Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Jaki bolovi i mučnina nakon jela znak su žučnih kamenaca

Jaki bolovi i mučnina nakon jela znak su žučnih kamenaca

Ako se bol javlja nakon obilnijeg obroka kod desnog rebra, širi se i pojačava tako da ne možete mirno sjediti, uz povraćanje i temperaturu, obavezno se javite liječniku

Začepljenje žučnih vodova kamencem može dovesti i do upale žučnog mjehura pa predstavlja indikaciju za operaciju, upozorava prof. dr. sc. Nadan Rustemović, gastroenterolog-hepatolog iz KB-a Zagreb.

Ako nakon obilnijeg obroka osjetite jake bolove ispod desnog rebrenog luka, koji se šire pod desnu lopaticu i pojačavaju tako da ne možete mirno sjediti ili pronaći udoban ležeći položaj, uz povišenu temperaturu, mučninu i povraćanje, javite se liječniku. Ovi simptomi upućuju na začepljenje žučnih vodova kamencem.

Sezona gripe: Kada je izuzetno važno kontaktirati liječnika?
Sezona gripe: Kada je izuzetno važno kontaktirati liječnika?

- Žučni mjehur je kruškoliki organ smješten ispod jetre koji služi kao rezervoar žuči koja se stvara u jetri. Žuč ima važnu ulogu u preradi masti koju unesemo. U određenim fiziološkim stanjima, primjerice tijekom trudnoće, u žučnjaku se mogu stvoriti kamenčići veličine od 1 milimetra pa do 5-6 cm, u ekstremnim slučajevima i veći. Ponekad su sačinjeni samo od kolesterola, bez kalcija. Tako, primjerice, gotovo 60 posto žena tijekom trudnoće razvije sitne konkremente (kamenčiće), koji se kasnije ‘otope’ - pojašnjava sugovornik.

Čuvajte zdravlje: Evo zašto se treba presvući čim dođete kući
Čuvajte zdravlje: Evo zašto se treba presvući čim dođete kući

Zato je i najčešći pristup liječenju te vrste kamenaca promjena prehrane, tj. posebna dijeta. S druge strane, u oko 20 posto ljudi mogu se javiti simptomi koji upućuju na to da je došlo do začepljenja žučnih vodova kamencem i koji zahtijevaju liječenje odmah, pri čemu je moguć kirurški, kao i nekirurški pristup.

- Nekirurške opcije primjenjuju se kod ljudi kod kojih postoji kontraindikacija za operativni zahvat ili ga odbijaju. Tad se razgrađuju konkrementi, no ne odstranjuje se žučnjak, pa se time ne rješava i uzrok, tako da je povratak bolesti vrlo čest - pojašnjava prof. dr. Rustemović.

Zato se taj način liječenja primjenjuje samo kad se procijeni da bi operacija mogla biti prerizična. Kod ostalih se primjenjuje kirurško odstranjivanje žučnjaka.

Najbolje dijete: Za plodnost ili srce, gubitak težine i dijabetes
Najbolje dijete: Za plodnost ili srce, gubitak težine i dijabetes

- Danas se najčešće primjenjuje laparoskopska kolecistektomija, kod koje se žučnjaku pristupa endoskopskim instrumentima kroz male otvore na koži. Klasična operacija otvaranjem kože pod desnim rebrenim lukom primjenjuje se samo u hitnim, nejasnim stanjima - kaže liječnik. Dodaje kako je riječ o jednoj od najčešćih operacija u trbuhu, nakon koje se može živjeti normalno.

- Najčešće komplikacije su učestalije masnije stolice, nadimanje nakon jela i podrigivanje te su kod većine ljudi blagog karaktera i s vremenom te prilagodbom načinu prehrane ne predstavljaju ozbiljniji problem - zaključuje.

Rizični čimbenici za razvoj žučnih kamenaca

• Spol - češće se javlja kod žena

• Dob - rizik raste s godinama, a posebno nakon četrdesete

• Obiteljska anamneza i genetika - češći su u određenim obiteljima

Ostali čimbenici: • trudnoća • lijekovi na bazi estrogena (kontrola trudnoće) • pretilost, gladovanje, nagli gubitak na tjelesnoj težini (rigorozne dijete, barijatrijske operacije protiv pretilosti) • smanjena fizička aktivnost • dijabetes • anemija srpastih stanica • ciroza jetre

TOP 5 pravila kojih se treba držati kod žučne dijete

1. Jede se češće, a obroci ne smiju biti obilni

Treba jesti češće i manje, u šest dnevnih obroka, ali da ni jedan obrok ne bude preobilan. Prednost treba dati lakoprobavljivoj hrani, bez oštrih i nadražujućih začina i namirnica koje inače uzrokuju nadimanje.

2. Oprez s jajima, bez žumanjaka

Ograničite crveno meso, a stavite naglasak na bijelo meso bez kožice i ribu, odnosno lako probavljivu hranu. Budite oprezni s jajima, tj. izbacite žumanjak.

3. Samo lagana jela

Fotolia

Jela pripremajte kuhanjem ili pirjanjem bez dodavanja masnoće ili s malom količinom maslinova ili lanena ulja. Ne preporučuje se pripremanje jela sa zaprškom te prženje, pirjanje i prelijevanje jela s masnoćama.

4. Izbjegavajte vruća i hladna jela i pića

Fotolia

Ne preporučuje se jesti i piti ni prehladna ni prevruća jela i pića. Zato čaj nemojte piti vruć, a sok iz hladnjaka ostavite da se ugrije na sobnoj temperaturi.

5. Pijte biljne čajeve

Kod napadaja bola prehranu ograničite na biljni čaj i sokove od cijeđenog voća. Kad prođe, dopuštena je kašasta hrana od kuhanog krumpira, riže, krupice, tjestenine, sve kuhano na vodi, pasirano povrće i kuhano voće, uz postupno uvođenje druge hrane.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 1
Trgovine najavile sniženja do čak 50 posto: Evo kada kreću
Bershka, Pull&Bear...

Trgovine najavile sniženja do čak 50 posto: Evo kada kreću

Od sutra započinje zimsko sniženje koje može trajati 60 dana, a najave idu za tim da se mogu očekivati popusti i veći od 50 posto, evo što su oglasile neke popularne trgovine
Tko je bio sv. Stjepan i zašto je njegov dan državni praznik?
PRVI MUČENIK

Tko je bio sv. Stjepan i zašto je njegov dan državni praznik?

Stjepan je bio Židov iz Jeruzalema koji je svim srcem prihvatio Kristov nauk i odlučio je svima propovijedati Radosnu vijest. U Djelima apostolskim stoji kako je brinuo za siromašne i nemoćne