Kiseli kupus poslužuje se u salatama s ribanom rotkvom, mrkvom, lukom te čili papričicama, češnjakom i đumbirom koji daju pikantan okus
Jabuka ubrzava kiseljenje ukusnog domaćeg kupusa
Za kiseljenje je najpogodniji bijeli kupus, plosnatih i tvrdih glavica. Želite li pripremiti manju količinu naribajte kilogram svježeg kupusa, stavite zajedno sa 10 g soli u čvrstu posudu i gnječite ga dok se ne stvori veća količina soka. Zajedno s narezanom kiselkastom jabukom koja ubrzava kiseljenje, lovorovim listom i malo borovice te gorčice punite u staklenke i natisnite. Zalijte slanom vodom (1/2 žličice soli na 500 ml vode) i ostavite stajati dva do tri dana dok se ne stvori pjena koju skinite.
Ostavite na hladnom četiri tjedna i skidajte pjenu svaka dva dana. Kupus je spreman čim se prestane stvarati pjena. Možete ga ostaviti u posudi u kojoj ste ga kiselili ili rasporediti u staklenke i držati u hladnjaku.
Domaće sarmice
Sastojci: pola kg svinjetine, 250 g goveđeg mesa, 200 g svinjskih rebara, 200 g suhe slanine, 50 g riže, 1 1/2 glavica kiselog kupusa, glavica luka
Priprema: Popržite luk i mljeveno meso, začinite, dodajte rižu i umiješajte jaje. U svaki list kupusa stavite po žlicu nadjeva od mesa i zavijte. Slažite sarme u krug. Dodajte slaninu i suho meso, lovorov list, papar pa pokrijte sarmu preostalim listovima. Nalijte vodu i kuhajte tri sata. Napravite zapršku, prelijte i nastavite kuhati još pola sata.
Pirjani kupus
Sastojci: 750 g kiselog kupusa, 4 žlice ulja, 30 g suhe slanine, glavica luka,
2 češnja češnjaka, borovica, žlica kima, lovorov list, sol, papar
Priprema: Na zagrijanom ulju popecite nasjeckanu slaninu i luk. Dodajte kupus, borovicu, kim, lovorov list, sol i papar. Sve zajedno pirjajte dok ne omekša, povremeno dolijevajući vodu. Pred kraj umiješajte nasjeckani češnjak. Pirjani kupus poslužite uz pečene krvavice, pečenice ili češnjovke ili kao prilog unaprijed pripremljenom varivu od graha.
Gulaš s koljenicom
Sastojci: 2 kg kiselog kupusa, 1/2 kg dimljene slanine, 1/2 kg svježeg svinjskog karea, 600 g svinjske koljenice, 250 g kobasica, 3 glavice luka 1/2 l bijelog vina, sol, papar, majčina dušica, klinčići
Priprema: Koljenicu i kare kuhajti, pred kraj dodajte kobasice. Kupus izrežite na rezance, a slaninu na debele režnjeve. U veliku posudu (najbolje zemljanu) poredajte usitnjeni kupus te mu dodajte slaninu i popečeni luk, vino, vodu i začine.
Kuhajte oko tri sata. Kupus poslužite s kuhanim mesom.
Janjeća kalja
Sastojci: kg janjetine s kostima, glavica kupusa, rajčica, manja glavica luka, 4 krumpira, papar, sol, lovorov list
Priprema: Meso, kupus, krumpir i luk narezati. U posudu prvo staviti malo luka, kupusa i krumpira, zatim poredati red mesa, pa opet luka, kupus i krumpir, pa red mesa, na kraju dodati papar u zrnu, lovorov list, posoliti i dodati vode tako da prekrije sve sastojke. Čim zavrije, prema potrebi, skinuti pjenu s vrha, zatim smanjiti plamen ili temperaturu i ostaviti da lagano kuha, otprilike sat i pol.