Ako se bol javlja nakon obilnijeg obroka kod desnog rebra, širi se i pojačava tako da ne možete mirno sjediti, uz povraćanje i temperaturu, obavezno se javite liječniku
Jaki bolovi i mučnina nakon jela znak su žučnih kamenaca
Začepljenje žučnih vodova kamencem može dovesti i do upale žučnog mjehura pa predstavlja indikaciju za operaciju, upozorava prof. dr. sc. Nadan Rustemović, gastroenterolog-hepatolog iz KB-a Zagreb.
Ako nakon obilnijeg obroka osjetite jake bolove ispod desnog rebrenog luka, koji se šire pod desnu lopaticu i pojačavaju tako da ne možete mirno sjediti ili pronaći udoban ležeći položaj, uz povišenu temperaturu, mučninu i povraćanje, javite se liječniku. Ovi simptomi upućuju na začepljenje žučnih vodova kamencem.
- Žučni mjehur je kruškoliki organ smješten ispod jetre koji služi kao rezervoar žuči koja se stvara u jetri. Žuč ima važnu ulogu u preradi masti koju unesemo. U određenim fiziološkim stanjima, primjerice tijekom trudnoće, u žučnjaku se mogu stvoriti kamenčići veličine od 1 milimetra pa do 5-6 cm, u ekstremnim slučajevima i veći. Ponekad su sačinjeni samo od kolesterola, bez kalcija. Tako, primjerice, gotovo 60 posto žena tijekom trudnoće razvije sitne konkremente (kamenčiće), koji se kasnije ‘otope’ - pojašnjava sugovornik.
Zato je i najčešći pristup liječenju te vrste kamenaca promjena prehrane, tj. posebna dijeta. S druge strane, u oko 20 posto ljudi mogu se javiti simptomi koji upućuju na to da je došlo do začepljenja žučnih vodova kamencem i koji zahtijevaju liječenje odmah, pri čemu je moguć kirurški, kao i nekirurški pristup.
- Nekirurške opcije primjenjuju se kod ljudi kod kojih postoji kontraindikacija za operativni zahvat ili ga odbijaju. Tad se razgrađuju konkrementi, no ne odstranjuje se žučnjak, pa se time ne rješava i uzrok, tako da je povratak bolesti vrlo čest - pojašnjava prof. dr. Rustemović.
Zato se taj način liječenja primjenjuje samo kad se procijeni da bi operacija mogla biti prerizična. Kod ostalih se primjenjuje kirurško odstranjivanje žučnjaka.
- Danas se najčešće primjenjuje laparoskopska kolecistektomija, kod koje se žučnjaku pristupa endoskopskim instrumentima kroz male otvore na koži. Klasična operacija otvaranjem kože pod desnim rebrenim lukom primjenjuje se samo u hitnim, nejasnim stanjima - kaže liječnik. Dodaje kako je riječ o jednoj od najčešćih operacija u trbuhu, nakon koje se može živjeti normalno.
- Najčešće komplikacije su učestalije masnije stolice, nadimanje nakon jela i podrigivanje te su kod većine ljudi blagog karaktera i s vremenom te prilagodbom načinu prehrane ne predstavljaju ozbiljniji problem - zaključuje.
Rizični čimbenici za razvoj žučnih kamenaca
• Spol - češće se javlja kod žena
• Dob - rizik raste s godinama, a posebno nakon četrdesete
• Obiteljska anamneza i genetika - češći su u određenim obiteljima
Ostali čimbenici: • trudnoća • lijekovi na bazi estrogena (kontrola trudnoće) • pretilost, gladovanje, nagli gubitak na tjelesnoj težini (rigorozne dijete, barijatrijske operacije protiv pretilosti) • smanjena fizička aktivnost • dijabetes • anemija srpastih stanica • ciroza jetre
TOP 5 pravila kojih se treba držati kod žučne dijete
1. Jede se češće, a obroci ne smiju biti obilni
Treba jesti češće i manje, u šest dnevnih obroka, ali da ni jedan obrok ne bude preobilan. Prednost treba dati lakoprobavljivoj hrani, bez oštrih i nadražujućih začina i namirnica koje inače uzrokuju nadimanje.
2. Oprez s jajima, bez žumanjaka
Ograničite crveno meso, a stavite naglasak na bijelo meso bez kožice i ribu, odnosno lako probavljivu hranu. Budite oprezni s jajima, tj. izbacite žumanjak.
3. Samo lagana jela
Jela pripremajte kuhanjem ili pirjanjem bez dodavanja masnoće ili s malom količinom maslinova ili lanena ulja. Ne preporučuje se pripremanje jela sa zaprškom te prženje, pirjanje i prelijevanje jela s masnoćama.
4. Izbjegavajte vruća i hladna jela i pića
Ne preporučuje se jesti i piti ni prehladna ni prevruća jela i pića. Zato čaj nemojte piti vruć, a sok iz hladnjaka ostavite da se ugrije na sobnoj temperaturi.
5. Pijte biljne čajeve
Kod napadaja bola prehranu ograničite na biljni čaj i sokove od cijeđenog voća. Kad prođe, dopuštena je kašasta hrana od kuhanog krumpira, riže, krupice, tjestenine, sve kuhano na vodi, pasirano povrće i kuhano voće, uz postupno uvođenje druge hrane.