarca i slaninu. Popržite luk i češnjak te dodajte nasjeckane kobasice, papar i lovorove listove. Dodajte ih u lonac s grahom. Poslužite feijoadu s kuhanom rižom, narančom narezanom na kolutiće i mahunama prženima na češnjaku.
Jamie savjetuje
Zdravi čips
Napravite čips od banane kakave prave na Kostariki. Narežite bananu na ploške i popržite na tavi s maslacem. Začinite prema želji.
Koktel od piva
Pomiješajte sok od bazge, džin, limunov sok i svijetlo pivo. Dodajte meda i malo čilija. Poslužite ledeno.
Sirni namazi
Pomiješajte sirne namaze sa začinima poput kopra i mljevene paprike pa dodajte kuhani žumanjak, vrhnje ili masline.
Spoj okusa
Kineske proljetne rolice od listova za savijače umačite u meksički umak guacamole od avokada, ljutih papričica i limete.
Uz grickalice
Za ukusan umak ispasirajte mladi luk, češnjak, kuhani grah ili slanutak, začine, limetin sok, sir te maslinovo ulje.